22 γυναικοκτονίες στην Κύπρο σε πέντε χρόνια – 800 γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους
Συνολικά 22 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Κύπρο σε διάστημα πέντε χρόνων, με το ΣΠΑΒΟ να αναφέρει ότι οι 800 από τις 3.300 υποθέσεις που χειρίστηκε εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.
Τα τραγικά αυτά δεδομένα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωντης Βουλής, όπου αξιολογήθηκε η εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ανάλογων νομοθεσιών, με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους στην Αθήνα, καθώς και την πρόσφατη καταγγελία στην Κύπρο,ότι εγκυμονούσα έπεσε θύμα αγρίου ξυλοδαρμού αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν αντέδρασαν άμεσα και την περιγέλασαν.
Εκ μέρους της Αστυνομίας, η εγκληματολόγος Κυριακή Λαμπριανίδου, σημείωσε ότι διαπράχθηκαν το 2019 συνολικά 9 γυναικοκτονίες (οι 7 εκ των οποίων στην υπόθεση Μεταξά). Το 2020 σημειώθηκαν 5 γυναικοκτονίες, το 2021 επίσης 5, το 2022 σημειώθηκαν 2 και το 2023 μία. Ανέφερε ακόμη, ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών βίας στην οικογένεια και ότι υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία καθοδηγούν τους ανακριτές πώς να τις χειριστούν.
Παράλληλα, η επιστημονική διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) δρ Άντρη Ανδρονίκου, ανέφερε ότι ετησίως διαχειρίζονται συνολικά 3.300 υποθέσεις. Από αυτές, οι 800 πληρούν κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης με βάση τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, ενώ 400 αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω της μακροχρόνιας κακοποίησης.
Μίλησε ακόμη για στρεβλώσεις που υπάρχουν μεταξύ των οποίων ότι εξακολουθούν να εκδίδονται διατάγματα επικοινωνίας με ανήλικα τέκνα, ακόμη και αν φιλοξενούνται μαζί με τη μητέρα τους σε καταφύγια. Μάλιστα, είπε, εκκρεμεί και προσωπική αγωγή σε βάρος της για παρεμπόδιση εκτέλεσης διατάγματος.
Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που μπαίνουν σε καταφύγιο και τους αποκόπτεται το ΕΕΕ αλλά και περιπτώσεις ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λήψη νομικής αγωγής, με αποτέλεσμα να αποσύρουν τις καταγγελίες τους.
Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας σημειώθηκε ότι αν μιλάμε για προμελετημένο έγκλημα, τότε η καταδίκη βασίζεται στο έγκλημα του φόνου και όχι της γυναικοκτονίας. Αντιθέτως, αν τελέστηκε εν βρασμώ τότε εξετάζεται ως γυναικοκτονία. Στο φόνο, διευκρινίστηκε, δεν λαμβάνονται υπόψη μετριαστικοί όροι, ενώ στη γυναικοκτονία αν και προβλέπει ισόβια, εντούτοις, προβλέπονται ελαφρυντικά και έτσι μειώνεται η ποινή από ισόβια κάθειρξη.