Monday, December 23, 2024
Home » Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις των ευρωεκλογών- Η μάχη πρωτιάς και εδρών

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις των ευρωεκλογών- Η μάχη πρωτιάς και εδρών

0 comments

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις των ευρωεκλογών- Η μάχη πρωτιάς και εδρών

Μεγάλο το διακύβευμα των ευρωεκλογών και πολλά τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν από τα κόμματα. Το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου κρίνει πολλά για την πορεία της κάθε οργανωμένης πολιτικής δύναμης αλλά και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Η μάχη της πρωτιάς μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν είναι απλά μάχη εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, κατά κύριο λόγο για την Πινδάρου και κατά δεύτερο για την Εζεκία Παπαϊωάννου. Τυχόν απώλεια της πρωτιάς η οποία θα συνοδεύεται και με απώλεια εκλογικών ποσοστών θέτει τη νέα ηγεσία του Συναγερμού υπό ασφυκτική πίεση.

Από την άλλη για το ΑΚΕΛ, εάν δεν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει το ευνοϊκό για το ίδιο, περιβάλλον με τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης έναντι της κυβέρνησης, τα εσωκομματικά προβλήματα του ΔΗΣΥ αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει η νέα ηγεσία του κόμματος για διεύρυνση της βάσης του κόμματος και την εξωστρέφεια προς την κοινωνία, θα προκαλέσει σύννεφα προβληματισμού πάνω από την Εζεκία Παπαϊωάννου.

Απ’ εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα της κάλπης σημαίνει πολλά για το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο προσωπικά, ο οποίος έχει να κερδίσει ένα προσωπικό στοίχημα συγκρατώντας τα ποσοστά του κόμματος και διατηρώντας το ρόλο ρυθμιστή του κόμματος. Το ΕΛΑΜ παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας για το πού μπορεί να φτάσει.

Η κατάκτηση της μίας έδρας στην Ευρωβουλή θεωρείται σχεδόν δεδομένη για το κόμμα της ακροδεξιάς, το οποίο πλέον ετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα.

ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ δίνουν τη δική τους μάχη για την 5η θέση και παράλληλα εύχονται για τυχόν απώλεια έδρα από τους δύο μεγάλους που θα ανοίξει το δρόμο και για τη δική τους παρουσία στην Ευρωβουλή.

Οι Οικολόγοι, μετά τα εσωτερικά ταρακουνήματα, επιδιώκουν μια αξιοπρεπή παρουσία στις εκλογές και ένα αποτέλεσμα που θα δηλώνει ανάκαμψη και νέα εποχή για το κόμμα.

Η παρουσία του Volt, του νέου πολιτικού κόμματος το οποίο κατέρχεται για πρώτη φορά στις εκλογές είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, χωρίς κάποιος να μπορεί να προδιαγράψει το βαθμό που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Ως κόμμα, ακολουθεί μία συγκεκριμένη ρητορική που απευθύνεται περισσότερα σε ένα πιο αριστερό προοδευτικό κοινό.

Αξιοσημείωτος επίσης των φετινών ευρωεκλογών είναι ότι για πρώτη φορά κατέρχονται ως υποψήφιοι τρεις Τουρκοκύπριοι, με τρία διαφορετικά ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με ΑΚΕΛ, Οζ Καραχάν με Οικολόγους και Χουλουσί Κιλίμ με το Volt. Το στοιχείο αυτό μπορεί να καθορίσει, αλλά μπορεί και όχι, τον αριθμό προσέλευσης των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

ΔΗΣΥ: Ο πήχης για την πρωτιά

«Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να περάσουμε στη δεύτερη θέση», είναι μια από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος. Το διακύβευμα για την Πινδάρου αλλά και για την ίδια την πρόεδρο του ΔΗΣΥ προσωπικά, είναι τεράστιο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την ίδια στην ηγεσία του κόμματος, έχοντας μάλιστα να διαχειριστεί και τα διάφορα εσωκομματικά μέτωπα που ανοίγουν κατά διαστήματα. Η προσοχή στον ΔΗΣΥ στρέφεται κυρίως στις ευρωεκλογές, στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι μετρήσιμο για το ίδιο το κόμμα.

Η ηγεσία του κόμματος παίζει έντονα με το κεφάλαιο «πρωτιά», επενδύοντας στον κομματικό πατριωτισμό και τη συσπείρωση των συναγερμικών για να μην επιτρέψουν να χαθεί η πρωτιά από ΑΚΕΛ. Η διατήρηση της πρωτιάς δίνει ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, όμως την ίδια ώρα όλοι αναγνωρίζουν πώς εάν αυτή συνοδευτεί με σημαντική απώλεια ποσοστών, αυτό σημαίνει ότι θα είναι μία πύρρειος νίκης. Εκτιμάται ωστόσο ότι, η διατήρηση της πρωτιάς συνεπάγεται και συγκράτηση ποσοστών, άρα δεν μπορεί να συνοδευτεί με σημαντική απώλεια ποσοστών.

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο η Πινδάρου επενδύει είναι η ομάδα των υποψηφίων της. Στις τελευταίες συγκεντρώσεις του κόμματος, η Αννίτα Δημητρίου τονίζει ότι ο ΔΗΣΥ έχει την καλύτερη ομάδα. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καμπάνια του κόμματος με το σύνθημα: «Έχουμε την καλύτερη ομάδα». Λουκάς Φουρλάς, Κωσταντίνος Πετρίδης, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Χρίστος Αγγελίδης, Ελένη Σταύρου και Χριστιάνα Ξενοφώντος, θεωρείται ως μία πολύ αξιόλογη ομάδα την οποία η ηγεσία του κόμματος θέλει να αναδείξει και να προτάξει ως πρόταση προσέλκυσης ψήφων.

Το μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας της Πινδάρου είναι να καταφέρει να σηκώσει τους συναγερμικούς από τον καναπέ για να πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν, αφού ο πρώτος μεγάλος φόβος, είναι ότι η όποια δυσφορία τους, μπορεί να εκφραστεί με αποχή. Αυτό εξηγεί και την κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα που καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες από πλευράς Πινδάρου. Σε δεύτερο επίπεδο, ο στόχος είναι ο όσο το δυνατό μεγαλύτερος περιορισμός των διαρροών προς άλλα κόμματα και κυρίως προς το ΕΛΑΜ και για αυτό και για πρώτη φορά ο ΔΗΣΥ βγαίνει συχνά να απαντά στο κόμμα της ακροδεξιάς.

ΑΚΕΛ: Φλερτάρει με την πρωτιά

Ο Στέφανος Στεφάνου στην συνέντευξη του στον «Φ» πριν από ένα περίπου μήνα, καθόρισε τον εκλογικό στόχο του ΑΚΕΛ στην διατήρηση των δύο εδρών και σ’ ένα ποσοστό ψήφων πάνω από το 25%. Χαρακτηριστικά μάλιστα είχε πει το εξής: «Αστειευόμενος δεν θα πω ότι το ΑΚΕΛ θα βάλει τον πήχη ψηλά, διότι πιθανόν να μάς παρεξηγήσει ο κ. Χριστοδουλίδης. Είναι δική του ατάκα…»

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και όλες οι τοποθετήσεις των στελεχών της Εζεκίας Παπαϊωάννου σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Στο κόμμα της Αριστεράς αναγνωρίζουν ότι η πρωτιά στις εκλογές είναι τόσο κοντά, αλλά και ταυτόχρονα και τόσο μακριά και ο λόγος είναι ότι δεν εξαρτάται απόλυτα μόνο από το ΑΚΕΛ. Οι εποχές που το κόμμα της Αριστεράς είχε στο τσεπάκι του ένα ποσοστό κοντά στο 30% έχουν περάσει και η επιστροφή σε αυτό το ποσοστό ορίζεται ως μακροπρόθεσμος στόχος πενταετίας.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικά ζητήματα, στο βαθμό τουλάχιστον που υπάρχουν στον ΔΗΣΥ ή και σε άλλα κόμματα. Βγάζει προς τα έξω μια υγιή εικόνα, ολοκλήρωσε σχετικά νωρίς τη διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου και κατάφερε να ξεκινήσει νωρίς την προεκλογική εκστρατεία.

Το ψηφοδέλτιο του, είναι απόλυτα ισορροπημένο, όπως και ο ίδιος ο γγ του κόμματος το χαρακτήρισε, όμως την ίδια ώρα είναι, πέραν από τους δύο ευρωβουλευτές του που επαναδιεκδικούν επανεκλογή, δεν θεωρείται ψηφοδέλτιο με ονόματα κράχτες. Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Σταύρη Καλοψιδιώτου, Άντρος Καραγιάννης, Άννα Θεολόγους και Μέλανη Στέλιου, είναι μια καλή ομάδα, ικανή να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του κόσμου της Αριστεράς. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι το VOLT, προσελκύει μία ομάδα ατόμων του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς που διεκδικούσε και το ΑΚΕΛ.

Πρόσφατες μετρήσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν δείχνουν το ΑΚΕΛ να είναι μπροστά, όμως κοινή συνισταμένη όλων των μετρήσεων, όπως λέγεται, είναι η καταγραφή δυναμικής σε ο,τι αφορά το ΑΚΕΛ. Στη δυναμική αυτή θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσοστό ψήφων από τους Τουρκοκύπριους που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν, με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να αποτελεί ασφαλώς μια επιλογή τους. Υπό αυτά τα δεδομένα, με ένα ποσοστό πέραν του 25% το ΑΚΕΛ θα πανηγυρίζει. Αν αυτό συνοδευτεί και με την πρωτιά, τα πανηγύρια θα είναι ακόμα πιο έντονα.

ΔΗΚΟ: Τρέχει να προλάβει το ΕΛΑΜ

Από την μέρα που το ΔΗΚΟ κατάφερε να συμπληρώσει την ομάδα του ευρωψηφοδελτίου του, το κόμμα βρίσκεται σε μία διαρκή προσπάθεια αντεπίθεσης για να καλυψεί το χαμένος έδαφος, Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν το Δημοκρατικό Κόμμα να δίνει μάχη για την 3η θέση με το ΕΛΑΜ. Για το αν θα είναι τρίτο ή τέταρτο κόμμα, εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό και το που θα σταματήσει το κόμμα της ακροδεξιάς και αν αυτή η ανοδική τάση που καταγράφει στις διάφορες μετρήσεις, εκφραστεί στην κάλπη.

Για αυτό και το λεκτικό που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος ως προς τις εκλογικές στοχεύσεις, στρέφεται προς την διατήρηση των ψήφων που έλαβε το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές και τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, είναι περίπου η ίδια, παρόλο ότι σε ποσοστό διαφέρουν λόγω του ότι ευρωεκλογές η αποχή είναι μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του, γνωρίζουν ότι αν καταφέρει το κόμμα και συσπειρωθεί σε ένα ποσοστό πάνω από 80-85% το ΔΗΚΟ θα καταφέρει στο τέλος της ημέρας να καταγράψει ένα διψήφιο ποσοστό ψήφων που είναι και το κυρίως ζητούμενο. Αν με αυτό συνδυαστεί και με επικράτηση έναντι του ΕΛΑΜ, αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Κώστας Μαυρίδης, Χρύσης Παντελίδης, Ελένη Θεοχάρους, Κατερίνα Χριστοφίδου, Λεόντιος Κωστρίκκης και Μαίρη Λάμπου είναι μία αξιόλογη ομάδα για να δώσει την μάχη για το ΔΗΚΟ.

Η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται σε μια διαρκή περιοδεία και εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα κάθε Σαββατοκύριακο, προκειμένου να πείσουν τους Δηκοϊκούς ψηφίσουν. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε ομιλίες και εμφανίσεις του κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς και επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα δημοτικά αντανακλαστικά ψηφοφόρων του κέντρου, ακολουθώντας πανομοιότυπη συνταγή με τον Μαρίνο Σιζόπουλο 2019.

Την ίδια ώρα όμως είναι εμφανές ότι το ΔΗΚΟ χτυπά και προς τον ΔΗΣΥ, προσδοκώντας σε δυααρεστημένους συναγερμικούς και άτομα που στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, Το Προεδρικό τηρεί διακριτική στάση έναντι των εκλογών, όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν θα ήθελε να δει το ΔΗΚΟ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης να καταρρέει εκλογικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα στηρίξει με κάποιο τρόπο την προσπάθεια του Νικόλα Παπαδόπουλου να κρατήσει το ρυθμσικό ρόλο του κόμματος του.

ΕΛΑΜ: Χτυπά έδρα και διψήφιο ποσοστό

Η ηγεσία του ΕΛΑΜ διατηρεί σκοπίμως χαμηλούς τους τόνους και κινείται γενικά πολύ προσεχτικά. Παρόλο που όλες οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν το κόμμα της ακροδεξιάς να διεκδικεί με αξιώσεις την 3η θέση και μάλιστα να έχει και προβάδισμα έναντι του ΔΗΚΟ, εντούτοις αποφεύγεται επιμελώς να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό από τα στελέχη του κόμματος.

Ακόμα και σε ο,τι αφορά τα ποσοστά δεν γίνεται αναφορά. Στόχος όπως, λένε, η εκλογή ενός ευρωβουλευτή και η συμμετοχή στην ευρωομάδα του ECR. Η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος, ουσιαστικά δεν θέλουν από την μια να προκαλέσουν συσπείρωση του ΔΗΚΟ ή ψήφος προς το ΔΗΚΟ, μιλώντας για 3η θέση και ταυτόχρονα δεν θέλουν να προκαλέσουν συσπείρωση του ΔΗΣΥ, οποίο φαίνεται να αντλούν ένα αξιόλογο ποσοστό. Για αυτό και αποφεύγουν επιμελώς σύγκρουση κατά μέτωπο με την Πινδάρου. Ακόμα και όταν η τελευταία κάποιες φορές απάντησε σε θέσεις του ΕΛΑΜ, δεν υπήρξε άμεση απάντηση.

Στόχος του κόμματος είναι να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή ως η πιο συντηρητική δεξιά και σε αυτό αποσκοπούν και κινήσεις κανονικοποίησης του κόμματος με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ατόμων όπως του πρώην χρηματοπιστωτικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου ως αριστίνδην και ένταξη του Μάριου Πελεκάνου στο κόμμα.

Οι υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου είναι καθαρά κομματικές με πιο γνωστή περίπτωση τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γεάδη Γεάδη. Πόλυς Ανωγυριάτης , Λίνος Χατζηγεωργίου και Μαρία Νικολάου συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο.

Περιμένοντας απώλεια έδρας…

ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, μπαίνουν στην μάχη με διπλό στόχο. Όσο το δυνατό ψηλότερα ποσοστά για κατάληψη της 5ης θέσης, η οποία για ένα έχει αντίκρυσμα σε έδρα, θα πρέπει να υπάρξει απώλεια τουλάχιστον μίας έδρας από ένα από τους δύο μεγάλους. Ρεαλιστικά για να προκύψει απώλεια έδρας θα πρέπει ένας εκ των δύο να καταγράψει ποσοστά τουλάχιστον κάτω από 25%.

Όσο πιο κάτω, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό το σενάριο, οπόταν ανοίγει και ο δρόμος για διεκδίκηση της από το πέμπτο κόμμα. Ο Μάριος Καρογιάν σε δηλώσεις του καθόρισε ως στόχο ένα ποσοστό κοντά στο 7,5% για τη ΔΗΠΑ και δεν είναι καθόλου τυχαίο, Με αυτό το ποσοστό, η ΔΗΠΑ θα είναι σίγουρα 5ο κόμμα και σίγουρα εάν ο 5ος καταγράψει υψηλό ποσοστό, μειώνει και τα ποσοστά των μεγάλων. Αλέκος Τρυφωνίδης, Μαρίνος Κλεάνθους, Μάριος Χαραλαμπίδης, Παντελής Ποιητής, Μάριος Ελευθερίου και Θέμις Ανθοπούλου συγκροτούν τη δική της ομάδα.

Η ΕΔΕΚ, η οποία είναι αυτή τη στιγμή το 5ο κοινοβουλευτικό κόμμα, εστιάζει στην κατάληψη της έδρας και επενδύει ουσιαστικά στις βαθιές κομματικές τις ρίζες για να μπορέσει να λάβει ένα ποσοστό κοντά στα ποσοστά των βουλευτικών που θα της επιτρέψουν να ελπίζει.

Κατεβαίνει στη μάχη με δύο από τους τρεις βουλευτές της. Ανδρέας Αποστόλου, Ηλίας Μυριάνθους, Παντελίτσα Γιόκκα, Βίβιαν Καννάρη, Νίκος Αναστασίου και Νικόλας Φιλίππου, αποτελούν την εξάδα της ΕΔΕΚ.

Οι Οικολόγοι είναι διαχρονικά αστάθμητος παράγοντας. Ο Γιώργος Περδίκης καθόρισε τον στόχο σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό μεταξύ 3,5-5,5%. Στο μέγιστο μπορεί να ελπίζει ακόμα και την 5η θέση, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Στην μάχη κατεβαίνουν σε συνεργασία με την Κίνηση Αιχμή του Δημήτρη Παπαδάκη με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Χριστοδούλου και την Ένωση Κυπρίων με τη υποψηφιότητα του Οζ Καραχάν. Άλκης Παπής, Μαρία Κολά, Σταύρος Παπαδούρης και Βάσω Πελεγκάρη συμπληρώνουν την εξάδα.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00