Monday, December 23, 2024
Home » Ύψιστη προτεραιότητα η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο, είπε η ΥΠΑΝ

Ύψιστη προτεραιότητα η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο, είπε η ΥΠΑΝ

0 comments

Ύψιστη προτεραιότητα η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο, είπε η ΥΠΑΝ – Τι ανέφερε στο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΔΡΑ.Σ.Ε.+ με τίτλο «Συμπεριληπτικό Σχολείο: Δρούμε, Αγκαλιάζουμε, Στηρίζουμε, Εντάσσουμε»

Η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο βρίσκεται στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, ανέφερε η ΥπουργόςΠαιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΔΡΑ.Σ.Ε.+ με τίτλο «Συμπεριληπτικό Σχολείο: Δρούμε, Αγκαλιάζουμε, Στηρίζουμε, Εντάσσουμε», που έγινε την Παρασκευή στη Λεμεσό.

Advertisement

Χωρίς αμφιβολία, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, «η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις, καθώς και από ποικίλου είδους προκλήσεις», οι οποίες, «αναπόφευκτα, αναφύονται καθημερινά και στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και της διαπολιτισμικής συνύπαρξης, επιβάλλοντας την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών και δράσεων, που θα επιτρέπουν τη λειτουργία ενός συμπεριληπτικού και ασφαλούς σχολείου».

«Η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο τέθηκε, από την αρχή της παρούσας διακυβέρνησης, στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που ζουν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, το Υπουργείο «προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων που διευκολύνουν την ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη όλων των παιδιών».

«Στο επίκεντρο των σχεδιασμών μας τίθεται η ανθρωποκεντρική προσέγγιση καθώς και η θεμελίωση αρχών, αξιών και δεξιοτήτων που διακρίνουν τους δημοκρατικούς και κριτικά σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες», τόνισε.

Σημείωσε περαιτέρω ότι «ως υψίστης σημασίας αναγνωρίζεται το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης+, ΔΡΑ.Σ.Ε.+», που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και έχει ως βασικούς στόχους τη συνέχιση, διεύρυνση και βελτίωση του έργου ΔΡΑ.Σ.Ε. της περιόδου 2014-2020, την ενίσχυση των μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+, την υποστήριξη των μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων με δεύτερο εκπαιδευτικό στην τάξη, την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών και μαθητριών των σχολείων ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και τη χρήση της εναλλακτικής μάθησης για εμπλουτισμό των γνώσεων και των εμπειριών των μαθητών και μαθητριών».

Εν συνεχεία, η ΥΠΑΝ υπογράμμισε ότι «η παιδεία, σε όλο της το φάσμα, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εδράζονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που μπορούν να καταστήσουν τους σημερινούς νέους ικανούς να διασφαλίσουν την προσωπική τους ευημερία, τη δημοκρατική συνοχή της κοινωνίας μας και την οικονομική ευρωστία της χώρας μας».

Βασική συνιστώσα της προσπάθειας αυτής, επεσήμανε, «αποτελεί η εκπαιδευτική μας κοινότητα, η οποία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για τη δημιουργία του συμπεριληπτικού σχολείου και τη συνεχή προαγωγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με κύριο γνώμονα την παροχή ολοκληρωμένης και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στη μαθητική κοινότητα».

Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο για την αφοσίωση και την επιμονή τους, προσθέτοντας ότι η δέσμευσή τους να αγκαλιάσουν την προσέγγιση ΔΡΑ.Σ.Ε. «ανοίγει τον δρόμο για ένα λαμπρότερο μέλλον για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας».

«Ας συνεχίσουμε μαζί να διαμορφώνουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που όχι μόνο να μεταδίδει τη γνώση, αλλά ταυτόχρονα να εμπνέει και ενδυναμώνει τα παιδιά, τους νέους και τις νέες μας, ώστε να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο και σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία μας», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, η ΥΠΑΝ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα αποτελέσματα του Συνεδρίου και των δραστηριοτήτων που το πλαισιώνουν, θα ενισχύσουν περαιτέρω τους σχεδιασμούς μας για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με στόχο ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο».

Στόχος του εκπαιδευτικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Ομάδα Υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης+ – ΔΡΑ.Σ.Ε.+» με θέμα «Συμπεριληπτικό σχολείο: Δρούμε, Αγκαλιάζουμε, Στηρίζουμε, Εντάσσουμε» ήταν η ανάδειξη του ρόλου του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ στην προώθηση του συμπεριληπτικού σχολείου, μέσω της διασύνδεσης της θεωρίας με τη διδακτική πράξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί από τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές) στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+., περιλάμβανε δύο κεντρικές εισηγήσεις, που ήταν η «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για ένα συμπεριληπτικό σχολείο: Μια κοινότητα επαγγελματικής μάθησης», με εισηγήτρια τη Δρα Αλεξάνδρα Ανδρούσου και «Δημιουργώντας γέφυρες: Μια ολιστική προσέγγιση για τη συμπερίληψη ευάλωτων παιδιών», με εισηγήτρια τη Δρα Γκέλη Αρώνη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τέσσερα παράλληλα εργαστήρια, τα οποία πραγματεύονταν τους πολυγραμματισμούς στη γενική τάξη για ενδυνάμωση της ολόπλευρης ανάπτυξης μαθητών/ριών (το μοντέλο περιστρεφόμενης μάθησης RE.MA.C.) με τη Δρα Νάνσια Κυριάκου, τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση με τον Δρα Ζάχο Ανθή, τη συνδιδασκαλία και την τεχνητή νοημοσύνη στη συμπεριληπτική τάξη με τον Δρα Σπύρο Σοφοκλέους, καθώς και την καλλιέργεια της ψυχικής ενδυνάμωσης στο σχολείο με τη Δρα Ρόη Χαλαμανδάρη.

Παράλληλα, στον χώρο του συνεδρίου υπήρχαν αναρτημένες ανακοινώσεις (posters) που αποτύπωναν δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ τη σχολική χρονιά 2023-2024, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00