Friday, October 11, 2024
Home » Στην Πάφο χτυπά η «καρδιά» του Ευρωπαϊκού Νότου. Ιστορική Σύνοδος Κορυφής

Στην Πάφο χτυπά η «καρδιά» του Ευρωπαϊκού Νότου. Ιστορική Σύνοδος Κορυφής

0 comments

Σήμερα η ιστορική Σύνοδος Κορυφής των MED9 στην Πάφο – Ο Πρόεδρος φιλοξενεί στη γενέτειρα του 8 ευρωπαίους ηγέτες, την Πρόεδρο της Κομισιόν και το Βασιλιά της Ιορδανίας – Η ατζέντα και το πρόγραμμα – Θα ενημερώσει και για Κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα υπόλοιπα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και το Κυπριακό θα κυριαρχήσουν στη σημερινήΣύνοδο Κορυφής των MED9 στην Πάφο.

Advertisement

Το μπλοκ δημιουργήθηκε το 2013 ως MED7, μετά από πρωτοβουλία της χώρας μας. Σ’ αυτό συμμετείχαν αρχικά οι Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Κύπρος. Το 2021 εντάχθηκαν στο σχήμα οι Σλοβενία και η Κροατία, συμπληρώνοντας το παζλ του κοινού μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η σημερινή θα είναι η 11η Σύνοδος των ευρωμεσογειακών κρατών σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Θα γίνει στο Minthis Resort το οποίο θα φιλοξενήσει τους εννέα ηγέτες και τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες τους, που φτάνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο της Πάφου.

Στη Σύνοδο προσκλήθηκε και θα παραστεί και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας. Παρούσα θα είναι επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,η οποία βρίσκεται στην Πάφο από ψες.

Οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν επίσημα το μεσημέρι, με το γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν των υπολοίπων ηγετών. Θα προηγηθεί η λήψη της οικογενειακής φωτογραφίας. Στο γεύμα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, ενόψει και της συζήτησης των «27» που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολούθως έχουν προγραμματιστεί δύο θεματικές συναντήσεις εργασίας. Η πρώτη θα γίνει στην παρουσία του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ και θα ασχοληθεί με τις σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη δεύτερη θα συζητηθούν οι μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της Ένωσης.

Το περιθώριο της Συνόδου θα γίνουν διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών. Στις δικές τους συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και όσα αναμένει να γίνουν στο δείπνο που θα έχει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τους Γκουτέρες και Τατάρ.

Οι εννέα αρχηγοί κρατών και κυβέρνησεων, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More