Συνεργασία Υπουργείου Υγείας – Υφυπουργείου Πολιτισμού για αξιοποίηση πολιτισμού στην υγεία
Επίσκεψη Υπουργού Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού στην Παιδοαιματολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου
Την έναρξη της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει από κοινού προκειμένου να αξιοποιηθεί ο πολιτισμός ως μέσο για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ασθενών εξήγγειλαν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, και η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Παιδοογκολογική και την Παιδοαιματολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, στη Λευκωσία.
Advertisement
Στις δηλώσεις του, ο κ. Δαμιανός, ανέφερε ότιο πολιτισμός είναι ένα θεμελιώδες μέσο προαγωγής της υγείας και τόνισε τη βούληση του Υπουργείου Υγείας να εντάξει τον πολιτισμό και την τέχνη στη νοσηλεία των ασθενών. «Όπως λένε και πρόσφατες μελέτες, ο πολιτισμός συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «βρισκόμαστε σήμερα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, σε μια όμορφη πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνει και τη δωρεά βιβλίων στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου». Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, στο ίδιο πλαίσιο της προαγωγής του πολιτισμού και της υγείας»
Από την πλευρά της, η κ. Κασσιανίδου, ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που το Υφυπουργείο Πολιτισμού ξεκινά μαζί με το Υπουργείο Υγείας, ώστε, όπως είπε, «να φέρουμε τον πολιτισμό στα νοσοκομεία, δηλαδή να φέρουμε λογοτεχνικά βιβλία, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις, για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ξεπεράσουν το όποιο πρόβλημα έχουν γρηγορότερα, προσφέροντάς τους μια διέξοδο». Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται πρώτα στις παιδιατρικές κλινικές του Μακάρειου Νοσοκομείου.
Αφορμή για όλο αυτό, σημείωσε η κ. Κασσιανίδου, ήτανμια έκθεση που είχαν κάνει τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού άκουσε την παράκλησή τους να έχουν δασκάλους και επισκέψεις.
«Ζητήσαμε από τους Κύπριους εκδότες και τον Σύνδεσμο Συγγραφέων Παιδικού Βιβλίου και ξεκινά μια σειρά από δράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά», ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού. «Έχουμε φέρει βιβλία, κάποια από τα οποία έχουν βραβευθεί με βραβεία λογοτεχνίας για παιδικό βιβλίο, άλλα ήταν υποψήφια και πολλά άλλα μάς χαρίστηκαν για τον σκοπό αυτό», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος Συγγραφέων Παιδικού Βιβλίου θα έρχεται μια φορά και θα φέρνει έναν συγγραφέα παιδικού βιβλίου για να διαβάσει το βιβλίο του και να έχει επαφή με τα παιδιά και στις δύο κλινικές.
Εν συνεχεία, η Βασιλική Κασσιανίδου είπε ότι την Τετάρτη, που είναι η Διεθνής Ημέρα Παιδικού Θεάτρου, θα έρθει μια παιδική παράσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
«Θα θέλαμε να συνεργαστούμε για να το πάμε σιγά-σιγά και στους ενήλικες ασθενείς στα υπόλοιπα νοσοκομεία», ανέφερε, ευχαριστώντας τον Υπουργό Υγείας για την ανταπόκρισή του σε αυτήν τη συνεργασία. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι «το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό και θα βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θεματολογία των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι η πρώτη προσπάθεια γίνεται με τα βιβλία, για να γνωρίσουν τα παιδιά τους συγγραφείς. «Θέλουμε τη συνεργασία με τους συγγραφείς και να έρχονται οι ίδιοι εδώ για να διαβάσουν τα βιβλία τους», επεσήμανε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι αποκτά άλλο ενδιαφέρον όταν έχεις και αυτούς που έγραψαν τα βιβλία. Όπως είπε, οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων «ανταποκρίθηκαν αμέσως, ήταν και μια δική τους πρωτοβουλία, ήταν μια καλή συγκυρία».
«Το θέατρο είναι κάτι που θα προσφέρουμε εμείς ως Υφυπουργείο Πολιτισμού και ελπίζουμε να το συνεχίσουμε», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση της πρωτοβουλίας στα υπόλοιπα νοσοκομεία, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία με τα βιβλία μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, διότι οι βιβλιοθηκονόμοι στις βιβλιοθήκες των νοσοκομείων είναι λειτουργοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού».
«Απλώς αυτές οι βιβλιοθήκες είναι επιστημονικές, άρα πρέπει να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό και να συνεργαστούμε με τους υπευθύνους των νοσοκομείων, δηλαδή αν μπορεί να υπάρχει ένα κινητό έπιπλο στους θαλάμους για να μπορεί ένας ασθενής να πάρει ένα βιβλίο», διευκρίνισε. «Ακόμη δεν το έχουμε σχεδιάσει ακριβώς, αλλά ο στόχος είναι να ξεκινήσει στους επόμενους μήνες», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ