«Έτοιμη» να ξεκινήσει να αποστέλλει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δια θαλάσσης, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Associated Press o Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως η πρόταση της χώρας του για έναν θαλάσσιο διάδρομο από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι «η μόνη που συζητείται αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο ως εφικτός τρόπος για να αυξηθεί σημαντικά η ροή της βοήθειας στον θύλακα μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο».
Ο σχεδιασμός για τον θαλάσσιο διάδρομο έκτασης περίπου 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να ρέει μόλις κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Χριστοδουλίδης.
Διευκρίνισε, όμως, ότι το να πάρει το «πράσινο φως» για την έναρξη των αποστολών αποτελεί περίπλοκο ζήτημα, το οποίο απαιτεί εξίσου περίπλοκες διαπραγματεύσεις υπό το φως των αλλεπάλληλων ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων στη Γάζα.
«Όλοι υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο Associated Press. «Όταν λέμε ότι αποτελούμε γέφυρα για την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χάγιατ, δήλωσε ότι η χώρα του ήταν «υπέρ του έργου».
«Το διερευνούμε με όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες του Ισραήλ» ανέφερε ο Χάγιατ, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει πότε θα καταστεί εφικτό να ανοίξει αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο.
Το σχέδιο της Κύπρου
Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της Κύπρου προβλέπει την κατασκευή μιας πλωτής αποβάθρας στα ανοιχτά της Γάζας, όπου όλα τα είδη πλοίων θα μπορούν να εκφορτώσουν τόνους ανθρωπιστικής βοήθεια. Μακροπρόθεσμα, σκοπός είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι στη Γάζα, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη, ένα «παράπλευρο» όφελος από την αξιοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας για τη φόρτωση φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας είναι οι εγκαταστάσεις που διαθέτει για την αποθήκευση του φορτίου, ενώ η κοντινή του απόσταση από το κεντρικό αεροδρόμιο της Κύπρου και η χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για την εκπαίδευση προσωπικού από την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες σε θέματα λιμενικής και θαλάσσιας ασφάλειας.
Φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο λιμάνι θα ρέουν συνεχώς στη Γάζα, αλλά θα αποτελεί μονάχα διάδρομο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τα πλοία για να εγκαταλείψουν τον θύλακα, είπε.
Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο, είπε ο Χριστοδουλίδης.
Πηγή: cnn.gr