Tuesday, November 5, 2024
Home » Το ΣΑ δεν κατέληξε στο θέμα της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Το ΣΑ δεν κατέληξε στο θέμα της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

0 comments

Το ΣΑ δεν κατέληξε στο θέμα της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν την Πέμπτη σε συναίνεση ως προς το εάν πρέπει να εισηγηθούν την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε η Πρόεδρος του, γεγονός που προοιωνίζεται το αποτέλεσμα προσεχούς ψηφοφορίας.

Επικαλούμενοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν την περασμένη εβδομάδα εκ νέου τη διαδικασία ένταξης τους στον οργανισμό ως κράτους-πλήρους μέλους, που ανάγεται στο 2011, με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. Το αίτημα εξετάζει «επιτροπή για την ένταξη νέων μελών», ad hoc δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκίνηση προκαλεί το βραβευμένο ΒΙΝΤΕΟ μαθητών του Γυμνασίου Λινόπετρας για…

«Νέο Ισραήλ» τα κατεχόμενα; Επενδυτές εβραϊκής καταγωγής κάνουν κτήμα τους…

Συμφωνήσαμε με τον Λίβανο, λύσαμε και το μεταναστευτικό

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της επιτροπής αυτής χθες Πέμπτη «δεν υπήρξε συναίνεση», συνόψισε η πρεσβεύτρια της Μάλτας στον ΟΗΕ, η Βανέσα Φρέιζερ, η χώρα της οποίας ασκεί τον τρέχοντα μήνα την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ.

Διαβεβαίωσε πως τα «δύο τρίτα» των μελών του ΣΑ τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης, χωρίς να κατονομάσει κανένα.

Όμως για να λάβει αποφάσεις η επιτροπή απαιτείται συναίνεση.

Αυτό πάντως δεν συνεπάγεται το τέλος του παλαιστινιακού εγχειρήματος. Αφού η επιτροπή συντάξει έκθεση, οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΣΑ μπορεί στην πράξη να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση σχέδιο απόφασης για την εισδοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται πράγματι να διεξαχθεί ψηφοφορία τη 18η Απριλίου, με πρωτοβουλία της Αλγερίας, η οποία αντιπροσωπεύει τα αραβικά κράτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αν και η Μαλτέζα πρεσβεύτρια άφησε να εννοηθεί πως το σχέδιο απόφασης θα συγκέντρωνε τις 9 ψήφους από τις 15 που απαιτούνται, οι περισσότεροι παρατηρητές προεξοφλούν την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ.

Όπως και το 2011, η Ουάσιγκτον λέει πως δεν είναι ο ΟΗΕ ο τόπος για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, αφού κατ’ αυτήν θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί έπειτα από συμφωνία σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επικαλείται επίσης αμερικανικό νόμο που προβλέπει πως υποχρεούται να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεχθεί την ένταξη παλαιστινιακού κράτους δίχως να έχει υπάρξει διμερής συμφωνία.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κινούσε διαδικασία για την «ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ». Η προσπάθεια ουδέποτε ολοκληρώθηκε· οι Παλαιστίνιοι εντέλει απέκτησαν, με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2012, «καθεστώς κράτους μη μέλους παρατηρητή».

«Το μόνο που ζητάμε είναι να πάρουμε τη νόμιμη θέση μας στους κόλπους της κοινότητας των εθνών», δήλωνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More