Friday, November 22, 2024
Home » Στην κορύφωση του δράματος στη Γάζα στραμμένη η προσοχή του διεθνούς Τύπου

Στην κορύφωση του δράματος στη Γάζα στραμμένη η προσοχή του διεθνούς Τύπου

0 comments

Στην κορύφωση του δράματος στη Γάζα στραμμένη η προσοχή του διεθνούς Τύπου

Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ να επικεντρώνονται πλέον σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, η αγωνία του διεθνούς Τύπου για το ανθρωπιστικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη εντείνεται. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενη εβδομάδας, οι διεθνείς αναλυτές παρείχαν ανάλυση για τις διάφορες πτυχές της κρίσης.

Ο αμερικανικός Τύπος εξέπεμψε το μήνυμα ότι «το Ισραήλ καλείται να χρησιμοποιήσει τη βία με προσοχή, αποφεύγοντας τις παράπλευρες απώλειες, διατηρώντας τη ροή φορολογικών εσόδων προς την Παλαιστινιακή Αρχή και αποτρέποντας τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη». Ο δε, ευρωπαϊκός Τύπος εξέφρασε προβληματισμό για τη διάσπαση στους κόλπους της Ε.Ε. για το ζήτημα της Γάζας.

Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής ασχολήθηκε με την επιρροή που έχουν οι εξελίξεις στη Γάζα στη νεολαία της περιοχής, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «για τη νέα γενιά, η συνειδητοποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης και ανθεκτικότητας έχει αναζωπυρωθεί, αλλάζοντας ενδεχομένως τις προοπτικές της εξομάλυνσης».

Σε αντίθεση με τον Τύπο της Δύσης και της Μέσης Ανατολής, ο Τύπος της Ασίας ασχολήθηκε με το ζήτημα της Ταϊβάν, με τον κινεζικό Τύπο να εκπέμπει το μήνυμα ότι η υποστήριξη στην αυτονομία του νησιού «απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα» της περιοχής. Ο δε, ρωσικός και ουκρανικός Τύπος ασχολήθηκαν με την πτώση ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Τύπος της Δύσης

Στο άρθρο της στο Foreign Affairs με τίτλο «Το ασύμμετρο πλεονέκτημα της Χαμάς» που ήταν δημοσιευμένο στις 25 Ιανουαρίου, η Audrey Kurth Cronin υποστηρίζει ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2022 εξυπηρετεί τα σχέδια της μαχητικής οργάνωσης προκαλώντας διεθνή καταδίκη. Εξηγεί ότι η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε στη Χαμάς να εκμεταλλευτεί τις ασυμμετρίες παρά τη συμβατική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. Φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι που υπερκάλυπταν τις ισραηλινές άμυνες, ένα άντρο σηράγγων που επέτρεπε ενέδρες, η προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεγεθύνει την αφήγηση της Χαμάς – όλα βοήθησαν την μαχητική ομάδα να ωθήσει το Ισραήλ σε μια βίαιη αντίδραση που απομάκρυνε τους συμμάχους. Με χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα, η υποστήριξη προς τη Χαμάς αυξήθηκε σε περιφερειακό επίπεδο. Η Cronin υποστηρίζει ότι αυτό το ασύμμετρο πλεονέκτημα είναι το πιο ισχυρό όπλο της Χαμάς. Συμβουλεύει το Ισραήλ να χρησιμοποιεί τη βία με προσοχή, αποφεύγοντας τις παράπλευρες απώλειες, διατηρώντας τη ροή φορολογικών εσόδων προς την Παλαιστινιακή Αρχή και αποτρέποντας τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη – όλα αυτά για να υπονομεύσει την ικανότητα της Χαμάς να αντλεί συμπάθεια και συμμάχους. Η αυτοσυγκράτηση και ο διαχωρισμός των αμάχων από τους μαχητές είναι τόσο ηθικά ορθός όσο και στρατηγικά σοφός.

Στο άρθρο του Foreign Policy που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024 με τον τίτλο «Πώς η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις εκλογές της Ταϊβάν – και τι θα μπορούσε να κάνει στη συνέχεια», ο Rishi Iyengar εξετάζει πώς η Κίνα προσπάθησε να παρέμβει στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν μέσω επιθετικών εκστρατειών παραπληροφόρησης. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ιστορίες ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφόρησαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και έκαναν σκανδαλώδεις ισχυρισμούς για την εν ενεργεία Tsai Ing-wen και αμφισβήτησαν την εκλογιμότητα των αντίπαλων υποψηφίων. Αν και η προσπάθεια του Πεκίνου να εκλέξει τον υποψήφιο που προτιμούσε απέτυχε, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι επιχειρήσεις επιρροής αντιπροσωπεύουν μια εξελιγμένη στροφή προς τη σπορά ευρύτερης διχόνοιας με την εκμετάλλευση διχαστικών ζητημάτων. Με περισσότερες από 50 χώρες να διεξάγουν εκλογές το 2024, η Κίνα μπορεί να εφαρμόσει παρόμοιες τακτικές διάδοσης προπαγάνδας και θεωριών συνωμοσίας για να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχοντας αντιμετωπίσει συνεχείς κινεζικές απειλές, οι πολίτες της Ταϊβάν έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στην παραπληροφόρηση. Όμως η προοδευτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μικρο-στόχευσης από την Κίνα θα μπορούσε να επιτρέψει παρεμβάσεις σε μεγαλύτερες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Με τα πολωμένα περιβάλλοντα να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για χειραγώγηση, ο Iyengar υποδηλώνει ότι η Κίνα μπορεί να πάρει στοιχεία από το εγχειρίδιο εκλογικής ανάμειξης της Ρωσίας – ή ακόμη και να συνεργαστεί.

Στο δημοσίευμα του με τίτλο «Ισραήλ-Παλαιστίνη: για να υπερασπιστούν την ιδέα της λύσης των δύο κρατών» στη Le Monde της 23ης Ιανουαρίου, ο Philippe Jacqué αναφέρει ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επιβεβαίωσαν ομόφωνα τη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Αυτό παρά τη συνεχιζόμενη αποτυχία τους να συμφωνήσουν στην έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ενώ η επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια έχει προτεραιότητα εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες με επικεφαλής τον Josep Borrell υποστηρίζουν ότι μόνο ένα παλαιστινιακό κράτος που θα ζει παράλληλα με το Ισραήλ μπορεί να τερματίσει τον αέναο κύκλο της βίας. Ακόμη και η Γερμανία, που συνήθως βρίσκεται κοντά στο Ισραήλ, υποστήριξε αυτή την προσέγγιση. Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να αντιτίθεται σταθερά στην παλαιστινιακή κυριαρχία, ο Borrell διερωτήθηκε ποιες εναλλακτικές λύσεις έχει κατά νου το Ισραήλ πέρα από τον εκτοπισμό ή τη δολοφονία των Παλαιστινίων – σπέρνοντας απλώς μίσος για γενιές. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ευθυγραμμίστηκε με αυτή την άποψη. Παρόλα αυτά η Ευρώπη εξακολουθεί να δυσκολεύεται να μιλήσει με μια φωνή για την άμεση κρίση, εξακολουθώντας να μην μπορεί να συμφωνήσει στην απαίτηση άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Στο άρθρο της στην DW που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου με τον τίτλο «Πετρέλαιο, βοήθεια, εναέριος χώρος; Οι επιλογές των Αράβων ηγετών για τη σύγκρουση στη Γάζα», η Cathrin Schaer εξετάζει τις περιορισμένες επιλογές που έχουν οι Άραβες ηγέτες για να ανταποκριθούν στην κρίση στη Γάζα εν μέσω εσωτερικής πίεσης και ανταγωνιστικών συμφερόντων. Προτάσεις όπως ένα εμπάργκο πετρελαίου θυμίζουν τις κρίσεις του 1970, αλλά είναι απίθανες λόγω του κινδύνου άμεσης αντιπαράθεσης με τη Δύση. Παρόλα αυτά, με περισσότερους από 25.000 νεκρούς στη Γάζα, οι αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δημόσια οργή. Ενώ η άμεση στρατιωτική επέμβαση είναι αντιπαραγωγική και η συμμόρφωση με τους ισραηλινούς περιορισμούς στη βοήθεια αντιστρατεύεται τον στόχο, είναι δυνατά βήματα όπως η απέλαση πρεσβευτών, η παροχή βοήθειας, η διακοπή της μεταφοράς όπλων και η συμμετοχή σε νομικές υποθέσεις κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν κατά της προσδοκίας ενότητας ή συντονισμού. Μεμονωμένα έθνη όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα μπορούσαν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες ή ιατρικά περιστατικά. Αλλά οι δεσμοί ασφαλείας και οι οικονομικοί δεσμοί αποθαρρύνουν την απόσυρση των ειρηνευτικών συνθηκών. Η κύρια πίεση είναι η εξομάλυνση των σχέσεων, την οποία η Σαουδική Αραβία συνδέει με την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση – ουσιαστικά ο μόνος εναπομείνας μοχλός πίεσης. Με τον Νετανιάχου να δίνει προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική έναντι των συμμάχων, η Schaer καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Άραβες ηγέτες έχουν περιορισμένες επιλογές.

Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής

«Αναβίωση της συνείδησης για την παλαιστινιακή υπόθεση» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του Nabil Abdel Fattah που ήταν δημοσιευμένο στην Al Ahram στις 25 Ιανουαρίου. Ο αρθρογράγος υποστηρίζει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει συγκλονίσει τη συνείδηση των νέων αραβικών γενεών και έχει αναζωπυρώσει την ευαισθητοποίηση για την παλαιστινιακή υπόθεση. Εντοπίζει την ιστορία των δυτικών αποικιοκρατικών δυνάμεων που χρησιμοποίησαν το ισραηλινό κράτος για να ελέγξουν το πετρέλαιο και τη στρατηγική αξία της αραβικής περιοχής, ανακουφίζοντας παράλληλα τις ενοχές τους για το Ολοκαύτωμα. Αν και ο αραβικός εθνικισμός και οι ιδέες ενότητας αρχικά συσπειρώθηκαν γύρω από την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι προκλήσεις της οικοδόμησης σύγχρονων εθνικών κρατών τελικά υπερίσχυσαν. Με την εμφάνιση της PLO μετά το 1967 και τις συμφωνίες του Όσλο του 1993, η κεντρική σημασία του παλαιστινιακού ζητήματος εξασθένησε μεταξύ των αραβικών κρατών που αντιμετώπιζαν τους δικούς τους αγώνες. Οι συμφωνίες εξομάλυνσης υπό τον Τραμπ το περιθωριοποίησαν περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, η άνοδος της Χαμάς και η εκμετάλλευση των παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων από το Ιράν για την προβολή περιφερειακής επιρροής περιέπλεξαν το τοπίο. Αλλά καθώς οι ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν και η ισραηλινή επιθετικότητα συνεχίστηκε, η αραβική νεολαία παρέμεινε αμέτοχη – μέχρι τώρα. Η τρέχουσα φρίκη στη Γάζα, που έγινε δυνατή με την υποστήριξη των ΗΠΑ/Δύσης, έχει σοκάρει την αραβική κοινή γνώμη, έχει δημιουργήσει γνωστική ασυμφωνία όσον αφορά τις διακηρυγμένες αξίες της Δύσης και έχει εκθέσει την ισραηλινή ηγεσία. Για τη νέα γενιά, η συνειδητοποίηση της παλαιστινιακής αντίστασης και ανθεκτικότητας έχει αναζωπυρωθεί, αλλάζοντας ενδεχομένως τις προοπτικές της εξομάλυνσης στην περιοχή.

Στο κύριο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024 με τον τίτλο «Ένας δίκαιος πόλεμος, με συντριπτικό κόστος», η Jerusalem Post θρηνεί τους 21 Ισραηλινούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στη Γάζα. Παρά τις απώλειες, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί εξακολουθούν να θεωρούν επιτακτική την επιδίωξη της νίκης επί της Χαμάς, παρά το οδυνηρό κόστος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή ενός πεσόντος εφέδρου: «Η συντριπτική μας νίκη είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο». Το κυρίαρχο μήνυμα είναι να συνεχιστεί η μάχη μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να μπορέσουν οι Ισραηλινοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Για την εφημερίδα, αυτή η αποφασιστικότητα πηγάζει από τη βαθιά αίσθηση ότι το Ισραήλ διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο χωρίς άλλη επιλογή. Η υποστήριξη για τη συνέχιση, ακόμη και τώρα, αντανακλά την ανθεκτικότητα των Ισραηλινών στο να αντιμετωπίσουν πλήγματα χωρίς να χάνουν από τα μάτια τους έναν απαραίτητο στόχο: την εξάρθρωση της Χαμάς με τρόπο που να αποτρέπει μελλοντικές επιθέσεις. Ενώ οι απώλειες είναι βασανιστικές, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν το Ισραήλ ή να χάσουν την πίστη του στον αγώνα για επιβίωση. Όπως σε κάθε πόλεμο, το μάθημα είναι να προσδιορίσουμε τις αιτίες, να εφαρμόσουμε διορθώσεις και να αντιμετωπίσουμε το πένθος, ενώ παράλληλα να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στον τελικό στόχο – τιμώντας τους πεσόντες μέσω της αδιάκοπης επιδίωξης μιας ακόμη μακρινής δίκαιης ειρήνης.

Ο ασιατικός Τύπος

Στο άρθρο της εφημερίδας Hindustan Times που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024, με τον τίτλο «Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες δεν αντικατοπτρίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ», η Lingamunta Nirmitha Rao αναφέρει την κριτική του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Dennis Francis, για τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία. Ο Francis υποστήριξε ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές πραγματικότητες δεν αντικατοπτρίζονται στη σύνθεση του Συμβουλίου. Επισήμανε ότι η ανάγκη για δημοκρατοποίηση του οργάνου είναι επείγουσα. Όσον αφορά την ενσωμάτωση της Αφρικανικής Ένωσης στη G20, μια κίνηση που διευκολύνθηκε από την ηγεσία της Ινδίας, ο Francis επέκρινε την προσπάθεια της Ινδίας και την μακρόχρονη δέσμευσή της για την υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών. Υπογράμμισε τις επιτυχίες της Ινδίας σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, την οποία είναι πρόθυμη να μοιραστεί με χώρες όπως αυτές στην Αφρική καθώς εργάζονται για την αξιοποίηση του δυναμικού τους. Ο Francis έφτασε στην Ινδία τη Δευτέρα με πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών S. Jaishankar, με αναμενόμενες συζητήσεις για την ειρήνη, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα ως μέρος της εστίασης της προεδρίας του στην ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης και την επανάκαμψη της διεθνούς αλληλεγγύης.

Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ορισμένες χώρες πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν λανθασμένα σήματα στις δυνάμεις αυτονομίας της ‘Ταϊβάν’», η People’s Daily συζητά τις πρόσφατες εκλογές στην Ταϊβάν και τη διεθνή ανταπόκριση σε αυτές. Πάνω από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή της μίας Κίνας και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μορφή “αυτονομίας της Ταϊβάν”. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές άλλες χώρες συγχαίρουν τον νικητή των εκλογών, κάτι που η Κίνα θεωρεί ως παρεμβολή στις εσωτερικές της υποθέσεις. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Κίνας, σύμφωνα με ιστορική και νομική βάση. Η Κίνα αντιτίθεται απερίφραστα σε οποιαδήποτε μορφή επίσημης επαφής μεταξύ της περιοχής της Ταϊβάν και χωρών που έχουν διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα. Το κύριο άρθρο κριτικάρει ορισμένες χώρες για την υποστήριξη της “αυτονομίας της Ταϊβάν” με το πρόσχημα της δημοκρατίας και προειδοποιεί ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ταϊβάν. Η Κίνα καλεί τις σχετικές χώρες να τηρούν την αρχή της μίας Κίνας, να σταματήσουν την επίσημη επαφή με την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Στο άρθρο «Χωρίς ανταλλαγή: τι θα είναι η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο IL-76 με Ουκρανούς κρατούμενους» που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024, η Izvestia αναφέρει ότι η επίθεση σε ένα αεροσκάφος IL-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου κοντά στο Μπέλγκοροντ θα διακόψει πιθανότατα τις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με ειδικούς, με μια τέτοια επίθεση το Κίεβο έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίθεση από τις Ενόπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ως «πράξη τρελής βαρβαρότητας». Οι πηγές πιστεύουν ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί από το αμερικανικό σύστημα Patriot, καθώς κομμάτια πυρομαχικών παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα Patriots βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος. Η τρομοκρατική επίθεση σκότωσε 65 κρατούμενους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που μεταφερόταν για ανταλλαγή, μαζί με έξι μέλη του πληρώματος και τρεις συνοδούς. Χάρη στους πιλότους που κατευθύναν το αεροσκάφος μακριά από τις εγκαταστάσεις, αποφεύχθηκαν θύματα πολιτών. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επίθεση δείχνει την επιθυμία του Κιέβου να αποτρέψει τη διαδικασία ειρήνης και να παγώσει τη σύγκρουση. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πρώτα ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά αργότερα επεξεργάστηκαν τις αναφορές όταν έγινε γνωστό ότι υπήρχαν Ουκρανοί κρατούμενοι στο μοιραίο αεροσκάφος.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Πολεμική Αεροπορία για τη συντριβή του Il-76: Η Ρωσία προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία» που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024 από την Κατερίνα Χοντούνοβα, ο διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μιχαΐλο Ολέσκουκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δυσφημίσει την Ουκρανία χρησιμοποιώντας την περίπτωση της συντριβής ενός ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ στις 24 Ιανουαρίου. Το αεροσκάφος εικάζεται ότι μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που θα συμμετείχαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι ουκρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία και επέμεναν σε διεθνή έρευνα. Ο Ολέσκουκ ισχυρίζεται ότι η Ρωσία στοχοθέτησε εξωτερικά ακροατήρια με προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις για να δυσφημίσει την Ουκρανία διεθνώς και να μειώσει την υποστήριξή της. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι προγραμματιζόταν ανταλλαγή αιχμαλώτων στις 24 Ιανουαρίου αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, και επαληθεύει την δήλωση της Ρωσίας για τους αιχμαλώτους που βρίσκονταν στο σκάφος. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει διεθνή έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More