Monday, September 16, 2024
Home » Τετραπλό θανατηφόρο: Κάμερες τροχαίας μετά την τραγωδία στη Λεμεσό

Τετραπλό θανατηφόρο: Κάμερες τροχαίας μετά την τραγωδία στη Λεμεσό

0 comments

Τετραπλό θανατηφόρο: Κάμερες τροχαίας μετά την τραγωδία στη Λεμεσό

Απόφαση για τοποθέτηση καμερών στα φώτα της διασταύρωσης όπου συνέβη τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς το τετραπλό θανατηφόρο δυστύχημα, πήρε το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Προκαταρκτικά είχε αποφασιστεί όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κινητέςκάμερες κοντά στη διασταύρωση μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι για να φανεί κατά πόσον μπορεί να τοποθετηθούν σταθερές. Από τους ελέγχους διαφάνηκε ότι είναι εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό και την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας άναψε το πράσινο φως για τοποθέτηση σταθερών καμερών. Μετά την εξέλιξη αυτή, θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε μέχρι τον Μάρτιο να είναι έτοιμες οι κάμερες για να τεθούν σε λειτουργία.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο κατατέθηκε και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο όσον αφορά στις καταγγελίες που καταγράφει εκάστη κάμερα σε σταθερά σημεία. Ενώ με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης τον Γενάρη του 2022,η κάθε μια κάμερα σε φώτα τροχαίας κατέγραφε γύρω στις 800 παραβιάσεις το τρίμηνο, τώρα καταγράφει 200 ανά τρίμηνο. Η μείωση κατά τέσσερις φορές θεωρείται σημαντική και δείκτης ότι οι οδηγοί στην πλειοψηφία τους συμμορφώθηκαν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μόνο όσοι εσκεμμένα παρανομούν ή λόγω αφηρημάδας ακόμη και μη εξοικείωσης με το σύστημα, καταγράφονται.

Όπως έγραψε την Παρασκευή ο «Φ» και επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 είχαμε 15.000 περιστατικά παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι αποτρεπτικό το πρόστιμο. Γι’ αυτό η απόφαση, είπε, είναι ότι δεν μειώνεται. Έχει συζητηθεί επίσης η παραβίαση της γραμμής του αλτ, η οποία τιμωρείται με 25 ευρώ, αλλά ούτε αυτή θα αλλάξει, τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά στη δεξιά στροφή και την παραβίασή της που τιμωρείται με €300, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι «συζητήσαμε για μια μεταβατική περίοδο στον χρόνο που σβήνει το πράσινο βέλος, ούτως ώστε να προσομοιώνει το πορτοκαλί φως, και μπορεί να κοιτάξουν να δουν εάν μπορεί το πράσινο βέλος να αναβοσβήνει λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να δίνει περισσότερες πληροφορίες στους οδηγούς για να γνωρίζουν πότε θα σβήσει το φως και ν’ ανάψει κόκκινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προστίμου για παραβίαση του κόκκινου σε ευθεία πορεία, αφού φαίνεται να υπάρχει τεράστιος αριθμός καταγγελιών, όμως δεν λήφθηκε καμιά απόφαση.

Επίσης, το νομοσχέδιο που παρέχει εναλλακτικούς τρόπους ειδοποίησης των οδηγών που καταγράφηκαν από τις κάμερες ότι έχουν εξώδικο, είναι έτοιμο και σύντομα αποστέλλεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More