Monday, September 16, 2024
Home » Τελέστηκε το πρώτο Εθνικό Μνημόσυνο του Ήρωα Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή στην Ποταμίτισσα

Τελέστηκε το πρώτο Εθνικό Μνημόσυνο του Ήρωα Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή στην Ποταμίτισσα

0 comments

Τελέστηκε το πρώτο Εθνικό Μνημόσυνο του Ήρωα Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή – Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ηλικία 26 ετών κατά την τουρκική εισβολή του 1974

Ο ΓεώργιοςΧαραλάμπουςΧριστοφή, έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ηλικία 26 ετών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τελέστηκε την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 το πρώτο Εθνικό Μνημόσυνο του Ήρωα Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή από τον Ιερό Ναό Παναγίας, στην γενέτειρά του, την Ποταμίτισσα. Το παρών τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οργανισμών και συμβουλίων. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς.

O κος. Βορκάς ανέφερε ότι «είναι πραγματικά δύσκολη στιγμή όταν καλείσαι να απευθύνεις λόγια τιμής για έναν λεβέντη που έδωσε για την πατρίδα του ό,τι πιο πολύτιμο είχε, την ίδια του τη ζωή. Δύσκολη στιγμή ν’ ακολουθήσεις το πάλεμα της ψυχής ενός ανθρώπου που βλέπει τον θάνατο κατάματα και δεν δειλιάζει».

Πρόσθεσε πως «κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, οι θύμησες των μεγαλύτερων, ταξιδεύουν σε εκείνο το καλοκαίρι του 1974 όπου ο μεθοδευμένος από δεκαετίες πριν επεκτατικός σχεδιασμός της Τουρκίας υλοποιείτο εν μέσω προδοσίας. Οι νεκροί, οι τραυματίες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η προσφυγοποίηση χιλιάδων συμπατριωτών μας και η συνεχιζόμενη κατοχή, μαρτυρούν για 50 χρόνια την πληγή της πατρίδας μας».

Μιλώντας για τον Γεώργιο Χαραλάμπους, ο κος. Βορκάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ως περήφανος καταδρομέας με καλά ριζομένο μέσα του το «ο Τολμών Νικά», ήξερε πολύ καλά ότι ‘’μια φορά καταδρομέας, για πάντα καταδρομέας’’».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις μαρτυρίες συμπολεμιστών του, για τις μάχες που έδωσαν καθώς και τις τελευταίες στιγμές που πέρασαν μαζί με τον Γεώργιο Χαραλάμπους μέχρι και την 15η Αυγούστου 1974. Έκτοτε και για 50 ολόκληρα χρόνια, η τύχη του Γεώργιου Χαραλάμπους, αγνοείτο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2024 όταν η οικογένεια του ήρωα ενημερώθηκε για την ταυτοποίηση των οστών του σε ομαδικό τάφο που ανευρέθηκε στο Λευκόνοικο σε εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 2022.

«Κοιτάζοντας στα μάτια τον τιμώμενο καταδρομέα, στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα έρθει η μέρα που θα αναφωνήσουμε: ‘’Χαλάλιν της πατρίδας το γαίμαν των παιθκιών μας’’», φώναξε ο κος. Βορκάς τονίζοντας ότι η οικογένειά του, η σύζυγός του, ο γιος του, τα εγγόνια και τα δισέγγονα θα πρέπει να είναι περήφανοι!

Κλείνοντας, ο κος Βορκάς ανέφερε προς τον Γεώργιο Χαραλάμπους ότι «η δική σου γενναιότητα σε κατέταξε στο πάνθεο των ηρώων του Ελληνισμού. Ευλαβικά σκύβουμε του γόνυ και αναφωνούμε με ταπεινότητα και περηφάνεια «ΑΞΙΟΣ». Την ίδια ώρα δίνουμε υπόσχεση τιμής. Δεν θα εφυσηχαστούμε ποτέ μέχρι την μέρα της γαλανής λευτεριάς στην Κερύνεια, στον Δαυλό, στον Πενταδάκτυλο και στο Λευκόνοικο όπου άφησες την τελευταία σου πνοή τιμώντας το γενναίο «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ».

Αμέσως μετά την ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ήρωα στο κοιμητήριο της Ποταμίτισσας.

Ο 26χρονος Γεώργιος Χαραλάμπους Χριστοφή, ως έφεδρος καταδρομέας της 32ης μοίρας Καταδρομών, δήλωσε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας την 20η Ιουλίου 1974 και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες της 32ας Μοίρας Καταδρομών τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Η κηδεία του τελέστηκε στις 16 Μαρτίου 2024, επιστρέφοντας 50 χρόνια μετά πίσω στην αγαπημένη του γένετειρα, την Ποταμίτισσα.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More