Τοπικό σχέδιο Αμμοχώστου με σεβασμό στο περιβάλλον – Μέγιστο ύψος τα 13,5 μέτρα
Ο σημαντικός φυσικός πλούτος και η πλούσια βιοποικιλότητα, με χαρακτηριστικές τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 οδήγησαν την Περιβαλλοντική Αρχή να προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις σε ότι αφορά τους συντελεστές δόμησης και του ύψους των κτιρίων του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας.
Οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000που βρίσκονται εντός της περιοχής του Σχεδίου είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Περιοχή Αγίας Θέκλας – Λιοπέτρι», Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Κάβο Γκρέκο», ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο», ΕΖΔ «Θαλάσσια Περιοχή Νησιά», ΕΖΔ & ΖΕΠ «Λίμνη Παραλιμνίου» και ΖΕΠ «Δερύνεια».
Η Περιβαλλοντική Αρχή γνωμοδότησε θετικά για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας και ταυτόχρονα εισηγείται την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων ως αποτέλεσμα της εξέτασης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Το τοπικό σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το τοπικό σχέδιο όπως κατατέθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας. Κατά την υποβολή των πολεοδομικών αιτήσεων για τις περιοχές «Άμμος του Καμπούρη» και «Αγία Θέκλα», λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για τις δύο περιοχές, ώστε να επιτυγχάνεται σε αρχικό στάδιο η συμμόρφωση με τους σχετικούς περιορισμούς της Περιβαλλοντικής Αρχής. Δηλαδή, εφαρμόζονται οι όροι της έκθεσης ΕΟΑ σε αυτές τις δύο περιοχές και δεν γίνεται αποδεκτή καμία αλλαγή ούτε και κίνητρα. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να έχει ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30, ανώτατο αριθμό ορόφων 3, ανώτατο ύψος 13,10 μέτρα και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0,20.
Σημειώνεται ότι η Τουριστική Ζώνη βόρεια της Μαρίνας Αγίας Νάπας αναβαθμίζεται από Τ3δ3 σε Τ1στ1 με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης (από 0,30 σε 0,50) και κάλυψης (από 0,20 σε 0,25) ενώ με ειδική πρόνοια παρέχεται η δυνατότητα περεταίρω αύξησης του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων.
Στις Τουριστικές Ζώνες Τ5Ε(3) και Τ6(Ε1) της Αγίας Νάπας πλησίον της περιοχής του Κάβο Γκρέκο, αποφασίστηκε να μην δοθεί μελλοντικά οποιαδήποτε αύξηση στους συντελεστές δόμησης, κάλυψης και αριθμού ορόφων υπό μορφή κινήτρων. Επιπλέον, όλες οι κτιριακές αναπτύξεις θα πρέπει να χωροθετούνται προς την ενδοχώρα και οι χώροι πρασίνου προς την ακτή. Η περιοχή χωροθέτησης των Ολοκληρωμένων Τουριστικών Συγκροτημάτων (ΟΤΣ) στο Παραλίμνι, αποφασίστηκε όπως μειωθεί σε έκταση και να περιοριστεί σε αρχικό στάδιο κατά μήκος του κύριου οδικού δικτύου όπου υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.
Μεμονωμένη κατοικία στα 200 μ. από τα όρια ανάπτυξης
Ειδικοί όροι προνοούνται και για τις περιοχές Εκτός Ορίων Ανάπτυξης σύμφωνα με τους όρους της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η πολιτική για την μεμονωμένη κατοικία να μην εφαρμόζεται σε αρδευόμενες περιοχές (Πολεοδομική Ζώνη Γα2) και να περιοριστεί περαιτέρω η πολιτική αυτή στα 200 μέτρα από τα όρια ανάπτυξης οπόταν υπάρχει σημαντικός περιορισμός για μεμονωμένη κατοικία μόνο 200 μέτρα γύρω από υφιστάμενα όρια ανάπτυξης. Επίσης, έχει τεθεί όρος για 100 μέτρα buffer zone για μεμονωμένη κατοικία γύρω από Natura. Σε ότι αφορά τις εξειδικευμένες αναπτύξεις εκτός Ορίων Ανάπτυξης, να χωροθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από περιοχές ΕΖΔ και ΖΕΠ και η χωροθέτηση τους εντός των τεμαχίων ανάπτυξης να γίνεται όσο πιο μακριά από τα όρια των ΕΖΔ και ΖΕΠ. Δημιουργείται buffer zone γύρω από Natura για μείωση των επιπτώσεων.