Τεράστια καταστροφή στις φαρμακευτικές αποθήκες μετά τη θεομηνία (εικόνες)
Μεγάλες ζημιές στις φαρμακευτικές αποθήκες του υπουργείου Υγείας. Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων καταστράφηκαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Λευκωσία το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, ενώ χιλιάδες συσκευασίες κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν άρον – άρον σε άλλο σημείο προκειμένου να μην επηρεαστούν από το νερό που πλημμύρισε το υποστατικό.
Το υπουργείο Υγείας, από εκείνη την ημέρα, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τα αρμόδια Τμήματα του να καταμετρούν τις ζημιές και να προωθούν ταυτόχρονα τις διαδικασίες για αναπλήρωση των αποθεμάτων που έχουν καταστραφεί, καθώς πλέον τίθεται –μεταξύ άλλων– και θέμα επάρκειας φαρμάκων για το επόμενο διάστημα.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για λογαριασμό των οποίων το Υπουργείο φυλάσσει τα αποθέματα φαρμάκων στις αποθήκες αυτές, ενώ οι Αρχές είναι σε πλήρη συνεργασία με όλες τις εταιρείες που εισάγουν στην Κύπρο τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί τις προηγούμενες δύο εβδομάδες για να μην φθάσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οποιαδήποτε πληροφόρηση, ο «Φ» έτυχε της σχετικής ενημέρωσης, ενώ εξασφάλισε και φωτογραφίες τις οποίες σήμερα δημοσιοποιεί.
Το νερό της βροχής αλλά και το χαλάζι, που έπεσε τη συγκεκριμένη ημέρα στην πρωτεύουσα, βρήκαν είσοδο από την οροφή του υποστατικού, εξαιτίας φθοράς στο προστατευτικό ψευδοτάβανο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι αποθήκες και να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων που βρίσκονταν σε αυτές.
Στο υπουργείο Υγείας συστάθηκε ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλα τα αρμόδια Τμήματά του, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι συσκευασίες το περιεχόμενο των οποίων έχει καταστραφεί, να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο τα αποθέματα που δεν επηρεάστηκαν από το νερό και να προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, σε συνεργασία με τους προμηθευτές, για αντικατάσταση των φαρμάκων που έχουν αχρηστευθεί.
Η διαδικασία διαχωρισμού των φαρμάκων που καταστράφηκαν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αφού οι έλεγχοι που γίνονται είναι λεπτομερείς και σχολαστικοί καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη τα οποία, ενδεχομένως, να έχουν στη συνέχεια σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς.
Το οικονομικό κόστος που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, επίσης, δεν είναι δυνατό ακόμα να υπολογιστεί, αν και στις αποθήκες υπήρχαν φάρμακα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και έχουν εντοπιστεί οι ποσότητες που έχουν καταστραφεί (ανά φαρμακευτικό σκεύασμα), έχουν ενημερωθεί οι εισαγωγείς για αναπλήρωση των αποθεμάτων και κάποιες ποσότητες έχουν ήδη αντικατασταθεί. Όπως πληροφορούμαστε, η διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων θα είναι συνεχής το επόμενο διάστημα, αφού στόχος είναι να μην προκύψουν ελλείψεις που θα θέσουν σε κίνδυνο ασθενείς.
Αναφέρεται ότι στις συγκεκριμένες αποθήκες φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς, είτε μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, είτε από τα κρατικά φαρμακεία μέσω του ΓεΣΥ. Παράλληλα, φυλάσσονται και όλα τα φάρμακα που αγοράζονται από τον ΟΚΥπΥ για τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας προώθησε πριν από μερικούς μήνες τις διαδικασίες για εξασφάλιση άλλων χώρων φύλαξης των φαρμάκων, καθώς εδώ και καιρό κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο υποστατικό ήταν ακατάλληλο.