Monday, December 23, 2024
Home » 10 πτητικά μέσα σε πέντε χρόνια για τις πυρκαγιές

10 πτητικά μέσα σε πέντε χρόνια για τις πυρκαγιές

0 comments

10 πτητικά μέσα σε πέντε χρόνια για τις πυρκαγιές

Η σταδιακή απόκτηση από το κράτος 10 πυροσβεστικών πτητικών μέσων εντός των επόμενων πέντε ετών αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων. Μια σημαντική απόφαση από τη στιγμή που σήμερα υπάρχει εξάρτηση από πτητικά μέσα άλλων χωρών σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, τα οποία ωστόσο απαιτούνται τουλάχιστον 48 ώρες μέχρι να έρθουν στην Κύπρο και να ριχτούν στη μάχη της αεροπυρόσβεσης.

Ακόμα μια σημαντική απόφαση που λήφθηκε χθες αφορά την σταδιακή υπαγωγή της μονάδας πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης στη Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). Προς το σκοπό αυτό αναμένεται η υποβολή σχεδίου και πρότασης από το Υπουργείο Άμυνας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενδυναμωθεί η Διοίκηση Αεροπορίας και θα απαιτηθεί μεταξύ άλλων η σταδιακή αύξηση του αριθμού των ιπτάμενων και μηχανικών, από τη στιγμή που σήμερα το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας είναι εκπαιδευμένο να πετά συγκεκριμένου τύπου ελικόπτερα και όχι αεροπλάνα.

Για την φετινή χρονιά αποκλειστικά με την αεροπυρόσβεση σε ετοιμότητα θα βρίσκεται από την 1η Απριλίου ένα πρωτεύον πτητικό μέσο, το οποίο έχει χρόνο απογείωσης λιγότερο από 20 λεπτά από την λήψη του μηνύματος. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο αεροσκάφος με μεταφορική ικανότητα 3100 λίτρα και ετοιμότητα οκτώ λεπτών. Το Τμήμα Δασών εκτιμά ότι από τις 20 Μαΐου τέσσερα ενοικιαζόμενα αεροσκάφη με μεταφορική ικανότητα 3.100 λίτρα, και ετοιμότητά οκτώ λεπτών καιδύο ελικόπτερα με μεταφορική ικανότητα 3500 λίτρα και ετοιμότητα 20 λεπτών, θα τεθούν στη μάχη της πυρόσβεσης. Επίσης, από τις 15 Ιουνίου ένα αεροσκάφος με μεταφορική ικανότητα 2000 λίτρα και ετοιμότητα οκτώ λεπτών θα βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος Δασών. Δηλαδή, θα είναι διαθέσιμα οκτώ πρωτεύοντα πτητικά μέσα, όσα και πέρυσι.

Στα δευτερεύοντα πτητικά μέσα, δηλαδή όσα απασχολούνται με άλλα καθήκοντα και επιχειρούν εφόσον είναι διαθέσιμα, με χρόνο απογείωσης περισσότερο από 45 λεπτά από την λήψη του μηνύματος, περιλαμβάνονται τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας για συντονισμό ή πυρόσβεση μεταφορικής ικανότητας περίπου 1000 λίτρα με το ένα να έχει χρόνο απογείωσης 40 λεπτά και το δεύτερο 90 λεπτά. Επίσης, διαθέσιμα είναι και τα δύο ελικόπτερα της ΕΦ για συντονισμό ή πυρόσβεση μεταφορικής ικανότητας περίπου 1000 λίτρα με το ένα να έχει χρόνο απογείωσης 45 λεπτά και το δεύτερο 180 λεπτά.

Οι Βρετανικές Βάσεις μπορούν να αποστέλλουν μέχρι δύο ελικόπτερα μεταφορικής ικανότητας 1800 λίτρα. Η ετοιμότητα τους είναι στα 60 λεπτά.

Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγω παρατηρηθεί πρόβλημα με τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα πτητικά μέσα έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένα εναλλακτικά σενάρια.

Πρώτο, θα πρέπει, εάν υπάρχει δυνατότητα, ένα ελικόπτερο της ΕΦ και ένα της Αστυνομίας να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 24/7 με χρόνο απογείωσης 30 λεπτά για πυρόσβεση.

Δεύτερο, σε ημέρες υψηλού κινδύνου θα γίνεται προσπάθεια να ζητείται από την Ελλάδα και την Ιορδανία να σταθμεύσουν τουλάχιστο από ένα ελικόπτερο στην Αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, για την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφερόμενος στη σύσκεψη σημείωσε ότι αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αντίστοιχης συντονιστικής σύσκεψης του Οκτωβρίου, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση περαιτέρω μέτρων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πολιτική προστασία. Συγκεκριμένα, αφού ενημέρωσαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την ετοιμότητά τους, λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Εκτός από τη σταδιακή απόκτηση από το κράτος 10 πυροσβεστικών πτητικών μέσων εντός των επόμενων πέντε ετών και την υποβολή σχεδίου και πρότασης από το Υπουργείο Άμυνας για σταδιακή υπαγωγή της μονάδας πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του δασικού κολλεγίου από 1/1/2025. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τέλος του έτους, προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναβάθμιση τηςΠολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της 2ης φάσης του ολιστικού συστήματος πολιτικής προστασίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση πρόσθετων αισθητήρων για έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών. Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί η εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπτικών συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών στις περιοχές Ακάμα, Μαδαρή, Οίκο και Φικάρδου. Τα συστήματα αυτά, με τη χρήση αισθητήρων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πυρκαγιές σε απόσταση μέχρι 10 Km και να μεταδίδουν σχετικές πληροφορίες στα συντονιστικά κέντρα επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων». Μέχρι τον Απρίλιο του 2024, αναμένεται να προωθηθεί από το Τμήμα Δασών στο Υπουργείο Γεωργίας προσχέδιο πρότασης για το Υπουργικό Συμβούλιο που θα αφορά την υλοποίηση της Φάσης Β’. Η πρόταση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση 15 επιπρόσθετων ηλεκτροπτικών συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών.

Τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν και θα υποβληθούν τα τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν στην αυστηροποίηση των ποινών στη Νομική Υπηρεσία. Επίσης, μέχρι τέλος Μαΐου θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός άγριων χόρτων από επαρχιακές διοικήσεις, ενώ θα υποβληθεί πρόταση από το Υπουργείο Εσωτερικών για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών.

Επέκταση της περιόδου δασοπυρόσβεσης

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της Κυβέρνησης για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, επιτεύχθηκε στις 11 Μαρτίου 2024, μία σημαντική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και των Δασοπυροσβεστών που έρχεται να ανταποκριθεί σε εδώ και χρόνια εκκρεμή αιτήματα των δασοπυροσβεστών. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων όπως η περίοδος της θερινής δασοπυρόσβεσης να κατοχυρώνεται στους οκτώ συνεχόμενους μήνες, από έξι που ήταν, δηλαδή από Απρίλιο έως Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων.

Κατά τη χειμερινή περίοδο επιφυλακής θα στελεχώνονται έξι, έως οκτώ σταθμοί σε όλη την επικράτεια των δασών. Συγκεκριμένα, θα στελεχώνονται δύο, έως τρεις σταθμοί στη δασική περιφέρεια Πάφου, δύο, έως τρεις σταθμοί στη δασική περιφέρεια Τροόδους και δύο στη δασική περιφέρεια Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Η στελέχωση του χειμερινού προγράμματος επιφυλακής θα αρχίσει σταδιακά και θα υλοποιηθεί ως εξής: Τον πρώτο χρόνο, 2024, θα καλυφθεί ποσοστό 30% του Δασοπυροσβεστικού Σώματος. Τον δεύτερο χρόνο, 2025, ποσοστό 40% του Δασοπυροσβεστικού Σώματος. Τον τρίτο χρόνο, 2026, ποσοστό 50% του Δασοπυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα των δασοπυροσβεστών, που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και έχει επιλυθεί μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ουσιαστικότερη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που είναι συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00