Υπουργός Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
Τη μεγάλη σημασία της χωριστής συλλογής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα της ζωής των πολιτών, τόνισε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.
Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μέγαρο για το κλείσιμο και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου «Χωριστή συλλογή και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από νοικοκυριά»,η Υπουργός είπε αρχικά πως εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, τονίζουν τη ζωτική σημασία της διαχείρισης των αποβλήτων και υπογραμμίζουν τη βαρύτητα της χωριστής συλλογής των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.
Παράλληλα, είπε, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας και κουλτούρας στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων, η οποία, παρότι αποτελεί μια πρόκληση, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον.
Η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως τα απορρίμματα δεν είναι απλά σκουπίδια που πρέπει να καταλήξουν στις χωματερές αλλά αποτελούν φυσικούς πόρους που, εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε πρώτες ύλες.
Τόνισε πως από την άλλη, τα επικίνδυνα απόβλητα, όπως χημικά, ηλεκτρονικά, μπαταρίες και φαρμακευτικά προϊόντα ενέχουν σοβαρούς κινδύνους καιμε τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιστρέφουν στον οργανισμό μας, εφόσον έχουν προλάβει να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία, έχουν δηλητηριάσει πανίδα και χλωρίδα, έχουν επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας.
«Ό,τι λοιπόν πετάμε στη γη, αγαπητοί, επιστρέφει πίσω σε μας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που έργα όπως το «Χωριστή Συλλογή και Διαχείριση Επικίνδυνη Αποβλήτων από Νοικοκυριά» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αποτελούν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου για ολοκληρωμένη μετάβαση σε μια Πράσινη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία. Μια προτεραιότητα, η οποία περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη», είπε.
Όπως ανέφερε η Υπουργός, το έργο, με διάρκεια υλοποίησης 39 μήνες, υλοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, και με Διαχειριστική Αρχή τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση του ήταν από τα Νορβηγικά Ταμεία ‘Norway Grants Programming 2014-2021’, με προϋπολογισμό €500.000.
Σκοπός του ήταν, όπως σημείωσε, πέραν της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επιπτώσεις από τη μη ορθή διαχείριση αποβλήτων, και η ενημέρωσή τους για την υποχρέωση της χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά, η οποία αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2025 – δηλαδή σε περίπου 7 μήνες.
Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του Έργου κατασκευάστηκαν τέσσερις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες, οι οποίες δρούσαν ως κινούμενοι συλλέκτες, αλλά και ως μονάδες ενημέρωσης, οι οποίες επισκέφθηκαν 135 τοπικές αρχές, δηλαδή 91 Κοινότητες και 44 Δήμους. Αυτό επετεύχθη, όπως είπε, σε διάστημα πέντε μηνών, αρχίζοντας από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πρόσθεσε πως σημαντικός είναι ο αριθμός των δημοτικών σχολείων και σχολείων μέσης εκπαίδευσης που επισκέφθηκε την κάθε μονάδα.
Η κ. Παναγιώτου τόνισε πως στόχος είναι με την ολοκλήρωση του έργου η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με εθνικούς ή άλλους πόρους. «Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από επισκέψεις των υφιστάμενων τεσσάρων κινητών μονάδων σε Δήμους και Κοινότητες, ενώ στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε αύξηση των μονάδων, κινητές και σταθερές, για ακόμη περισσότερα αποτελέσματα. Eπιπρόσθετα, αναμένεται να αδειοδοτηθεί το νέο συλλογικό σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα απόβλητα φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης», είπε.
Σε άλλο σημείο, η κ. Παναγιώτου επεσήμανε πως η συμβολή των Τοπικών Αρχών είναι ουσιαστική και είναι σημαντικός ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, τόσο σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο και στην ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για διαχείριση των αποβλήτων.
Καταλήγοντας, η Υπουργός κάλεσε τους πολίτες της Κύπρου να συμμετέχουν ενεργά στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου αύριο, μέσα και από την ορθή εφαρμογή της χωριστής συλλογής των επικινδύνων οικιακών αποβλήτων.
ΚΥΠΕ