Sunday, October 13, 2024
Home » Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Νew York Times περί συνέργειας στην 7η Οκτωβρίου

Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Νew York Times περί συνέργειας στην 7η Οκτωβρίου

0 comments

Το Ιράν κατήγγειλε το Ισραήλ και τους new York Times για δημοσίευση παραποιημένων εγγράφων

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία γνώριζε εκ των προτέρων την επιχείρησηΚαταιγίδα του Αλ Άκσα, που εξαπέλυσαν πέρυσι πολιτοφύλακες της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Advertisement

Επιβεβαιώνεται πως το Ισραήλ περιμένει συστοιχίες THAAD από τις ΗΠΑ εναντίον βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που σημαίνει πως δεν δείχνει πως θα κάνει πίσω στην απόφαση να επιτεθεί ξανά στην Τεχεράνη.

Η αποστολή προέβη στην ανακοίνωση αυτή το Σάββατο ως απάντηση στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τους New York Times και τη Wall Street Journal ότι το Ισραήλ απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με τη γνώση του Ιράν για την επιχείρηση.

Επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα έχουν ανακοινώσει ότι δεν είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση και μόνον ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την απόφαση και τη διεύθυνση της επιχείρησης», η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα».

Οι κατηγορίες εναντίον των ΝΥΤ για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε το Σάββατο ότι «πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς», τα οποία «κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και εξασφάλισε η αμερικανική εφημερίδα», περιείχαν «λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα η οποία έχει δει πολλούς εργαζόμενούς της να παραιτούνται με πιο γνωστή την περίπτωση της βραβευμένης με Πούλιτζερ, Μόνα Τσαλάμπι, κατηγορώντας το μέσο για μεροληψία και προκατάληψη κατά των Παλαιστινίων.

Η βραβευμένη στατιστικολόγος, παρέλαβε το βραβείο της, έκανε την παρακάτω ανάρτηση δείχνοντας πως οι θάνατοι Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρουσιάζονται άνισα σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών στις 19 Οκτωβρίου του 2023 και υπέβαλε την παραίτησή της διαμαρτυρούμενη. Πλέον, οι αναφορές των New York Times για θανάτους Παλαιστινίων αμάχων είναι ακόμα πιο σπάνιες και έχουν προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες από ακτιβιστές.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός που συνδέει την επιχείρηση αυτή με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ δεν έχει καμία αξία και θεωρείται επινόηση

Τα έγγραφα που «περιήλθαν στην κατοχή των NYT» έδειχναν «την αποφασιστικότητα του Γιαχία Σινουάρ – του σημερινού ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς – να πείσει τους συμμάχους του παλαιστινιακού κινήματος, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν πως θα συμμετείχαν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ εφόσον η Χαμάς εξαπέλυε αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση» όπως μεταφέρει το ΑΠΕ.

Επισημαίνεται ότι ακόμη και η ηγεσία της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε αποκλειστικά από τις Ταξιαρχίες Κασάμ, τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα. «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός που συνδέει την επιχείρηση αυτή με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, είτε εν μέρει είτε γενικά, δεν έχει καμία αξία και θεωρείται επινόηση», υπογράμμισε η αποστολή.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 42.126 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και 17.000 παιδιά σύμφωνα με τις μετριοπαθείς μετρήσεις, και έχει τραυματίσει 98.117 ανθρώπους. Ο Λίβανος έχει περισσότερες από 2.000 απώλειες, ενώ εκατοντάδες είναι οι νεκροί στη Δυτική Όχθη. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται φυλακισμένοι χωρίς δίκη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ιράν στον ΟΗΕ, Washington Post, PressTV, in.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More