Tuesday, November 5, 2024
Home » Χαμάς: Οι τρεις ηγέτες της που θέλει να «ξετρυπώσει» το Ισραήλ

Χαμάς: Οι τρεις ηγέτες της που θέλει να «ξετρυπώσει» το Ισραήλ

0 comments

Χαμάς: Οι τρεις ηγέτες της που θέλει να «ξετρυπώσει» το Ισραήλ

«Κανένας από τους ηγέτες του κινήματος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, όποιο κι αν είναι το κόστος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς

Την απόφαση να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τέλους προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια του Νετανιάχου σκοπεύουν οι ηγέτες της Χαμάς με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) που θέλουν να τους «ξετρυπώσουν».

Advertisement

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ στο Newsweek «κανένας από τους ηγέτες του κινήματος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, όποιο κι αν είναι το κόστος, και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να καθιερωθεί στην εξουσία».

Ο Ναΐμ αναγνώρισε ότι οι IDF έχουν τους ηγέτες της οργάνωσης στο στόχαστρό τους. Επεσήμανε παλαιότερες δολοφονίες που σκότωσαν κορυφαία στελέχη της Χαμάς, όπως ο Αχμέντ Γιασίν, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, ο Σαλάχ Σεχάντε και ο Αχμέντ αλ Τζαμπάρι, καθώς και ηγέτες άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως ο Φάθι αλ Σακάκι της Ισλαμικής Τζιχάντ και ο Αμπού Αλί Μουσταφά του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Οι τρεις στόχοι

Όμως ο Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ο θάνατος των ανδρών που διοικούν τώρα τη Χαμάς δεν θα εμπόδιζε την αποφασιστικότητα της ομάδας να συνεχίσει τον αγώνα της. «Είναι αλήθεια ότι το ισραηλινό σχέδιο στοχεύει τους ηγέτες της αντίστασης στο κίνημα (πολιτικούς και στρατιωτικούς) και είναι αλήθεια ότι οι ηγέτες αποτελούν βασικό στοιχείο στη μάχη και στην επίτευξη της νίκης επί του εχθρού», είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλά τελικά», πρόσθεσε, «αυτή η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, αλλά μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, και με νόμιμους εθνικούς στόχους και ως εκ τούτου η δολοφονία οποιουδήποτε από τους ηγέτες δεν θα σταματήσει τη μάχη και δεν θα τερματίσει τη σύγκρουση».

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ως απόσπαση του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τη δεκαετία του 1980, η Χαμάς έχει καθιερωθεί ως η ισχυρότερη παλαιστινιακή παράταξη που έχει δεσμευτεί να αντιταχθεί στο Ισραήλ. Ορισμένες κεντρικές προσωπικότητες αποτελούν την ηγεσία της πολιτικής της πτέρυγας και των ενόπλων δυνάμεών της, που είναι γνωστές ως Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ.

Όμως, τρεις άνδρες συνεχίζουν να τραβούν την προσοχή. Αυτή η τριάδα ξεχωρίζει όχι μόνο για τον ρόλο τους, αλλά και επειδή αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους των IDF.

Γιαχί Σινουάρ

Ίσως, ο πιο γνωστός από τους τρεις αυτούς ηγέτες είναι ο Γιαχία Σινουάρ επίσης γνωστός ως Αμπού Ιμπραήμ. Γεννημένος στο Χαν Γιούνις το 1962 από πρόσφυγες του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, έγινε γρήγορα μια σημαντική προσωπικότητα της οργάνωσης, βοηθώντας στην ίδρυση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ και εμπλεκόμενος στις δολοφονίες τόσο Ισραηλινών στρατιωτών όσο και Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. Ωστόσο, η θητεία του διακόπηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αφού συνελήφθη το 1988, όταν η Γάζα βρισκόταν ακόμη υπό ισραηλινό έλεγχο.

Τελικά, απελευθερώθηκε το 2011 μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του δεκανέα των IDF, Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί από συνασπισμό παλαιστινιακών ομάδων πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο Σινουάρ συνέχισε να ανεβαίνει στις τάξεις της Χαμάς μετά την απελευθέρωσή του και τελικά επιλέχθηκε ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Γάζα το 2017. Από τότε θεωρείται βασικός «αρχιτέκτονας» και σύμβολο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και εμφανίζεται συχνά σε άμεσες απειλές ισραηλινών αξιωματούχων.

Το« παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι»

Μάλιστα θεωρείται ο νο1 στόχος για το Ισραήλ και οι IDF έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν τον Σινουάρ και μέλη της οικογένειάς του να ταξιδεύουν μέσα από μια υπόγεια σήραγγα λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Σε δήλωσή του μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωσε ότι «το κυνήγι του Σινουάρ δεν θα σταματήσει μέχρι να τον πιάσουμε, νεκρό ή ζωντανό».

Ο Σινουάρ φέρεται να έχει επιβιώσει από τουλάχιστον μία απόπειρα δολοφονίας του όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το Χαν Γιουνίς εν μέσω της τελευταίας μεγάλης έκρηξης των συγκρούσεων στη Γάζα τον Μάιο του 2021. Ο μικρότερος αδελφός του, Μοχάμεντ, θεωρείται επίσης ως πρόσωπο-κλειδί στη Χαμάς, υπηρετεί ως ηγέτης στις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, και φέρεται να έχει αποφύγει το θάνατο σε πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Στο τιμόνι των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ βρίσκονται δύο σκιώδεις φιγούρες που τοποθετούνται δίπλα στον Σινουάρ στην κορυφή της λίστας όσων θέλει να εξουδετερώσουν οι IDF.

Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ανώτατος διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ζει σχεδόν εξ ολοκλήρου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μόλις δύο φωτογραφίες είναι γνωστές που αποκαλύπτουν το πρόσωπό του, και οι δύο χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, ενώ σπάνιες είναι και οι δηλώσεις του, όπως μια ηχογραφημένη ομιλία που εκδόθηκε τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, στις οποίες διακρίνεται μόνοη φιγούρα του.

Επιπρόσθετα στον μύθο που περιβάλλει τον Ντέιφ, πιστεύεται ότι έχει επιβιώσει από τουλάχιστον επτά απόπειρες δολοφονίας στις οποίες έχασε ένα μάτι, τα πόδια του και μέρος του χεριού του.

Σε μία απόπειρα εναντίον του εν μέσω του τελευταίου ολοκληρωτικού πολέμου στη Γάζα το 2014 φέρεται να σκοτώθηκε η σύζυγός του, η 3χρονη κόρη του και ο 7 μηνών γιος του. Έχουν προκύψει αναφορές και για άλλους συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού και του γιου του, που σκοτώθηκαν σε πλήγματα των IDF καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Αυτό που είναι γνωστό για τον Ντέιφ, του οποίου το ψευδώνυμο στα αραβικά σημαίνει «ο επισκέπτης» λόγω της πρακτικής του να αλλάζει συνεχώς τοποθεσίες, είναι ότι στην πραγματική του ταυτότητα είναι ο Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ Μάσρι, γνωστός επίσης ως Αμπού Χαλέντ, γεννημένος γύρω στο 1965.

Όπως και ο Σινουάρ, ήταν γιος προσφύγων στο Χαν Γιουνίς που διέφυγαν από τον πόλεμο του 1948, ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη δεκαετή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που εξακολουθεί να πυροδοτεί τη Μέση Ανατολή.

Ο Ντέιφ έγινε επίσης γρήγορα γνωστός στην αναδυόμενη Χαμάς, καινοτομώντας ιδιαίτερα στην κατασκευή βομβών και στη στρατηγική εντός των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, ενώ είχε συλληφθεί στο παρελθόν από το Ισραήλ, περνώντας 16 μήνες στη φυλακή τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντέιφ πιστεύεται ότι ανέλαβε τη διοίκηση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ το 2002, εν μέσω της εξέγερσης της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Μαρουάν Ίσα

Δεξί χέρι του Ντέι είναι ο Μαρουάν Ίσα, για τον οποίο είναι ακόμη λιγότερα γνωστά.Σύμφωνα με πληροφορίες, γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα και πέρασε χρόνο τόσο σε ισραηλινές όσο και σε παλαιστινιακές φυλακές.

Ο αναπληρωτής διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, γνωστός και ως Αμπού Μπαράα και μερικές φορές αποκαλούμενος ως ο «Άνθρωπος Σκιά», εθεάθη για πρώτη φορά σε μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν κατά την ανταλλαγή του Σάλιτ το 2011. Έκτοτε έχει κάνει πολύ λίγες δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Ίσα πιστεύεται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή αυτή, γεγονός που υποδηλώνει την πολιτική του επιρροή και στη Χαμάς.

Ανέλαβε το ρόλο του δεύτερου στη διοίκηση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ τον επόμενο χρόνο μετά τη δολοφονία του Άχμεντ αλ Τζαμπάρι. Όπως και ο Ντέιφ, ο Ίσα έχει επιλέξει κατά κύριο λόγο να διοικεί από το παρασκήνιο, ενώ κατά καιρούς εκδίδει ηχογραφημένα μηνύματα στα οποία δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του.

Ο Ίσα, επίσης, έχει υποστεί απώλειες στην οικογένειά του ως αποτέλεσμα της ισραηλινής δράσης. Ο γιος του Μοχάμεντ αναφέρθηκε από τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πλήγματα τον Δεκέμβριο, και οι IDF ισχυρίστηκαν ότι ο αδελφός του Γαΐλ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Μαΐου 2021.

Ο ίδιος ο Ίσα επίσης αναφέρεται ότι τραυματίστηκε κατά διάρκεια απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από τις IDF το 2006.

Άλλοι ηγέτες της Χαμάς

Πέραν αυτών των τριών δύο ακόμη από τα αξιοσημείωτα στελέχη της Χαμάς που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γάζα είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας, ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, και ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, Αμπού Ομπάιντα.

Άλλοι σημαντικοί αξιωματούχοι έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο χρηματοδότης, Ζαχέρ Τζαμπαρίν που μερικές φορές αναφέρεται ως «διευθύνων σύμβουλος» της οργάνωσης στον Λίβανο, καθώς και δύο από τους πιο εξέχοντες ηγέτες της ομάδας, ο πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και ο προκάτοχός του, Χάλεντ Μεσάλ, οι οποίοι εδρεύουν στο Κατάρ.

«Υπάρχει ένας αριθμός εναλλακτικών ηγετών ικανών να διαχειριστούν τη μάχη»
Ανώτερα στελέχη της Χαμάς εκτός Γάζας συνέχισαν να αψηφούν τις ισραηλινές απειλές εμφανιζόμενοι δημόσια και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις. Ωστόσο η δολοφονία του Σαλέχ αλ Αρούρι, που πιστεύεται ότι ήταν ο αναπληρωτής του Χανίγια, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον περασμένο μήνα στη νότια Βηρυτό, η οποία αποδόθηκε ευρέως στις IDF, έδωσε νέα βαρύτητα στις ισραηλινές προειδοποιήσεις ότι αξιωματούχοι της Χαμάς θα στοχοποιηθούν οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε μια έκθεση Τύπου που μοιράστηκε με το Newsweek την Παρασκευή, η Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο δωδεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από το Ισραήλ στο Λίβανο και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Αρούρι και δύο ανώτερων διοικητών των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ.

Στα παλαιστινιακά εδάφη, ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών που ανακοινώθηκε από αξιωματούχους της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Χαμάς είναι πάνω από 400 στη Δυτική Όχθη και πάνω από 29.400, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στη Γάζα.

Ακόμα και αν το Ισραήλ κατάφερνε να εξουδετερώσει την ανώτατη ηγεσία της Χαμάς, ωστόσο, ο Ναΐμ επέμεινε ότι τέτοιες δολοφονίες θα αποτελούσαν μόνο ένα προσωρινό πλήγμα και ότι η ομάδα είχε πολλούς αντικαταστάτες έτοιμους να καλύψουν τη θέση οποιουδήποτε ανώτερου στελέχους σκοτώσει το Ισραήλ.

«Οι δολοφονίες μπορεί να επηρεάσουν προσωρινά την πορεία της μάχη, αλλά υπάρχει ένας αριθμός εναλλακτικών ηγετών ικανών να διαχειριστούν τη μάχη με την ίδια αποτελεσματικότητα», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More