Η Ουάσιγκτον ανακοινώνει ότι θα στείλει δυνάμεις ως ενίσχυση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καλούν τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματα» που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Κόσοβο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας ενίσχυση της παρουσίας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.
Βέβαια αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες που έχουν στρατεύματα στην περιοχή θα στείλουν μονάδες να βρεθούν απέναντι από τις σερβικές και κανείς δεν γνωρίζει αν μεταξύ αυτών θα είναι και ελληνικές;
Σημειώνουμε ότι η διοίκηση, το επιτελείο και ο ελληνικός λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) αναχώρησαν στις 8 Σεπτεμβρίου, από την Ελλάδα για το στρατόπεδο «Bondsteel» στο Κόσοβο που αποτελεί και το στρατηγείο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR, προκειμένου να αναλάβουν αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την συνεισφορά και συμμετοχή σε δράσεις της Συμμαχίας, ανέλαβαν την οργάνωση του Πολυεθνικού Τάγματος κατόπιν της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES).
Ήταν η πρώτη φορά που συγκροτείται από πολυεθνική δύναμη 4 Λόχων, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα με την χώρα μας να έχει την διοίκηση.
«Βλέπουμε μια σημαντική σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης… «άνευ προηγουμένου» πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μονάδων πεζικού, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Δεν θέλησε να αναφερθεί στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης εισβολής στο Κόσοβο, του οποίου την ανεξαρτησία δεν αναγνωρίζει η Σερβία, και το οποίο μαστίζεται από εντάσεις εδώ και μέρες.
Ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι λόγω των πρόσφατων εξελίξεων η KFOR, η δύναμη που έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ σε αυτή την πρώην σερβική επαρχία, «θα αυξήσει την παρουσία της» στο βόρειο τμήμα του εδάφους.
Δεν ήταν σε θέση να πει εάν πρόκειται μόνο για μια αναδιάταξη των στρατευμάτων της KFOR προς το βόρειο Κόσοβο ή μιας σαφή αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί από τη δύναμη αυτή.
Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε σήμερα στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να του εκφράσει την… ανησυχία των ΗΠΑ και να «υπογραμμίσει την ανάγκη για άμεσο περιορισμό των εντάσεων αμέσως και για την επιστροφή στον διάλογο».
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι.