973 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου στις τάξεις
Συνολικά 973 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου βρίσκονται σε αίθουσες δυσκολίας, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς να στελεχώνουν την Ειδική Εκπαίδευση.
Το ζήτημα επανέφερε στο προσκήνιο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μέσω ερωτήματος που υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή, μιλά στον «Φ» για πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν αναμένεται να λυθεί ούτε με τις πρόσθετες 604 μόνιμες θέσεις που πρόκειται να ανοίξει το υπουργείο Παιδείας την επόμενη χρόνια. Ο κ. Χριστοφίδης, ανέφερε παράλληλα ότι τον περασμένο Νοέμβριο κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ πρόταση νόμου ώστε να μπλοκάρεται η απόλυση των εν λόγω εκπαιδευτικών λόγω πλεονασμού, ώστε να αρθεί η διάκριση σε βάρος τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας,συνολικά 973 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου στελεχώνουν τα σχολεία, εκ των οποίων 296 δημοτικά, 388 την Ειδική Εκπαίδευση, 228 γυμνάσια και λύκεια και 61 Τεχνικές Σχολές.
Το υπουργείο αναφέρεται και στις 604 πρόσθετες μόνιμες θέσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό 2024 και οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Από αυτές181 αφορούν δημοτικά, 161 Ειδική Εκπαίδευση, 202 γυμνάσια και λύκεια, 59 Τεχνικές Σχολές. «Λόγω των πρόσθετων αυτών θέσεων, αριθμός εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου θα πάρει θέση (μόνιμο διορισμό) και οι αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί θα μειωθούν», σημειώνει το Υπουργείο.
Πάντως, ο κ. Χριστοφίδης απαντά ότι θα δοθούν κάποιες νέες μόνιμες θέσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκατασταθούν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί. Υπογράμμισε, δε, ότι κάποιοι είναι σε αυτό το καθεστώς πέρα από 15 χρόνια και ότι απολαμβάνουν διαφορετικά δικαιώματα από τους συναδέλφους τους που εργοδοτούνται ως μόνιμοι, σε θέματα όπως οι άδειες ασθενείας, οι άδειες επιμόρφωσης αλλά και σε ζητήματα σύνταξης.
Επιπλέον, είπε, δεν έχουν ίδια δικαιώματα «με τους αορίστου χρόνου δημόσιους υπαλλήλους, καθώς στη δική τους περίπτωσηαπαγορεύεται η απόλυση λόγω πλεονασμού, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου».
Για το λόγο αυτό, είπε, τον περασμένο Νοέμβριο το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου που να τροποποιεί τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο του 1969, ώστε να απαγορεύεται ο καθ’ οιονδήποτε τερματισμός των υπηρεσιών εκπαιδευτικού αορίστου χρόνου λόγω πλεονασμού.
«Σκοπός είναι η άρση της δυσμενούς διάκρισης και της στρέβλωσης που παρατηρείται σε βάρος των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου σε σχέση με τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία», υπογραμμίζει.