Monday, November 25, 2024
Home » Τη σημασία της καταπολέμησης του ρατσισμού, τονίζει η Επίτροπος Διοίκησης

Τη σημασία της καταπολέμησης του ρατσισμού, τονίζει η Επίτροπος Διοίκησης

0 comments

Όσα αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων

H καταπολέμηση του ρατσισμού, η προώθηση των αρχών της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, αποτελούν συλλογική ευθύνη όλων μας, ώστε η εμπέδωση της βασικής αναγνώρισης ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα, δεν αποτελούν απλές διακηρύξεις, αλλά αποτελούν τη βασική αυτογνωσία της ανθρώπινης φύσεως μας, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Στη γραπτή της δήλωση η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη τονίζει ότι η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί και υπενθυμίζει τηνυποχρέωση των πολιτειών να παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στις πολύμορφες, σύνθετες και πολύπλοκες παραμέτρους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που επιφέρουν τη μειωτική και άδικη μεταχείριση ανθρώπων λόγω της φυλής, της εθνικής καταγωγής, του χρώματος του δέρματος, της γλώσσας ή της θρησκείας τους.

«Η υποχρέωση αυτή, συνεπάγεται την ανάληψη πρωτοβουλίας, και δράσης, για άμεση, δίκαιη και δραστική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από το φαινόμενο του ρατσισμού και την αποτελεσματική προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες εκείνες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μετανάστες, οι αιτούντες ασύλου και οι πρόσφυγες, άνθρωποι που αποτελούν «εύκολους στόχους» διακρίσεων και ρατσιστικής μεταχείρισης, καθώς και ρητορικής μίσους και ρατσιστικής βίας», σημειώνει.

Υπενθυμίζει ότι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1966, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν έξι χρόνια νωρίτερα στο Sharpeville στη Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στο Απαρτχάιντ. Σημειώνει δε τη δεύτερη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων – Fundamental Rights Agency (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο: «Being Black in the EU» του 2023, που δεικνύει ότι παρά τη δεσμευτική νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην Ε.Ε από το 2000 και τις σημαντικές εξελίξεις πολιτικής έκτοτε, οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ρατσισμό, διακρίσεις και εγκλήματα μίσους.

Η κ. Λοττίδη επισημαίνει ότι ρατσιστικά περιστατικά και συμβάντα ξενοφοβικού λόγου στη δημόσια σφαίρα, παρατηρούνται δυστυχώς και στον τόπο μας, φαινόμενα τα οποία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης αύξησης των ανθρώπων που έρχονται στην Κύπρο με σκοπό να αιτηθούν διεθνή προστασία, αλλά και των παράλληλων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας.

Θυμίζει δε ότι «το αποτρόπαιο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο 2022 και που προβάλλει άντρα να επιτίθεται βίαια και να ξυλοκοπεί Αφρικανή γυναίκα που κρατάει βρέφος στα χέρια της, τα ανησυχητικά περιστατικά βίαιων επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών διανομέων έτοιμου φαγητού που συνέβησαν στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας, κατά την ίδια περίοδο, καθώς και τα πρόσφατα επεισόδια στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, συνιστούν παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για παρέμβαση εκ μέρους του Γραφείου μου».

Η Επίτροπος τονίζει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων, αναγκαία είναι η άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων καθώς, και την παροχή κατάλληλης στήριξης στα θύματα των εγκληματικών αυτών πράξεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More