Στην Ολομέλεια η έναρξη της προδημοτικής εκπαίδευσης από το 4ο έτος
Θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Σεπτέμβριο
Στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οδηγηθεί το νομοσχέδιο για την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από τον προσεχή Σεπτέμβριο ούτως ώστε να καλύπτει και τη φοίτηση παιδιών ηλικίας 4 ετών, κατόπιν επιστολής που απέστειλε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνήλθε την Τετάρτη.
Advertisement
Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέγνωσε την επιστολή της Υπουργού Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι αποφασίστηκε η έναρξη της επιδότησης διδάκτρων για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία θα συνεργαστούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων που θέτει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ).
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, συνεχάρη την ΥΠΑΝ για την υλοποίηση της υπόσχεσής της για επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης ώστε να καλύπτει και παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.
«Χιλιάδες οικογένειες και γονείς που εμπίπτουν στα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να επιλέξουν το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κατοχυρώνονται και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αφού η επιδότησή τους ξεκινά από το 2024 και θα τους δοθούν διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικές άδειες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι η μεταρρύθμιση για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης στο 4ο έτος είναι απόλυτα αναγκαία και πρέπει να προχωρήσει και να ψηφιστεί αμέσως, πάντοτε με πλήρη σεβασμό και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Αφότου υπενθύμισε τη δέσμευση της ΥΠΑΝ στις 27 Φεβρουαρίου για διαβούλευση με τον ΣΙΠΕΚ, ανέφερε ότι αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και λύσεων. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλείσουν οι βρεφονηπιοκομικοί σταθμοί» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επιστολή της ΥΠΑΝ, είπε ότι εκεί «προτείνεται η λύση ενός ζητήματος και για τα λοιπά ζητήματα οι θέσεις είναι γενικές και αόριστες». Ακόμη, σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει υπό την πίεση των εγγράφων και να καλείται να καλύψει την ολιγωρία του ΥΠΑΝ για διαβούλευση, η οποία έπρεπε να είχε γίνει πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή». Καταληκτικά, είπε ότι «αναμένουμε αυτά που θα συμφωνηθούν στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Πρόνοιας και του ΣΙΠΕΚ για να προχωρήσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου».
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι πρόκειται για ένα θετικό παιδαγωγικό μέτρο, επισημαίνοντας ότι με αυτές τις ρυθμίσεις επιλύονται πολλά προβλήματα της μεταβατικής περιόδου για τα δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. «Υπάρχει μια φόρμουλα που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας», τόνισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Βουλή είχε βρεθεί προ ενός εκβιασμού από την προηγούμενη Κυβέρνηση με το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί. «Αποδεικνύεται ότι καλώς η πλειοψηφία της Βουλής είχε απορρίψει εκείνο το νομοσχέδιο», υπογράμμισε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι δόθηκε στο ΥΠΑΝ, το Υφυπουργείο Πρόνοιας και τον ΣΙΠΕΚ περιθώριο δύο εβδομάδων για διαβούλευση, ώστε να διασφαλισθεί η σωστή λειτουργία της δημόσιας και της ιδιωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
«Συμφωνήσαμε ότι το νομοσχέδιο θα οδεύσει προς την Ολομέλεια την άλλη Πέμπτη», ανέφερε. «Στηρίζουμε την ΥΠΑΝ ούτως ώστε αυτή η φιλόδοξη μεταρρύθμιση να πάρει σάρκα και οστά για το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών μας», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ