Monday, September 9, 2024
Home » ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ

0 comments

 

Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή Γεωργίας τα σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα του κλάδου της αλιείας και για την ανάγκη λήψης τέτοιων μέτρων που θα συντείνουν στη σωστή ανάπτυξη της. Όπως η γεωργοκτηνοτροφία, έτσι και η αλιεία, ως επίσης ένα παραδοσιακό επάγγελμα, φθίνει στον τόπο μας την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες εκσυγχρονίζονται. Ότι έχει να κάνει με την σίτιση δεν μπορεί να υποβαθμίζεται ως επάγγελμα γιατί οι δύσκολοι καιροί επιστρέφουν και κάθε κράτος οφείλει να μεριμνά για τις δικές του παραγωγές.

Κάθε λιμάνι όπως διαφάνηκε στη συζήτηση, έχει τα δικά του τοπικά προβλήματα. Από τα λεχθέντα των επαγγελματιών ψαράδων διαφάνηκε πως κάποια προβλήματα δημιουργούνται από την κακή αντιμετώπιση και κακή συνεργασία από την Αρχή Λιμένων όπως πχ, στο Λιμανάκι του Λατσιού που δεν επιτρέπει η Αρχή Λιμένων στους ιδιοκτήτες των βαρκών να τις βγάλουν από την θάλασσα σε περίπτωση βλάβης ή για συντήρηση τους τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά τους επιτρέπει μόνο σε συγκεκριμένη περίοδο.

Στον Ποταμό Λιοπετρίου οι ψαράδες εξέφρασαν εντονότατα παράπονα για τις καθυστερήσεις του έργου ανάπλασης της περιοχής. Παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, υπάρχουν πληροφορίες για επαναπροκήρυξη των προσφορών που αν αληθεύει μιλάμε για πολύ μεγάλη καθυστέρηση που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή τους. Είναι οι τελευταία που ευθύνονται για όλο αυτό και θα πρέπει να αποζημιωθούν για την απώλεια των εισοδημάτων τους από τις ευθύνες άλλων.

Για το λιμάνι Ζυγίου αναφέρθηκε πως λαμβάνει βοήθεια για της εργασίες του τερματικού του και για το λιμάνι της Λάρνακας αναφέρθηκε πως η εκβάθυνσή του συνεχίζεται και ευελπιστούμε πως οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν.

Τα περισσότερα προβλήματα διαφάνηκε πως τα αντιμετωπίζουν οι ψαράδες του λιμανιού της Κ. Πάφου με σοβαρότερο το ότι δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα σκάφη με τα οχήματά τους όλο το 24ωρο ενώ πρόκειται για επάγγελμα χωρίς σταθερό ωράριο, και το αίτημα να τους παραχωρηθεί το καρνάγιο χωρίς περιορισμούς για ανακαίνιση των σκαφών τους.

Το πιο λυπηρό όπως ανάφεραν οι ψαράδες είναι πως διαπιστώνουν ότι ξοδεύονται οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου «Θάλασσα» που αφορούν την αλιεία και είναι περί τα 57 εκατομμύρια ευρώ, για έργα που δεν σχετίζονται με το επάγγελμα της αλιείας ή την θάλασσα αλλά δαπανούνται για έργα άσχετα με την αλιεία ή την θάλασσα όπως πχ, για επίστρωση πλατειών, έργα τα οποία ναι μεν είναι αναγκαία αλλά θα έπρεπε η πηγή των κονδυλίων τέτοιων έργων να ήταν από άλλα ταμεία.
-2-

Οι οργανώσεις των επαγγελματιών ψαράδων ανάφεραν ακόμη ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την διάθεση της αλιείας λόγω του μεγέθους των ψαριών και εισηγούνται την εξαίρεση της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό αφού δεν μπορεί να συγκριθούν τα νερά της θάλασσας της Κύπρου με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε όχι μόνο να κρατηθεί η αλιεία ως επάγγελμα αλλά και να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονιστεί. Θέλουμε να εξεταστούν τα αιτήματα όλων των ψαράδων κάθε περιοχής και θέλουμε απαντήσεις στα ερωτήματά τους, αλλά και εισηγήσεις και μέτρα. Όπου τα υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια δημιουργούν τρίτα προβλήματα τότε να τους κατασκευαστούν νέα αλιευτικά καταφύγια και να μεταστεγαστούν για να συνεχίσουν το επάγγελμα τους. Εάν το Υπουργείο Γεωργίας δεν μεριμνήσει αμέσως να επιλύσει το θέμα με τις καθυστερήσεις στα έργα ανάπλασης της περιοχής του Ποταμού Λιοπετρίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παρέμβει δυναμικά. Θέλουμε να τεθούν ενώπιον μας αυτά τα σημεία της νομοθεσίας που ανάφεραν οι επαγγελματίες ψαράδες ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να προωθηθεί η τροποποίηση τους εάν κριθεί αναγκαίο.

Ημερ. 5/12/23
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ
ΜΕΛΟΣ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΗΣΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More