Home » Σφάχτηκαν για το ταμείο της Φιλίππας – Βουλευτές έχασαν τον έλεγχο κι έγιναν μαλλιά κουβάρια

Σφάχτηκαν για το ταμείο της Φιλίππας – Βουλευτές έχασαν τον έλεγχο κι έγιναν μαλλιά κουβάρια

0 comment

Σφάχτηκαν για το ταμείο της Φιλίππας – Βουλευτές έχασαν τον έλεγχο κι έγιναν μαλλιά κουβάρια

Από κομματική και πολιτική χροιά, αλλά και ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στιγματίστηκε η χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και το ταμείο του οποίου τυγχάνει διαχείρισης από επιτροπή με επικεφαλής τη σύζυγο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Μάλιστα, η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ βουλευτών να ακουστούν χαρακτηρισμοί, προσβολές, ακόμα και χυδαία υπονοούμενα, η καταγραφή των οποίων θα ήταν ακατάλληλη για ανηλίκους.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης του θέματος ήταν η δημοσιοποίηση καταλόγου με τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που εισφέρουν ποσά στον Φορέα. Το θέμα συζητήθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου μετά από πρόταση τωνβουλευτών του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου και Κυριάκου Χατζηγιάννη, για τήρηση και υποχρεωτική δημοσιοποίηση του μητρώου δωρητών. Στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα ορίστηκε ξανά για συζήτηση, ενώ ακολούθησε κατ’ άρθρον συζήτηση για πρόταση Νόμου που συνυπογράφεται από τους δύο βουλευτές.

Οι δύο σχολές σκέψεις δεν άργησαν να φανερωθούν, κάτι που ήταν αναμενόμενο, άλλωστε. Αρχικά, το λόγο πήρε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φιλίππα Καρσερά, η οποία παρουσιάστηκε μεν δεκτική στις όποιες αποφάσεις του κοινοβουλευτικού σώματος, ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι τυχόν δημοσιοποίηση ονομάτων δωρητών δεν θα εξυπηρετήσει κάτι ουσιαστικό, εκφράζοντας τη θέση ότι ενδεχομένως να αποθαρρυνθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αντωνιάδης. Αναφέρθηκε στους μηχανισμούς ελέγχου, τους οποίους κρίνει ως επαρκείς και εξέφρασε προβληματισμούς με τη δημοσιοποίηση καταλόγου των δωρητών. Από την άλλη, η θέση που εξέφρασε η Δήμητρα Παυλίδου-Μούστρα εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήταν πανομοιότυπη με τη θέση που είχε εκφράσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προκειμένου να τεθούν όρια στη νομοθεσία σε σχέση με τις εισφορές στον Φορέα.

Μέχρι εκεί καλά. Γιατί όταν οι βουλευτές πήραν το λόγο η κατάσταση ξέφυγε πολύ. Κατά τη διάρκεια τοποθετήσεων συμπολιτευόμενων κομμάτων, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ,υπήρξαν αντιδράσεις από συνάδελφούς τους του ΑΚΕΛ, ανταπαντήσεις και γενικότερα ένα κλίμα που έφερε αρκετούς σε δύσκολη θέση.

Σε τουλάχιστον δύο επεισόδια έντασης ανέβηκαν αισθητά οι τόνοι και ξέφυγαν από το πλαίσιο. Ακούστηκαν ακόμη και φράσεις που άφηναν υπόνοιες για γλείψιμο της εξουσίας, υπήρξε απάντηση με χυδαίο υπονοούμενο, καταγράφηκε χαρακτηρισμός για τοποθέτηση βουλευτή (χαρακτηρίστηκε ως «βλακεία»), που –τουλάχιστον- αποσύρθηκε, ενώ υπήρξε και απειλή για καταγγελία συμπεριφοράς βουλευτού στην Πρόεδρο του νομοθετικού Σώματος, Αννίτα Δημητρίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ της δημοσιοποίησης μητρώου, ενώ από πλευράς ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ εκφράστηκε η θέση με άμεσες ή έμμεσες αναφορές ότι η πρόταση Νόμου δεν έχει αγνά κίνητρα, αλλά έχει πολιτικά ελατήρια. Αυτή τη θέση εξέφρασε εμμέσως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Η πολιτική και κομματική χροιά καταγράφηκε και σε δηλώσεις της κ. Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Είπε ανάμεσα σ’ άλλα: «Αυτή η πρόνοια, αν με ρωτάτε, μπορεί να μας δυσκολέψει λίγο. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η Βουλή εν τη σοφία της τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι σημασία έχει να βοηθούμε τους νέους μας και όχι να προτάσσουμε κάποια άλλα συμφέροντα που ενδεχομένως να έχουν σχέση με τα κόμματα, είτε με πολιτικές».

Προηγουμένως, είχε αναφέρει ανάμεσα σ’ άλλα: «Ο νόμος ως υφίσταται σήμερα έχει τετραπλό έλεγχο και υπάρχει και λογοδοσία και διαφάνεια. Διότι ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ονόματα και τα ποσά όλων των χορηγών. Από εκεί και πέρα το να δημοσιοποιείς τα ονόματα και τα ποσά σε μια ιστοσελίδα όπως και ζητείται σήμερα με την τροπολογία είναι κάτι που δεν υφίσταται σε κανέναν ΜΚΟ φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ούτε στα κράτη διότι υπάρχουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χορηγών και την ίδια ώρα υπάρχει το δικαίωμα στην ανωνυμία όταν κάνεις μια φιλανθρωπία».

Κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης της πρότασης Νόμου που ακολούθησε, ο Νίκος Γεωργίου, προφανώς σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας εισηγήθηκε να δημοσιοποιούνται όσες εισφορές υπερβαίνουν τις €5.000 (η αρχική πρόνοια στην πρόταση Νόμου έκανε λόγο για δημοσιοποίηση εισφορών άνω των 500 ευρώ).

Ωστόσο, δεν καταγράφηκε πλειοψηφία (3-3). Αυτή η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί υπό τη μορφή τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής. Επιδίωξη είναι όπως τα σχετικά νομοθετήματα τεθούν προς ψήφιση στην τελευταία ολομέλεια της περιόδου στις 11 Ιουλίου.

Σκιές για δωρητές που αργότερα πολιτογραφήθηκαν

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίασης, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επανέλαβε τη θέση της ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια γύρω από το θέμα. Επικαλέστηκε επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή για γεγονότα τα οποία αφήνουν σκιές σε σχέση με πρόσωπα που στο παρελθόν έκαναν εισφορές στον Φορέα και αργότερα πολιτογραφήθηκαν.

Είπε μεταξύ άλλων: «Ο Φορέας κοινωνικής στήριξης βοηθά φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Όμως να μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια δομημένη στήριξη από το κράτος αυτήν την ίδια στήριξη που προσφέρει ο φορέας. Περαιτέρω όταν αυτή η στήριξη σε φοιτητές δίνεται από ένα φορέα που βρίσκεται πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων, υπενθυμίζω ότι προεδρεύει η πρώτη Κυρία, επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Υπενθυμίζω ότι στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής σε σχέση με το ίδιο θέμα, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας είχε κάνει αναφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες που δόθηκαν στο παρελθόν στο φορέα και στη συνέχεια υπήρξαν πολιτογραφήσεις των προσώπων που έκαναν τις εισφορές».

Η κ. Χαραλαμπίδου κατέληξε λέγοντας: «Γιατί δεν θα είμαστε σε θέση στη συνέχεια να ελέγξουμε αν γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, από την στιγμή που δεν έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία. Τα όσα κατατέθηκαν μέχρι σήμερα στο κοινοβούλιο, δεν έδιναν πλήρη εικόνα γιατί δεν καταγραφόταν ολόκληρο το όνομα της εταιρείας, ή το όνομα αυτού που έκανε την εισφορά. Όπως είπα, ο Γενικός Ελεγκτής στην τελευταία μας συνεδρίαση μας έδωσε παραδείγματα, όπου ένας επιχειρηματίας Σαουδάραβας έδωσε €500.000 στο φορέα και στη συνέχεια υπήρξε βροχή πολιτογραφήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχε συζητηθεί το θέμα, είχε αναφέρει και τα ακόλουθα: «Να σας θυμίσω τι είναι δημοσιευμένο στην έκθεση την οποία εκδώσαμε το 2020 (31/1/2020) για τις αεροπορικές μετακινήσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Αναστασιάδη. Ο γνωστός Σαουδάραβας με το αεροπλάνο, στις 7/4/2016, λίγους μήνες μετά που πολιτογραφήθηκε αυτός, πέντε αδέρφια του και 36 συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και –παράνομα- η δεύτερη σύζυγός του, που συνιστά ποινικό αδίκημα, εισέφερε €500.000 στον Φορέα Στήριξης ως Κύπριος πολίτης».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, εξέφρασε προβληματισμό για το ενδεχόμενο τροποποίησης του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης του Ειδικού Ταμείου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, να τηρεί μητρώο και να αναρτά κατάλογο στην ιστοσελίδα του σε σχέση με τους πόρους του.

Διατύπωσε τη θέση ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει ενδελεχής έλεγχος από τον Γενικό Λογιστή, από την Κεντρική Τράπεζα και τον Γενικό Ελεγκτή, υπογραμμίζοντας πως «οι καταθέσεις σε αυτόν τον Φορέα αν είναι ποσό πέραν των €5.000 ελέγχεται η προέλευσή τους από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει το Ταμείο κάθε χρόνο».

Ο κ. Μουσιούττας πρόσθεσε: «Η διελκυστίνδα που υπήρχε είναι κατά πόσο τυχόν δημοσιοποίηση που σκοπό έχει την διαφάνεια, όπως αναφέρεται από τους εισηγητές της πρότασης, θα επιφέρει οποιοδήποτε κόστος στο να μπορούν να εισπραχθούν τα ίδια ποσά που εισπράττονταν και προηγουμένως. Είναι κατανοητό και είναι καλή η διαφάνεια, όμως να μην κωλύει το σκοπό και τον στόχο που έχει αυτό το Ταμείο. Εμείς πιστεύουμε ότι με τους ελέγχους που γίνονται και μπορούν να ενταθούν, το Ταμείο θα συνεχίσει να προσφέρει αυτό που από τον καιρό της ίδρυσής του προσφέρει, δηλαδή, από το 2013 που ήταν η οικονομική κρίση στην Κύπρο και συνεχίζει έκτοτε την λειτουργία του προς ενίσχυση της εκπαίδευσης παιδιών».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More