Table of Contents
Το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον στρατό της Μπουρκίνα Φάσο για σφαγή αμάχων
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη τις ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο, που διεξάγουν πόλεμο εναντίον ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων για σχεδόν μια δεκαετία, πως «εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 223 αμάχους», ανάμεσά τους τουλάχιστον 56 παιδιά, σε εφόδους σε δυο χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας του Σαχέλ τον Φεβρουάριο.
Οι αρχές της Αφρικανικής χώρας δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στην κατηγορία αυτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΒΙΝΤΕΟ / Έσπασε τη σιωπή της η μητέρα δύο Μοναχών…
Το OMEGA αποκαλύπτει την πρόταση Γκουτέρες – Ο στόχος της…
Σχόλιο Σωτήρη Παρούτη για κόντρα Νομικής – Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Οι…
«Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 223 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 56 παιδιών, σε δυο χωριά την 25η Φεβρουαρίου 2024», αναφέρει η έκθεση της ΜΚΟ.
Η HRW αναφέρει ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με 23 ανθρώπους, ανάμεσά τους 14 που δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κι ότι επαλήθευσε βίντεο και φωτογραφίες που μοιράστηκαν επιζήσαντες.
«Αυτές οι μαζικές σφαγές, από τις χειρότερες παραβιάσεις του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο από το 2015, μοιάζουν να αποτελούν μέρος γενικευμένης εκστρατείας εναντίον αμάχων που κατηγορήθηκαν για συνεργασία με ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις» και «πιθανόν συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το καθεστώς του λοχαγού Ιμπραήμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2022, έχει υιοθετήσει πολύ επιθετική στρατηγική έναντι των τζιχαντιστικών οργανώσεων, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, με τίμημα εξαιρετικά βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων, σύμφωνα με ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι σφαγές στα χωριά Νοντίν και Σορό «δεν είναι παρά οι πιο πρόσφατες μαζικές σφαγές αμάχων από τον στρατό της Μπουρκίνα Φάσο στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του για την καταστολή του ανταρτοπόλεμου», τόνισε η Τιράνα Χασάν, η εκτελεστική διευθύντρια της HRW, σύμφωνα με την έκθεση.
Αντιπολιτευόμενοι, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φιμώνονται κατά σύστημα από το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπουρκίνα Φάσο, για το οποίο αυτού του είδους τα μέτρα δικαιολογούνται εξαιτίας του πολυαίμακτου πολέμου στη χώρα του Σαχέλ από το 2015.
Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News