Τροχοδρομούνται οι εργασίες συντήρησης στο μεσαιωνικό εκκλησάκι στον Απόστολο Ανδρέα
Τροχοδρομούνται οι εργασίες συντήρησης για μεσαιωνικό εκκλησάκι Απ. Ανδρέα, λέει στο ΚΥΠΕ ο Σ.Κτωρής – Έναρξη των εργασιών συντήρησης σε μια σειρά από έργα σηματοδοτεί το 2024
Την έναρξη των εργασιών συντήρησης σε μια σειρά από έργα σηματοδοτεί το 2024 για την δικοινοτική ΤεχνικήΕπιτροπή για την ΠολιτιστικήΚληρονομιά.
Advertisement
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Σώτος Κτωρής είπε ότι για το 2024 υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός που αφορά στην συντήρηση και διάσωση μνημείων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης εργασιών στον Απόστολο Ανδρέα για τη β’ φάση, «προκειμένου να συντηρηθεί το μεσαιωνικό εκκλησάκι που βρίσκεται πλησίον του χώρο του αγιάσματος ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξουν κάποιες εργασίες στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού».
Ταυτόχρονα αναμένεται ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκτέλεση εργασιών στην Παναγία της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, την Παναγία της Λύσης, την Παναγία της Μακράσυκας όπως επίσης στις εργασίες του Αγίου Προκοπίου στο Σύγκραση, της Αγίας Φωτεινής στον Αγιο Ανδρόνικο, στον Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Aργάκι, καθώς επίσης και στον Άγιο Γεώργιο των Λατίνων στην Αμμόχωστο και στον Προμαχώνα Ντιαμάντε στα Ενετικά Τείχη της Αμμοχώστου.
Επιπλέον, είπε ο κ. Κτωρής, εργασίες συντήρησης θα εκτελεστούν και στο Τζαμί της Τούζλας στη Λάρνακα και στα τζαμιά στην Αυδήμου, στην Αλέκτωρα, στην Τόχνη, στην Καλαβασό και στην Αλαμινό.
Ερωτηθείς για την συνεργασία με την τουρκοκυπριακή ομάδα, ο κ. Κτωρής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή είναι «εξαιρετική, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να διασωθούν τα μνημεία που μας κληροδότησε η ιστορία τούτου του τόπου».
Πρόσθεσε πως η «αγωνία και η αγάπη που μοιράζονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια διάσωσης των μνημείων είναι ένα πολύ βασικό απαιτούμενο προκειμένου να μπορούμε να διασώζουμε μνημεία της πατρίδας μας, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι μέσα από τη διάσωση των μνημείων της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, διασώζεται και η ίδια η ιστορία του τόπου».