Όλα τα μέτωπα, ανοικτά με τους επαγγελματίες Υγείας του ΓεΣΥ
Ανοικτά μέτωπα με όλους τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας» (ΑΕΥ) και όχι μόνο έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενώ οι οικονομικές διαφορές μεταξύ του οργανισμού, των φαρμακοποιών, των φυσιοθεραπευτών και των εργοθεραπευτών καλά κρατούν.
Μάλιστα, στην περίπτωση των εργοθεραπευτών, το ΓεΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρό πλήγμα, σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία του, καθώς οι ιδιώτες επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα και οι εργοθεραπευτές του δημοσίου προσφέρουν υπηρεσίες μόνο τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών.
Σε ό, τι αφορά τους φαρμακοποιούς (οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΑΕΥ), σήμερα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση μεταξύ του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΟΑΥ με στόχο να γεφυρωθεί η οικονομική διαφορά που εδώ και καιρό υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Σε πραγματικούς αριθμούς η διαφορά αυτή δεν ξεπερνά τα €2 – €3 εκατομμύρια ωστόσο ο ΟΑΥ, από τη μια, επικαλείται το γεγονός ότι έχει ήδη αυξηθεί ο προϋπολογισμός των φαρμακείων του ΓεΣΥ για το έτος 2024 και ο ΠΦΣ, από την άλλη, παραπέμπει σε μελέτη που διενήργησε η οποία κατέδειξε ότι ο σημερινός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες με αποτέλεσμα να πέφτει συνεχώς η τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αμείβονται τα μέλη του. Υπενθυμίζεται ότι στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών συζητείται και η μεταφορά από τα κρατικά στα ιδιωτικά φαρμακεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που σήμερα χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων του ΓεΣΥ αλλά και η ένταξη της ασπιρίνης στο σύστημα.
Πονοκέφαλο στον ΟΑΥ προκαλεί, εδώ και χρόνια, η μη ένταξη των ιδιωτών εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ εξαιτίας, κυρίως, της μη επίτευξης, μέχρι σήμερα, οικονομικής συμφωνίας μεταξύ του οργανισμού και του αρμόδιου επαγγελματικού συνδέσμου. Ο ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοθεραπευτών σε μια προσπάθεια να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εμπλεκόμενος σύνδεσμοςέχει ζητήσει την κατάθεση νέας πρότασης από τον οργανισμό, πριν από τη συνάντηση, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να αποδέχεται ο ΟΑΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας από πλευράς τόσο των οργανωμένων ασθενών όσο και των πολιτών, κυρίως των γονιών παιδιών που χρειάζονται υπηρεσίες εργοθεραπείας. Οι λόγοι είναι ότι οι επαγγελματίες που είναι ενταγμένοι στο σύστημα εργάζονται στον δημόσιο τομέα, προσφέρουν υπηρεσίες μόνο κατά τις πρωινές ώρες και ως εκ τούτου, τα παιδιά δεν μπορούν να τις λάβουν μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας καθώςτις ώρες λειτουργίας των κρατικών δομών, βρίσκονται στα σχολεία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απογεύματα σε ιδιώτες εργοθεραπευτές για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση μεταξύ των εργοθεραπευτών και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
Ο Φεβρουάριος, φαίνεται να επηρέασε προσωρινά και τις σχέσεις μεταξύ ΟΑΥ και άλλων επαγγελματιών, όπως είναι για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές και οι ποδολόγοι. Αιτία το γεγονός ότι στηνμεν περίπτωση των λογοθεραπευτών καταγράφηκε σημαντική μείωση στην τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αμείβονται, στη δε περίπτωση των ποδολόγων εντοπίστηκε πρόβλημα στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής τους από το μηχανογραφικό σύστημα με αποτέλεσμα, όπως πληροφορούμαστε, να πρέπει τώρα να γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του ΟΑΥ και των επαγγελματιών.
Τεράστιο, ίσως το μεγαλύτερο από όλα, είναι το ανοικτό μέτωπομεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και φυσιοθεραπευτών. Οι δύο πλευρές εδώ και δύο σχεδόν χρόνια προσπαθούν να καταλήξουν σε μια οικονομική συμφωνία χωρίς να τα καταφέρνουν, αφού οι μεν επαγγελματίες επικαλούνται αυξημένες ανάγκες, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και ζητούν αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού,ο δε ΟΑΥ αποδίδει τις ανάγκες αυτές σε κατάχρηση του συστήματος και σε λανθασμένη χρήση του από δικαιούχους και παραπέμποντες γιατρούς. Βεβαίως, όπως παραδέχεται ο ΟΑΥ δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αποδειχθούν οι καταχρήσεις ώστε να γίνει στοχευμένη διαχείρισης τους, υπάρχουν όμως ενδείξεις οι οποίες οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο οργανισμός προχώρησε τους προηγούμενους μήνες στη λήψη κάποιων μέτρων που αφορούσαν τον τρόπο παραπομπής των ασθενών για φυσιοθεραπεία από τους προσωπικούς τους γιατρούς και από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή χρονιά οι φυσιοθεραπευτές του ΓεΣΥ είχαν προχωρήσει και σε μέτρα διαμαρτυρίας.
Μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, και σε ό,τι αφορά την επιστημονική πτυχή της συμμετοχής των φυσιοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, φαίνεται να προωθούνται κάποιες διαδικασίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας σε κάποιες κατηγορίες ασθενών. Συγκεκριμένα, και όπως έχει διαπιστωθεί, στην κατηγορία των ρευματοπαθειών το σύστημα δεν καλύπτει κάποιες διαγνώσεις και ενδείξεις με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παραπομπή των ασθενών για φυσιοθεραπεία στις περιπτώσεις αυτές. Αυτό υποχρεώνει γιατρούς και φυσιοθεραπευτές να καταχωρούν στο λογισμικό του ΓεΣΥ άλλες διαγνώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν οι ρευματοπαθείς τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Ο ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων του ΓεΣΥ.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΑΥ έχει προγραμματίσει το επόμενο διάστημα σειρά συναντήσεων με τους συνδέσμους/συλλόγους που εκπροσωπούν τις διάφορες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας με στόχο να διευθετηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα. Αναφέρεται ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους συνδέσμους/συλλόγους, είχαν ήδη συναντήσεις και με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό ζητώντας την παρέμβαση του.
Μελετάται ένταξη των συμβουλευτικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», προσανατολίζεται στην ένταξη στο ΓεΣΥ και των συμβουλευτικών ψυχολόγων. Ο οργανισμός, μελέτησε τα δεδομένα και επεξεργάστηκε συγκεκριμένα σενάρια για την ένταξη και της κατηγορίας αυτής των επαγγελματιών υγείας στο σύστημα μετά από αίτημα των φορέων που εκπροσωπούν τους ψυχολόγους στην Κύπρο, κάποιοι εκ των οποίων είχαν θέσει το ζήτημα προς συζήτηση και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΓεΣΥ, είναι ενταγμένοι αυτή τη στιγμή οι κλινικοί ψυχολόγοι αλλά όχι οι συμβουλευτικοί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων του συστήματος. Για να ενταχθούν οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι στο ΓεΣΥ επιβάλλεται να γίνει και σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ στην προσπάθεια του να μελετήσει το αίτημα που τέθηκε ενώπιον του, προσέκρουσε και σε διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ των ίδιων των επαγγελματιών με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο καταρτισμός ενός κοινά αποδεκτού πλάνου στη βάση του οποίου θα προωθηθεί και η ένταξη των συμβουλευτικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ.
Η διαδικασία ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη και επίσημες ανακοινώσεις από τον οργανισμό πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνουν πριν από το τέλος του έτους.