Home » Στον αέρα εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα στην ΕΕ – Συνεδριάζει το συμβούλιο φαρμάκων στην Κύπρο

Στον αέρα εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα στην ΕΕ – Συνεδριάζει το συμβούλιο φαρμάκων στην Κύπρο

0 comment

Στον αέρα εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα στην ΕΕ – Συνεδριάζει το συμβούλιο φαρμάκων στην Κύπρο

Πολύ κοντά στην απόσυρση εκατοντάδων γενόσημων φαρμάκων από την αγορά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της ακαταλληλότητας του εργαστηρίου, το οποίο μελέτησε και πιστοποίησε την βιοισοδυναμία τους.

Η υπόθεση που επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά από τις πρώτες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) πριν από δύο σχεδόν χρόνια, φαίνεται ότι πλέον παίρνει τον δρόμο της και ο ΕΜΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, προκειμένου να μην δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η απόσυρση να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

Από την όλη υπόθεση, δεν εξαιρείται βεβαίως η Κύπρος η οποία ωστόσο όπως εκτιμούν οι αρμόδιες Αρχές δεν αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς, όπως ανέφερε στο philenews η διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, «από τα αρχικά στάδια της ενημέρωσης που είχαμε από τον ΕΜΑ ήρθαμε σε συνεννόηση με τους κατόχους κυκλοφορίας των γενόσιμων φαρμάκων που διατίθενται στην Κύπρο και προχωρήσαμε σε άλλες διαδικασίες».

Το πρόβλημα, εξήγησε η κ. Παναγιωτοπούλου «άρχισε από τη στιγμή που ηγέρθησαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επιστημονικών μελετών που διενεργήθηκαν από το συγκεκριμένο εργαστήριο, βάσει των οποίων έλαβαν τα συγκεκριμένα φάρμακα έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν το 2022 και σχετικά ενημερώθηκε ο Ευρωπαΐκός Οργανισμός Φαρμάκων».

Ως Κύπρος, «μεριμνήσαμε ώστε οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών προχωρήσουν σε νέα μελέτη βιο – ισοδυναμίας των φαρμάκων τους, από άλλα εγκεκριμένα εργαστήρια και τώρα την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Φαρμάκων για να μελετήσει τις εκθέσεις που έχουν κατατεθεί και να αποφασίσει ανάλογα».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise