Sunday, December 22, 2024
Home » Τραγική η κατάσταση στη Ράφα – Το μεγαλύτερο μαιευτήριο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς

Τραγική η κατάσταση στη Ράφα – Το μεγαλύτερο μαιευτήριο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς

0 comments

Οι συνθήκες είναι «φρικτές για τις γυναίκες» λέει γιατρός – Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα καύσιμα για τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα αρκούν μόνο για τρεις ημέρες

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι κάτοικοι της Ράφας, μετά το κάλεσμα του Ισραήλ για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τις ανατολικές συνοικίες της πόλης, κι ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται σε τεράστια κρίση.

Το μεγαλύτερο μαιευτήριο στη Ράφα, το Emirati Maternity Hospital σταμάτησε να δέχεται ασθενείς, δήλωσε στο Reuters σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA). Καθημερινά γινόταν στο μαιευτήριο 85 τοκετοί από τις συνολικά 180 γεννήσεις, πριν κλιμακωθούν οι μάχες μεταξύ Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι τα καύσιμα για τη λειτουργία των νοσοκομείων στη νότια Λωρίδα της Γάζας αρκούν «μόλις για τρεις ακόμη μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα σταματήσουν να λειτουργούν».

Στην πόλη έχουν συνωστιστεί περίπου 1,2 εκατομμύρια από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, αφού εγκατέλειψαν άλλα μέρη του θύλακα κατά τη διάρκεια του πολέμου, από τον Οκτώβριο.

Οι «συνθήκες είναι φρικτές για τις γυναίκες» περιγράφει γιατρός

Γάλλος γιατρός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, που έφυγε από τον παλαιστινιακό θύλακα δήλωσε, σύμφωνα με το AFP, ότι ο πληθυσμός είναι εξουθενωμένος μετά από επτά μήνες πολέμου και ότι οι συνθήκες είναι «φρικτές για τις γυναίκες».

«Στα 25 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είδα ποτέ έναν πόλεμο όπου οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κύκλους και να μην μπορούν να πάνε πουθενά», αφηγήθηκε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ζουχάιρ Λάχνα. Ο 57χρονος γυναικολόγος είναι επικεφαλής της αποστολής για την Rahma worldwide, μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση, όπως επίσης και για την Palmed, μια οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, που λέει πως ενεργεί «για την υγεία στην Παλαιστίνη».

Ο Λάχνα εξήγησε ότι από την έναρξη του πολέμου, οι γυναίκες φεύγουν από το νοσοκομείο τρεις ώρες αφότου έχουν γεννήσει. Ζουν σε σκηνές ή σε καταφύγια που στοιβάζονται άνθρωποι. Ο ίδιος εργάστηκε στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις και στο γυναικολογικό-παιδιατρικό κέντρο της Ράφας, δύο πόλεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Δίνουμε υπερβολικές ποσότητες αντιβιοτικών για να μετριάσουμε την κατάσταση», διότι «ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τεράστιος», «διότι γνωρίζουμε ότι» αυτές οι γυναίκες «δεν μπορούν να αλλάξουν», «θα ιδρώσουν» και «δεν έχουν νερό» για να πλυθούν. Συγκινημένος, είπε ότι ήταν παρών στον θάνατο από σηψαιμία μιας μητέρας, τέσσερις ημέρες αφού γέννησε.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Ράφα, όπως στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση απόγνωσης και φόβου», ανέφερε τη Δευτέρα η ΜΚΟ ONU-Femmes που έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, «το 93% των γυναικών που ερωτήθηκαν ένιωθαν ευάλωτες», «άνω του 80% (…) έκαναν λόγο για συναισθήματα κατάθλιψης, το 66% δεν μπορούσε να κοιμηθεί και άνω του 70% υπέφερε από έντονο στρες και εφιάλτες». Επιπλέον, «οι περισσότερες από τις μισές αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας που έχρηζαν επείγουσας προσοχής».

Γενικότερα, η υγειονομική κατάσταση είναι «καταστροφική», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Σμιθ, ένας εθελοντής Βρετανός γιατρός, που δραστηριοποιείται μεταξύ της Ράφας και της Χαν Γιουνίς.

Το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί, πολλά νοσοκομεία στοχοθετήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Κανείς δεν μπορεί να ζήσει εκεί»

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «οι εικόνες παραπέμπουν στο Βερολίνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στο Γκρόζνι: κανείς δεν μπορεί πλέον να ζήσει εκεί», τονίζει ο Λάχνα.

Το νοσοκομείο Kamal Adwan, στη Μπέιτ Λαχία, όπου ο ίδιος βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, «είναι πέντε αστέρων» σε σύγκριση με τα τοπία της ερήμωσης, καθώς υπάρχουν εκεί «γεννήτριες και νερό, όταν δεν σημειώνονται διακοπές». «Μπορούσαμε να εργαστούμε εκεί, χωρίς απεικονιστικές εξετάσεις, μπορούσαμε να χειρουργήσουμε», παρά τη συνέχιση των μαχών.

Κόκκινη ζώνη το νοσοκομείο Al-Najjar

Το νοσοκομείο «Al-Najjar κηρύχθηκε κόκκινη ζώνη, οι ασθενείς και το προσωπικό άρχισαν ήδη να το εγκαταλείπουν προληπτικά, από φόβο», εξήγησε ο Σμιθ και η «συνεχής και αξιόπιστη ροή» ιατρικών προϊόντων και διεθνούς προσωπικού, που στηρίζει τα νοσοκομεία εκστρατείας, «ανεστάλη» με το κλείσιμο του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή, το οποίο σήμερα το Ισραήλ ανέφερε ότι θα ξανανοίξει.

Την ώρα που μια οσμή λυμάτων είναι «πανταχού παρούσα», ο ίδιος καλείται να αναλάβει τη φροντίδα περιστατικών ίκτερου, που «πολύ πιθανόν» οφείλονται σε ηπατίτιδα, η οποία δεν μπορεί να διαγνωστεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εξετάσεων, αλλά και παιδιών και ενηλίκων που υποφέρουν από «περίπλοκα αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετούς».

Πηγή: protothema.gr

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00