Χτύπησε τη Λάρνακα η πιτυοκάμπη
Παρά τους ψεκασμούς, δεν αποφεύχθηκαν φέτος τα τοπικά προβλήματα με τη δράση της πιτυοκάμπης, γνωστής ως κάμπιας της πευκης, που πλήττει τα δέντρα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά προβλήματα σε όσους έρθουν σε επαφή με το τρίχωμά της. Προβλήματα με την πιτυοκάμπη αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο περιοχές της επαρχίας Λάρνακας, όπως η Μοσφιλωτή, ο Ψευδάς, ο Κόρνος, τα Πυργά και το Σταυροβούνι. Επιπρόσθετα, υπάρχουν παράπονα και από κάποιες περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.
Το πρόβλημα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο ανώτερος Συντηρητής Δασών, Κωνσταντίνος Νικολάου είναι πολύ μικρότερο από πέρσι, που ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές και εντοπίζεται τοπικά σε ημιορεινές περιοχές. Το Τμήμα Δασών, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, έκανε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εκτεταμένους ψεκασμούς με βιολογικά εντομοκτόνα σε δασικές περιοχές, αλλά και στο ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ έγιναν και αεροψεκασμοί. «Εντός των κατοικημένων περιοχών υπεύθυνοι για ψεκασμούς είναι οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα δέντρα εντός σπιτιών, υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που είναι η κατάλληλη περίοδος για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Η κάμπια τρέφεται με τα βελονοειδή φύλλα των άγριων πεύκων και στις περιοχές της επαρχίας Λάρνακας, όπου αναπτύχθηκε, υπάρχουν επιπτώσεις στα δέντρα που είναι ορατές. «Το δέντρα δεν νεκρώνονται, αλλά χάνουν πολλές φορές όλο το φύλλωμά τους ή τοπικά. Ξηράνσεις μπορεί να έχουμε σε μικρά δέντρα που αναπτύσσονται σε άγονα εδάφη και πρέπει να έχουμε διαδοχικές χρονιές με ολική αποφύλλωσή τους για να γίνει κάτι τέτοιο», υπέδειξε ο κ. Νικολάου.
Ο ανώτερος Συντηρητής Δασών συνέστησε προσοχή στον κόσμο, ιδιαίτερα κατά την εξόρμηση της Καθαράς Δευτέρας. «Ο κόσμος που θα βγει στους αγρούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πρέπει ν’ αποφεύγει να κάθεται κάτω από προσβεβλημένα δέντρα και εάν δει κάμπιες να κατεβαίνουν για να μπουν στο έδαφος να μην τις αγγίζει. Σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθούν αλλεργικά προβλήματα και θα πρέπει προσφεύγουν σε γιατρούς για κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Επιπρόσθετα, συνέστησε μέτρα σε ιδιοκτήτες σπιτιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πιτυοκάμπη. «Μας παίρνει τώρα αρκετός κόσμος και ρωτά τι να κάνει στα σπίτια του όταν έχει φωλιές. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κόψει τις βελόνες των δέντρων και να τις τοποθετήσει αμέσως σε σακούλια χωρίς να πέφτουν στο έδαφος. Ακολούθως πρέπει να τις κάψει, αλλά σ’ ένα ασφαλές σημείο, όπως είναι οι φούρνοι, για να μην προκληθούν πυρκαγιές. Το άλλο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ραντίζει το έδαφος καθημερινά, προκειμένου να διασπαστεί η δραστικότητα του τριχώματος της κάμπιας, που προκαλεί τις αλλεργίες».