Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας
Τελέστηκαν τη Δευτέρα τα εγκαίνια του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας, ενός θεματικού πάρκου για τη μέλισσα, και το πρώτο οργανωμένο μελισσοτροφικό πάρκο που εγκαθίσταται σε κρατική δασική γη. Τα εγκαίνια του πάρκου τέλεσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μαζί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, το Τμήμα Δασών και τη Cyta.
Στόχος του πάρκου είναι η ανάδειξη της αξίας της μέλισσας για τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων και του ρόλου που επιτελεί για τη ζωή και επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη μας. Το πάρκο προσφέρει στον επισκέπτη ενημέρωση για τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και τη σχέση της με τα μελισσοκομικά φυτά, αλλά και για τη μελισσοκομία. Επιδιώκει την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας και διατήρησης της μέλισσας και της βιοποικιλότητας ευρύτερα.
Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είπε ότι η δημιουργία του πάρκου επιβεβαιώνει την αφοσίωσή μας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και υπογραμμίζει την αξία της συνεργασίας, ως το επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας διάφορων φορέων και οργανισμών, του Υπουργείου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δασών, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, της Cyta και του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου.
«Μέσα από την αγαστή αυτή συνεργασία, υλοποιήθηκε μία πρωτότυπη υποδομή που εστιάζει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας τη βούλησή μας για συνένωση δυνάμεων και συλλογική προσπάθεια για επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι το πάρκο, με έκταση 4 δεκάρια, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας και πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη μέλισσα και στον κρίσιμο ρόλο της για τη ζωή και την επιβίωση του πλανήτη, και το οποίο διδάσκει στους επισκέπτες την αξία των επικονιαστών, και δη της μέλισσας, καθώς και την αξία της αρμονικής μας συμβίωσης με τη φύση.
Όπως είπε, με πλούσιο πληροφοριακό υλικό και μονοπάτι περιήγησης, ποικιλία μελισσοτροφικών φυτών, λιμνούλα με πόσιμο νερό για τις μέλισσες, σύγχρονη κυψέλη αλλά και παραδοσιακά τζιβέρτια, το πάρκο αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης και τη σημασία προστασίας της.
«Ο ουσιαστικός ρόλος της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας, όπως και η αναγκαιότητα της προστασίας της τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο, έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, με τη συμπερίληψη της προστασίας των επικονιαστών ως ενός σημαντικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», συμπλήρωσε.
Η κα. Παναγιώτου είπε ότι σε εθνικό επίπεδο, το Υπουργείο Γεωργίας λαμβάνει πρωτοβουλίες, μέτρα και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αναγνωρίζοντας ότι η εντατικοποίηση της γεωργικής δραστηριότητας και η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων αποτελούν απειλές για τους πληθυσμούς των επικονιαστών, οι προσπάθειές μας περιλαμβάνουν την υλοποίηση συναφών νομοθεσιών, όπως η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, στο πλαίσιο του οποίου οι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων λαμβάνουν εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και των επικονιαστών. Περιλαμβάνουν, επίσης, την ενίσχυση των γεωργών για την προστασία των επικονιαστών, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία της μέλισσας», σημείωσε.
Συγκεκριμένα, είπε η κ. Παναγιώτου, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενισχύουμε τους γεωργούς, ώστε να εφαρμόζουν δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της μείωσης των επικονιαστών, μέσα από τη χρήση, κατά προτεραιότητα, εναλλακτικών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών και την εφαρμογή φυτοφαρμάκων ως έσχατη λύση.
«Στο πλαίσιο του Μελισσοκομικού Προγράμματος, ενισχύουμε, επίσης, τον μελισσοκομικό τομέα με το ποσό των €340.000 ανά έτος. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δενδροφυτεύσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πυρκαγιά στον Αρακαπά, στη βλάστηση και κατ’ επέκταση στους μελισσοκόμους της περιοχής, επεξεργαζόμαστε μέτρα για τη στήριξή τους», πρόσθεσε.
Μέτρα, συνέχισε η Υπουργός Γεωργίας, που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τη δωρεάν παροχή μελισσοκομικών φυτών στους μελισσοκόμους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής και έχουν δηλωμένο εγκατεστημένο μελισσοκομείο στις εν λόγω κοινότητες στο Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών, υλοποιείται δράση με τη συνδρομή του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων στο πλαίσιο του Μελισσοκομικού Προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις εμπειρογνωμόνων σε σχολεία και τοπικές Αρχές.
«Ήδη, κατά το 2023, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 76 εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία και νηπιαγωγεία) και ενημερώθηκαν συνολικά 2.768 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας από 2 έως 12 ετών για τη σημασία της μέλισσας. Στις προσπάθειές μας για προστασία των επικονιαστών εντάσσεται, επίσης, η δημιουργία κήπου επικονιαστών στο Προεδρικό Μέγαρο, μια ενέργεια που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής μας πρωτοβουλίας με την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη για μετατροπή του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές και της προσπάθειας να μετατραπεί σε πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης», συμπλήρωσε.
Η ενέργεια αυτή, είπε η κ. Παναγιώτου, είναι σημαντική τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και σε περιβαλλοντική αξία.
«Η πρωτοβουλία συνδυάστηκε με συγκεκριμένες δράσεις στο Περβόλι του Προεδρικού, που βρίσκεται σε έναν πνεύμονα αστικού πρασίνου 15 περίπου εκταρίων στην καρδιά της πρωτεύουσας. Μια τόσο μεγάλη έκταση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο στην προστασία και αναβάθμιση της βιοποικιλότητας μέσα στην πόλη όσο και στην ενίσχυση και προστασία της μέλισσας στο αστικό περιβάλλον», πρόσθεσε.
Είπε, παράλληλα, ότι το Μελισσοτροφικό Πάρκο Αθαλάσσας που εγκαινιάζουν σήμερα αποτελεί επιπρόσθετο απτό παράδειγμα των προσπαθειών τους για προστασία των επικονιαστών και για στήριξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
«Άλλωστε, η ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας και εντάσσεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι η ύπαρξη των μελισσών είναι ταυτισμένη με τη ζωή στον πλανήτη και οι μέλισσες διαχρονικά πρωταγωνιστούν σε μύθους, λαϊκές παραδόσεις και θρησκευτικά κείμενα ως σύμβολα της γονιμότητας, εργατικότητας και αρμονίας με τη φύση.
«Με πάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας στη γη, αυτές οι αφανείς, ακούραστες εργάτριες εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του μεγαλύτερου μέρους των άγριων/αυτοφυών ανθοφόρων φυτών αλλά και των περισσότερων καλλιεργήσιμων ειδών, ενώ, παράλληλα, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους ρυθμιστές των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων», σημείωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι όσον αφορά τις μέλισσες στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών που απειλούνται είναι ενδημικά, το 20,4% (400 είδη).
«Αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ευθύνη που έχουμε για την προστασία τους. Σε επίπεδο ΕΕ αναγνωρίζεται η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων και για αυτό η προστασία της μέλισσας και άλλων επικονιαστών συγκαταλέγεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», πρόσθεσε.
Όπως είπε, βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η οριζόντια συνεργασία στις πολιτικές του κράτους αλλά και στην κοινωνία μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης.
«Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ενθαρρύνουμε και αγκαλιάζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ως συμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας που εμπίπτει και στους ειδικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του οικοσυστήματος και της διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων», ανέφερε.
«Και είναι με ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται η σημασία της προστασίας των πληθυσμών της μέλισσας και στα αστικά περιβάλλοντα, προσφέροντάς τους το απαραίτητο καταφύγιο σε στέγες, κήπους και πάρκα, όπως αυτό που εγκαινιάζεται σήμερα το οποίο, παράλληλα, προάγει και μια σύνδεση των κατοίκων της πόλης με τον φυσικό κόσμο», συμπλήρωσε.
Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, σε χαιρετισμό του είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πάρκο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση από το Τμήμα Δασών και τη Cyta, με δαπάνη συνολικού ύψους €30.000 και έχει ολοκληρωθεί μόλις πρόσφατα.
«Το πάρκο έρχεται να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, σε ότι αφορά την παροχή περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που προσφέρει το πάρκο, καθώς και τη δημιουργία επιπλέον σημείων ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι στο Πάρκο Αθαλάσσας πριν από 5 χρόνια υπήρχαν μόνο 20 κυψέλες, ενώ σήμερα εκδίδονται άδειες για τοποθέτηση πέραν των 500 κυψελών και φυσικά σε παγκύπρια κλίμακα ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος.
Η Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Μαρία Τσιάκκα, στο δικό της χαιρετισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι μια από τις βασικές αρχές τους είναι η δέσμευση τους στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ανέφερε, επίσης, ότι μέσω της συνεργασίας τους με το Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου και άλλους φορείς μέχρι σήμερα έχουν δρομολογήσει πολλαπλές συνεργασίες από τη δημιουργία πάρκων μελισσοειδών ως τη στήριξη δασικών έργων .
«Επενδύουμε σε προγράμματα με ουσιαστικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και επιδιώκουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητες μας», σημείωσε.
Ο αναπληρωτής Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, Λοϊζος Κωνσταντίνου, κλείνοντας την τελετή των εγκαινίων είπε ότι κατά την περιήγηση στο πάρκο οι παρευρισκόμενοι στην Τελετή θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν 4 διαφορετικά είδη μελιού, άβραστο μέλι, μέλι πορτοκαλιάς, μέλι ανθέων, μέλι θυμαριού, καθώς και κηρήθρα.
Κατά την περιήγηση, συνέχισε, υπάρχουν πληροφορίες για τη μέλισσα, οι οποίες έχουν ετοιμαστεί σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, με τον Κλάδο Μελισσοκομίας.
«Μπορούμε να δούμε κυψέλη, στην οποία υπάρχουν μέλισσες μέσα με τη βασίλισσα μαρκαρισμένη. Υπάρχει μια ειδική κατασκευή με γυαλί , που μπορεί να μας την ανοίξει ο μελισσοκόμος και να δείτε μέσα πως λειτουργεί το μελίσσι», κατέληξε.
Στο πάρκο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από τη Β’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Χατζηγεωργάκης Κορνέσιου, οι οποίοι απασχολήθηκαν με ένα διαδραστικό παιχνίδι στο πλαίσιο του οποίου έμαθαν πως λειτουργεί μια κυψέλη.