Tuesday, September 17, 2024
Home » Τερματικό LNG: Η κρίση θα φέρει «χωρισμό» ή φυσικό αέριο;

Τερματικό LNG: Η κρίση θα φέρει «χωρισμό» ή φυσικό αέριο;

0 comments

Τερματικό LNG: Η κρίση θα φέρει «χωρισμό» ή φυσικό αέριο;

Κινέζοι και ΕΤΥΦΑ σε τροχιά σύγκρουσης για το τερματικό lng στο Βασιλικό – Κινήσεις άμεσα για να μην μετακυλήσει το βάρος στον φορολογούμενο πολίτη – Μακρά συνάντηση χθες παρουσία του Παπαναστασίου μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας των εργολάβων

Της Μύριας Αβρααμίδου

Νηφάλιος χειρισμός είναι το μόνο που όπως φαίνεται απομένει για να σωθεί η παρτίδα της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέσω της απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών προς ολοκλήρωση του τερματικού επαναεριοποίησης στο Βασιλικό.

Advertisement

Εργολάβοι και ΕΤΥΦΑ φαίνεται πως δεν έχουν πλέον καμία επικοινωνία, ειδικά μετά τη διακοπή των εργασιών στο Βασιλικό, την ώρα που ο Υπουργός Ενέργειας για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε στο τραπέζι ακόμα και θέμα διακοπής του συμβολαίου.

  • Μιλά για οδυνηρές λύσεις στο τερματικό Βασιλικού ο Παπαναστασίου. Μέχρι και διακοπή

Αυτή φαίνεται πως είναι και η θέση που προκρίνει η ΕΤΥΦΑ ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Γιώργος Παπαναστασίου επιθυμεί να γίνουν πιο συνετοί χειρισμοί. Διαφορετικά η Κυβέρνηση εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά.

Και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να γίνει για να μην δούμε και αυτή την προοπτική έλευσης φυσικού αερίου στη χώρα μας, να καταρρέει. Σε μια τέτοια περίπτωση το βάρος πέφτει στην Κυβέρνηση, αφού ακόμα και ευθύνες να αποδοθούν στους Κινέζους, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και σίγουρα εις βάρος του Κύπριου πολίτη. Το γιατί είναι απλό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτόματα μεταφράζεται σε επιπλέονκαθυστερήσεις και βεβαίως μεγάλοκόστος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει το κράτος.

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει την απόφαση εκείνη που θα έχει την ελάχιστη ζημιά και σίγουρα δέσμευση ότι αυτή δε θα φτάσει στην τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. Η κατάσταση είναι οριακή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παρέμβει κατά τρόπο ουσιαστικό για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Χθες, ο Γιώργος Παπαναστασίου παρακάθισε σε συνάντηση με τα μέλη της ΕΤΥΦΑ, η οποία όπως πληροφορούμαστε ήταν μακρά. Στο επίκεντρο τέθηκε ηανακοίνωση που εξέδωσε χθες η κοινοπραξία των εργολάβων, μέσω της οποίας ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνη στην ΕΤΥΦΑ για τις καθυστερήσεις στο έργο. «Η κοινοπραξία εργολάβων (CMC) έχει εργαστεί σκληρά για να παραδώσει το έργο έγκαιρα και εντός προϋπολογισμού. Από τότε που κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του τερματικού σταθμού εισαγωγής στο CMC, αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της καθυστέρησης και της διακοπής που προκάλεσε η ΕΤΥΦΑ, η οποία –όπως καταγράφει η Ειδική Έκθεση του Ελεγκτή– απέτυχε να εκδώσει ειδοποίηση συνέχειας μέχρι τον Μάιο του 2020 και καθυστέρησε τον διορισμό του επιβλέποντος μηχανικού της μέχρι τον Αύγουστο του 2020» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιστολή όπως και ο όλος χειρισμός, τέθηκε και ενώπιον των νομικών συμβούλων της ΕΤΥΦΑ. Ως γνωστόν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία διαιτησίας σε δικαστήριο του Λονδίνου, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος εκ μέρους του εργολάβου του έργου από τις 17.2.2023.

Αυτή η διαφωνία, πλην της οριστικής ρήξης, θα μπορούσε να φέρει τα δύο μέρη ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μία μεταξύ τους συμφωνία θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση του έργου και σίγουρα μικρότερο κόστος για το κράτος από αυτό που αξιώνουν οι Κινέζοι από το Λονδρέζικο δικαστήριο.

Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More