Τι σημαίνει μια επέκταση των BRICS – 22 οι επίσημα ενδιαφερόμενες χώρες
Τα μέλη των BRICS, του διεθνούς πολιτικού οργανισμού που αποτελείται από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες, συναντώνται αυτές τις ημέρες (22-24 Αυγούστου) στη Νότια Αφρική για μια σύνοδο κορυφής που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον του μπλοκ – και το πόσο σκληρά θα αντιταχθεί σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θεωρούν ότι κυριαρχείται άδικα από τη Δύση.
Η ομάδα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των BRICS είναι περίπλοκες.
Ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν μπορεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η διοργανώτρια χώρα Νότια Αφρική, θα ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Δύο άλλα μέλη, η Ινδία και η Κίνα, έχουν μια υποβόσκουσα συνοριακή σύγκρουση. Και ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Νέο Δελχί έχει στενούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον.
Λούλα για ΒRICS: Οργανώνουμε τον Παγκόσμιο Νότο, δεν κοντράρουμε ΗΠΑ, G7 και G20
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε χθες πως η ομάδα αναδυόμενων χωρών BRICS δεν έχει σκοπό να αποτελέσει πρόκληση για άλλους διεθνείς συνασπισμούς, όπως η G7, ή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά να «οργανώσει» τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.
«Δεν θέλουμε να είμαστε αντίστιξη στην G7, στην G20 ή στις Ηνωμένες Πολιτείες «Απλώς θέλουμε να οργανώσουμε τους εαυτούς μας» δήλωσε ο Λούλα σε απευθείας μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στη Νότια Αφρική.
Ο αριστερός ηγέτης υπεραμύνθηκε και πάλι ενός κοινού εμπορικού νομίσματος για τις χώρες των BRICS, λέγοντας πως η κίνηση δεν θα είχε στόχο «να απορριφθεί» το αμερικανικό δολάριο αλλά μάλλον να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ αναδυόμενων χωρών στα δικά τους νομίσματα.
Είπε πως υποστηρίζει την ένταξη και άλλων χωρών στις BRICKS –που αποτελούνται τώρα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική– αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις «έτσι ώστε να μην γίνει ένας Πύργος της Βαβέλ».
Περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη των BRICS, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους.
«Θέλουμε οι BRICS να είναι ένας πολυμερής θεσμός, όχι μια κλειστή λέσχη», είπε ο Λούλα, προσθέτοντας πως τάσσεται ιδιαίτερα υπέρ της ένταξης της Αργεντινής στην ομάδα: «Είναι πολύ σημαντικό για την Αργεντινή να είναι στις BRICS», τόνισε.
Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων και αποπληρωμές δανείων στο πλαίσιο μιας δανειακής συμφωνίας ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο Λούλα χαρακτήρισε «ασφυκτικά» τα δάνεια του ΔΝΤ και άφησε να εννοηθεί πως η τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να αυξήσει τον δανεισμό σε άλλες χώρες με «διαφορετικά κριτήρια» ώστε να κινητοποιήσει τις οικονομίες τους.