Friday, September 20, 2024
Home » Στο κελί ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ – Υπόδικος μέχρι τη δίκη ο σφετεριστής περιουσιών στα κατεχόμενα

Στο κελί ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ – Υπόδικος μέχρι τη δίκη ο σφετεριστής περιουσιών στα κατεχόμενα

0 comments

Στο κελί ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ – Υπόδικος μέχρι τη δίκη ο σφετεριστής περιουσιών στα κατεχόμενα

Υπό κράτηση ως υπόδικος μέχρι την πρώτη εμφάνισή του ενώπιον ΜόνιμουΚακουργιοδικείου Λευκωσίας, στις 9 Σεπτεμβρίου θα τελεί ο 73χρονος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος αντιμετωπίζει συνολικά 124 κατηγορίες για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα.

Το πρωί η επαρχιακός δικαστής, Νικόλ Γρηγορίου, με απόφασή της έκτασης έξι σελίδων, απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου στο αίτημα της κατηγορούσας Αρχής (εκπροσωπείται από την κ. Αντιγόνη Μιχαήλ) για κράτησή του υπό τον κίνδυνο φυγοδικίας.

Στην απόφασή της η κ. Γρηγορίου, αφού πρώτα αναφέρεται στη μαρτυρία που εξασφάλισε το ΤΑΕ Αρχηγείου σε βάρος του 73χρονου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ορατή πιθανότητα καταδίκης του κατηγορούμενου με βάση το μαρτυρικό υλικό αυτό, χωρίς να παραγνωρίζω βέβαια την ύπαρξη προσδοκίας αθώωσής του».

Επιπλέον, αναφερόμενη στους δεσμούς του με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «γεννήθηκε στη Σμύρνη, έζησε στο Ισραήλ, έχει πορτογαλικό διαβατήριο λόγω της εβραϊκής καταγωγής του και διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και συγκεκριμένα στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι μέλη της οικογένειάς του διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ούτε ότι έχει ακίνητη περιουσία ή άλλο ισχυρό δεσμό». Η Δικαστής προσθέτει ότι ο κατηγορούμενος μεταβαίνει στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μόνο για να ταξιδέψει μέσω αεροδρομίου Λάρνακας και καταλήγει: «Όλα τα πιο πάνω συνηγορούν στη διαπίστωση απουσίας δεσμών του κατηγορούμενου με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Δικαστής έθεσε υπό εξέταση το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης Ρίκκου Μαππουρίδη –ο οποίος εμφανίζεται πλέον με την δικηγόρο Μαρία Νεοφύτου- ότι με την κράτησή του Αϊκούτ θα εκτεθεί σε κίνδυνο λόγω της εβραϊκής καταγωγής του και της συνύπαρξής του με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η κ. Νικόλ Γρηγορίου στην ετυμηγορία της σημειώνει ότι το εν λόγω επιχείρημα «προβάλλεται θεωρητικά και αόριστα».

Στην κατακλείδα της απόφασής της, καταγράφονται τα ακόλουθα: «Υπό το φως των πιο πάνω, καταλήγω ότι το ενδεχόμενο να μην παρουσιαστεί κατά την επόμενη δικάσιμο ο κατηγορούμενος δεν είναι μόνο ορατό, αλλά πιθανολογείται σε τέτοιο βαθμό, που κατά τη γνώμη μου δικαιολογεί το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για κράτηση, καθότι δεν διαπιστώνεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος να διασφαλιστεί η παρουσία του την επόμενη φορά. Αυτό λαμβάνοντας υπόψη και το χρονικό διάστημα για το οποίο ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση, το οποίο δεν μπορεί να υπερφαλαγγίσει το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι οι προτεινόμενοι όροι κρίνονται ανεπαρκείς για να εξασφαλίσουν την παρουσία του κατηγορούμενου μέχρι τη δίκη του».

Να σημειωθεί ότι ο Αϊκούτ κατά τη σύλληψή του είχε δυο πιστωτικές κάρτες της εταιρείας Dumica Constrictions ltd που έφεραν το όνομά του. Είναι κάτοχος πορτογαλικού, ισραηλινού και τουρκικού διαβατηρίου, αλλά και ταυτότητας του ψευδοκράτους.

Ο Αϊκούτ αντιμετωπίζει συνολικά 124 κατηγοίες που αφορούν δόλιες συναλλαγές και παράνομη κατοχή και χρήσης γης σε σχέση με ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα που ανήκει σε αριθμό Ελληνοκυπρίων, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από τις εν λόγω παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος είναι σοβαρά και σε περίπτωση καταδίκης του επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή δικαστική διαδικασία ο κ. Μαππουρίδης, αγορεύοντας στο πλαίσιο της ένστασής του για κράτηση του πελάτη του, είχε προβάλει και τον ισχυρισμό ότι ο πελάτης του δεν συνδέεται με τις επίδικες συναλλαγές. Επικαλέστηκε εμπιστεύματα που δείχνουν ότι οι δυο ενεχόμενες με την υπόθεση εταιρείες μέσω των οποίων τελέστηκαν τα αδικήματα, είναι υπό τον έλεγχο του γιού του Αφίκ Γιάκοβ Αϊκούτ. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση καταζητούνται οι δυο γιοι του κατηγορούμενου, ο 51χρονος Αφίκ Γιάκοβ και ο 49χρονος Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ. Και οι δυο παρουσιάζονται ως διευθυντές του ομίλου.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More