Το έμφραγμα που θα πάθεις στα 50 μπορεί να προληφθεί από τα 20
Πίσω από τις περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις βρίσκεται η αθηροσκλήρωση, η οποία είναι αποτέλεσμα συσσωρεύσεων χοληστερόλης και φλεγμονώδους υλικού στο εσωτερικό των αρτηριών.
Αυτή η διαδικασία αρχίζει να διαμορφώνεται σε μικρές ηλικίες και το κάνει σιωπηλά για δεκαετίες. Μερικές φορές το πρώτο σύμπτωμα είναι ένα έμφραγμα, ένα εγκεφαλικό ή οι πρώτες εκδηλώσεις γνωστικής έκπτωσης.
Επομένως, ο προσδιορισμός της ακριβούς στιγμής κατά την οποία ξεκινούν όλα είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο του προβλήματος και την επανάσταση στην καρδιαγγειακή πρόληψη.
Το ισπανικό Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας (CNIC) σε συνεργασία με ένα νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet στη Δανία, θα παρακολουθήσουν 16.000 εθελοντές για οκτώ χρόνια σε ένα έργο που ονόμασαν REACT.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, ορισμένοι από τους εθελοντές θα στρατολογηθούν μεταξύ των υπαλλήλων της Banco Santander που έχουν ήδη συμμετάσχει σε διάφορες μελέτες καρδιαγγειακής πρόληψης.
Το Novo Nordisk Pharmaceutical Foundation, ιδιοκτήτης του best-seller φαρμάκου Ozempic, χρηματοδοτεί το ερευνητικό έργο, αλλά κανένα φάρμακο της εταιρείας δεν θα δοκιμαστεί. Ο στόχος δεν είναι τόσο η δοκιμή θεραπειών, αλλά η αλλαγή των πρωτοκόλλων καρδιαγγειακής πρόληψης με τις πληροφορίες που προκύπτουν από χιλιάδες απεικονιστικές εξετάσεις, γενετικές αναλύσεις και βιοδείκτες αίματος.
Αυτοί οι 16.000 εθελοντές μεταξύ 20 και 40 ετών από την Ισπανία και τη Δανία θα υποβληθούν σε υπερήχους ή σαρώσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος. Είναι γνωστό ότι οι φραγμένες αρτηρίες ξεκινούν από τα πόδια και τον λαιμό, πριν εξαπλωθούν και στις στεφανιαίες αρτηρίες, τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Ως εκ τούτου, οι υπέρηχοι θα επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές και τα αποτελέσματα θα αναλυθούν μαζί με άλλες αναλυτικές εξετάσεις για να έχουμε ακριβή έλεγχο για αθηροσκλήρωση.
Ο Borja Ibáñez, επιστημονικός διευθυντής του CNIC και επικεφαλής του έργου REACT, πιστεύει ότι σε αυτήν την πρώτη φάση του έργου θα υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την ανάπτυξη υπολογιστών κινδύνου.
Με αυτά, θα είναι δυνατό να εντοπιστούν στον γενικό πληθυσμό τα άτομα που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νωρίς αθηροσκλήρωση. «Θα ήταν αυτοί που θα ελέγχονταν έγκαιρα», εξηγεί όταν ρωτήθηκε για ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η δεύτερη φάση του έργου θα αποτελείται από τη χρήση στρατηγικών, όπως η τροποποίηση των συνηθειών του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων και οι έγκαιρες θεραπείες για την πρόληψη της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, αφού αυτή εντοπιστεί.
philenews / in.gr