Η ιστορία διανθίζεται μέσα στον χρόνο και τα ιστορικά αρχέτυπα που είχαμε διαμορφώσει τελικά καταρρέουν.
Τα ιστορικά λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, καθώς η αφήγηση μιας ιστορίας βασίζεται στα ευρήματα. Όταν αυτά είναι ακριβή όλα συνεχίζουν ομαλά, όμως όταν είναι ελλειπή ή έχουν γραφτεί από κακόβουλα άτομα που είχαν σκοπό να προσβάλουν μια προσωπικότητα τα πράγματα περιπλέκονται.
Πάμε να διαβάσουμε αυτές τις ιστορικές διορθώσεις που αναδεικνύουν την εξέλιξη της κατανόησης του παρελθόντος, καθώς νέα στοιχεία και έρευνες συμβάλλουν στην ακριβέστερη απεικόνιση ιστορικών γεγονότων και προσώπων.
Στην παρακάτω λίστα έχουμε προσθέσει μερικά από τα συχνότερα ιστορικά λάθη, που όλοι έχουμε πέσει θύμα τους.
6 ιστορικές παρανοήσεις ή λάθη που κάποτε θεωρούνταν ευρέως αποδεκτά, αλλά έκτοτε έχουν διορθωθεί:
1. Τα κέρατα των Βίκινγκς με κέρατα:
– Ιστορική πεποίθηση: Πολλές απεικονίσεις των Βίκινγκς στην τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα τους απεικόνιζαν να φορούν κράνη με επιβλητικά κέρατα. Αυτή η εικόνα εδραιώθηκε βαθιά στην αντίληψη για τους πολεμιστές Βίκινγκς.
– Διόρθωση: Τα αρχαιολογικά στοιχεία και οι ιστορικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι τα κράνη των Βίκινγκς ήταν στην πραγματικότητα χωρίς κέρατα. Το στερεότυπο του κράνους με κέρατα προήλθε πιθανότατα από καλλιτεχνικές ερμηνείες και παρερμηνείες αρχαίων αντικειμένων.
2. Το ύψος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη:
– Ιστορική πεποίθηση:Ήταν κοινή πεποίθηση ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν σημαντικά κοντύτερος από τον μέσο όρο, γεγονός που του χάρισε το παρατσούκλι “Σύμπλεγμα Ναπολέοντα”. Τα πορτραίτα τον απεικόνιζαν συχνά ως μια μικροσκοπική φιγούρα.
– Διόρθωση: Το πραγματικό ύψος του Ναπολέοντα ήταν περίπου 1,80 μ., που ήταν ο μέσος όρος για έναν Γάλλο της εποχής του. Η παρανόηση μπορεί να προέκυψε από τη σύγχυση μεταξύ γαλλικών και αγγλικών μονάδων μέτρησης.
3. Το Σινικό Τείχος της Κίνας από το Διάστημα:
– Ιστορική πεποίθηση: Ένας δημοφιλής μύθος υποστήριζε ότι το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι ορατό από το διάστημα με γυμνό μάτι, υπονοώντας το εξαιρετικό μήκος και την ορατότητά του.
– Διόρθωση:Οι αστροναύτες και οι δορυφόροι έχουν καταρρίψει αυτή την άποψη. Ενώ το Σινικό Τείχος είναι πράγματι μακρύ, δεν είναι εύκολα διακριτό χωρίς τεχνολογική βοήθεια από το διάστημα και δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι από το φεγγάρι, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι.
4. Η Μαρία Αντουανέτα και το “Let them Eat Cake”:
– Ιστορική πεποίθηση: Η φράση “Αφού δεν έχουν να φάνε ψωμί ας φάνε παντεσπάνι” έχει από καιρό αποδοθεί στη Μαρία Αντουανέτα, υποδηλώνοντας την ανάλγητη αδιαφορία της για τη δυσχερή θέση των πεινασμένων φτωχών κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
– Διόρθωση:Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Μαρία Αντουανέτα είπε αυτή τη φράση. Η προέλευση της φράσης είναι αβέβαιη και πιθανώς της αποδόθηκε λανθασμένα για να την παρουσιάσουν την ελλειπή σχέση οου διέθετε με τον λαο της.
5. Η μεταμεσονύκτια βόλτα του Πολ Ριβέρ:
– Ιστορική πεποίθηση:Η δημοφιλής περιγραφή της μεταμεσονύκτιας βόλτας του Πολ Ριβέρ κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης τον απεικόνιζε ως έναν μοναχικό καβαλάρη που καλπάζει μέσα στη νύχτα, φωνάζοντας “Οι Βρετανοί έρχονται!”.
– Διόρθωση: Ο Ρίβερ ήταν ένας από τους πολλούς αναβάτες και η πραγματική προειδοποίηση πιθανόν έγινε πιο διακριτικά. Το να φωνάζει για τους Βρετανούς δεν θα είχε νόημα, δεδομένου ότι πολλοί Αμερικανοί της αποικιοκρατίας εξακολουθούσαν να θεωρούν τους εαυτούς τους Βρετανούς.
6. Ο Κολόμβος και η Επίπεδη Γη:
– Ιστορική πεποίθηση: Κάποτε πίστευαν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος αντιμετώπισε αντιδράσεις από μελετητές που πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη και ότι θα έπεφτε από την άκρη της αν έπλεε δυτικά.
– Διόρθωση: Την εποχή του Κολόμβου, η ιδέα της επίπεδης Γης είχε εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους μελετητές. Η πρωταρχική ανησυχία ήταν η τεράστια απόσταση του ωκεανού που σκόπευε να διασχίσει ο Κολόμβος και οι άγνωστες χώρες που θα συναντούσε.
Πηγή: lavart.gr