Sunday, December 22, 2024
Home » 1.100 παιδιά αλλοδαπών μαθαίνουν ελληνικά – Μόνο σε 6 δημοτικά δεν φοιτά παιδί με μεταναστευτική βιογραφία

1.100 παιδιά αλλοδαπών μαθαίνουν ελληνικά – Μόνο σε 6 δημοτικά δεν φοιτά παιδί με μεταναστευτική βιογραφία

0 comments

1.100 παιδιά αλλοδαπών μαθαίνουν ελληνικά – Μόνο σε 6 δημοτικά δεν φοιτά παιδί με μεταναστευτική βιογραφία

Στα 1.100 ανέρχονται τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και τα οποία είναι ενταγμένα στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα τη σχολική χρονιά 2023-2024. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά αυτά να ενταχθούν πιο ομαλά και στην κυπριακή πραγματικότητα.

Η ανάγκη ενσωμάτωσης διαπιστώνεται και από το γεγονός πως στηδημοτική εκπαίδευση μόνο σε έξι δημοτικά και σε 18 νηπιαγωγεία δεν φοιτά παιδί με μεταναστευτική βιογραφία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, τη σχολική χρονιά 2023-2024, ο αριθμός των μαθητών/ριών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Δημοτικά 22,3%, νηπιαγωγεία 26,4% και ειδικά σχολεία 27,7%.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική τους γλώσσα διαμορφώνεται ως εξής:δημοτικά νηπιαγωγεία 24,5% και ειδικά σχολεία 24,4%.

Τα πιο πάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε απάντηση τηςυπουργού Παιδείας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου σε ερώτηση του βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ κ. Γιώργου Κάρουλα.

Στην απάντηση της κ. Μιχαηλίδου αναφέρεται, πως το υπουργείο έχει ως βασική του αρχή την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους/ες ανεξαιρέτως τους/τις μαθητές/μαθήτριες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση ή διαφοροποίηση με τις αλλαγές στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού των τελευταίων χρόνων, υπάρχει η πιθανότητα όλες οι τάξεις να έχουν και παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, τη σχολική χρονιά 2023-2024, ο αριθμός των μαθητών/ριών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται ως ακολούθως: Δημοτικά 22,3%, νηπιαγωγεία 26,4% και ειδικά σχολεία 27,7%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική τους γλώσσα διαμορφώνεται ως εξής: Δημοτικά νηπιαγωγεία 24,5% και ειδικά σχολεία 24,4%.

Στην απάντηση αναφέρεται επίσης, πως τα σχολεία της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προσφέρονται σε παγκύπρια κλίμακα το Πρόγραμμα των Μεταβατικών Τάξεων Α’ και Β’ Γυμνασίου, το οποίο λειτουργεί σε 27 σχολικές μονάδες, το Ολιγόωρο Πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται παγκύπρια σε τέσσερις σχολικές μονάδες (σε Γυμνάσια σε όλες τις επαρχίες), το Πρόγραμμα των Μεταβατικών Τάξεων Α’ Λυκείου, το οποίο λειτουργεί σε 11 Λύκεια, στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου, καθώς και το Πρόγραμμα Ασυνόδευτων Ανήλικων/Αιτητών Δεθνούς Προστασίας, το οποίο λειτουργεί σε εννιά σχολικές μονάδες (Λύκεια και Τεχνικές Σχολές) στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τη σχολική χρονιά 2023-2024, ο αριθμός των μαθητών/ριών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα (τα ποσοστά αφορούν μαθητές/μαθήτριες, οι οποίοι/ες οι ίδιοι/ες είναι μετανάστες/ριες ή των οποίων και οι γονείς είναι μετανάστες):

Βαθμίδα Τάξη Ποσοστό
Γυμνάσιο Α’ Γυμνασίου 22,7%
Β’ Γυμνασίου 20,1%
Γ’ Γυμνασίου 18,9%
Λύκειο Α’ Λυκείου 16,9%
Β’ Λυκείου 15,6%
Γ’ Λυκείου 14,1%
Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Α’ τάξη 21,8%
Β’τάξη 17,4%
Γ’ τάξη 15,1%

Την παρούσα σχολική χρονιά 2023-2024, στα εξειδικευμένα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ο συνολικός αριθμός των μαθητών/ριών που είναι ενταγμένοι/ες ανέρχεται στους/στις 1100. Επιπλέον, στα απογευματινά προγράμματα των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης φοιτούν 92 Ασυνόδευτοι Ανήλικοι/Αιτητές Δεθνούς Προστασίας.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται αναλυτικά ο αριθμός των τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας ανά βαθμίδα και o συνολικός αριθμός μαθητών/ριών:

Βαθμίδα Τάξη Αριθμός τμημάτων ανά πρόγραμμα Σύνολο μαθητών/ριών
Γυμνάσιο Α’ Γυμνασίου 37 τμήματα Μεταβατικών Τάξεων 517
Β’ Γυμνασίου 25 τμήματα Μεταβατικών Τάξεων 259
Α’ και Β’ Γ Γυμνασίου 4 τμήματα Ολιγόωρων Προγραμμάτων 11
Λύκειο Α’ Λυκείου 12 τμήματα Μεταβατικών Τάξεων 191
Λύκειο και ΤΕΣΕΚ 9 τμήματα Πρόγραμμα για Ασυνόδευτους Ανήλικους/Ατητές Διεθνούς Προστασίας 96 + 26

Στην απάντηση αναφέρεται επίσης, πως στόχος της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας (εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο), είναι αφενός να ενισχύσουν τα παιδιά, για να κατακτήσουν επαρκές σώμα γνώσεων στην ελληνική γλώσσα, ώστε να βελτιώσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα, καθώς και να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό συγκείμενο και εν γένει στην κοινωνία.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00