Ορώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε αιφνιδίως, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, το γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού για την επιχείρηση στην Ουκρανία στο Ροστόφ επί του Ντον (νότια Ρωσία), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Ροστόφ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ο Πούτιν «επισκέφθηκε το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Ροστόφ επί του Ντον αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο Καζακστάν», χθες, Πέμπτη, ενημέρωσε το Κρεμλίνο.
Ο ρώσος πρόεδρος συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και διοικητή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκερασίμοφ.
Στον Πούτιν επιδείχθηκαν νέοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και έγιναν αναφορές για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη μεταβεί στο Ροστόφ επί του Ντον στα τέλη Οκτωβρίου για συνομιλίες με στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με τη ρωσική επίθεση.
Το Ροστόφ επί του Ντον, που βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία, έχει γίνει επιχειρησιακό κέντρο των ρωσικών δυνάμεων.
Η ατζέντα Πούτιν στο Καζακστάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε το Καζακστάν και απηύθυνε έκκληση για την ανάπτυξη δρόμων μεταφοράς φορτίων σιταριού και λιπασμάτων στην Ασία, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει νέους εξαγωγικούς δρόμους λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Προεδρεύοντας σε μια διάσκεψη για την αγροτική συνεργασία με τον Καζάκο πρόεδρο Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα έχει περίπου 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σταριού από την φετινή πλούσια σοδειά που θα διατεθούν για εξαγωγές.
«Είμαστε βέβαιοι και εννοείται ότι θα παραμείνουμε στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εξαγωγές αυτού του τόσο σημαντικού εμπορεύματος, όπως είναι το σιτάρι», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυτιλιακών οδών προς τις μεγάλες ασιατικές αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Το Καζακστάν έχει ήδη επωφεληθεί από την αφθονία του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο η Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να αγοράζει. Μαζί με το Ουζμπεκιστάν, άρχισε να το αγοράζει για τις εγχώριες ανάγκες του, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να αυξήσει τις δικές του εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα. Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει μια παρόμοια στρατηγική για το ρωσικό σιτάρι και άλλες ρωσικές εξαγωγές.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ