«Στεκόμαστε μαζί με τους αγρότες» είπε η Υπουργός Γεωργίας στη διαμαρτυρία – Διάλογος για τα προβλήματα του κλάδου (εικόνες)
Έληξε η πορεία των αγροτικών οργανώσεων, η οποία ξεκίνησε από τον χώρο του ΓΣΠ, έκανε ολιγόλεπτη στάση στο Προεδρικό και κατευθύνθηκε προς το Σπίτι της Ευρώπης, στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος, στη Λευκωσία, όπου και επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα, το οποίο απευθύνεται στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αύριο, στις 8 το πρωί, επίκειται συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με την Υπουργό Γεωργίας, όπου και θα τεθούν στο επίκεντρο τα προβλήματα όλων των κλάδων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του διαλόγου.
Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ανέφεραν ότι η εκδήλωση απευθύνεται πρωτίστως προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι νομοθετούν γύρω από τα γεωργικά ζητήματα, ενώ, μεταξύ άλλων,έθιξαν τους κινδύνους, που εγκυμονεί η συμφωνία ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. Ζήτησαν, μάλιστα, από την Κυβέρνηση, εναλλακτικές λύσεις, υλοποιήσιμες στο χωράφι, οι οποίες να θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τον καταναλωτή, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία αφορά και τους καταναλωτές.
«Εμείς, μέσα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, καταθέτουμε τα αιτήματα των αγροτών», ανέφερε, από πλευράς της, η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται μαζί, από κοινού, με τους αγρότες, για να βελτιώσουν όσα χρειάζονται στον πρωτογενή τομέα.
Στην πορεία συμμετείχαν 70 τρακτέρ, 20 διπλοκάμπινα και τρία φορτηγά, ενώ μερικά συνθήματα που ακούστηκαν στη διαμαρτυρία είναι το «η ανοχή τελείωσε» και «αγαπώ τον κόσμο, αγαπώ την Κύπρο, γι’αυτό θα συνεχίσω να παράγω κυπριακά προιόντα!».
Oι αγροτικές οργανώσεις – ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός – απαιτούν πραγματική οικονομική στήριξη και μέτρα που να στοχεύουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους.
Στο υπόμνημα, που επέδωσαν oι αγρότες, γίνεται αναφορά στον πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό των αγροτών, σημειώνουν ότι οι νέες κατευθύνσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής είναι μονόπλευρες και ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, αναφέρονται στα προβλήματα που επιφέρουν στον Κύπριο αγρότη οι νέες πολιτικές και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε καλύτερους σχεδιασμούς για αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών και για την ασφάλεια της διατροφής των καταναλωτών.
Ακολουθεί αυτούσιο το υπόμνημα:
Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2024
Κυρία
Ursula von der Leyen
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εξοχότατη,
Όπως εσείς η ίδια έχετε δηλώσει, «οι Αγρότες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας». Εμείς προσθέτουμε ότι οι Αγρότες, πέραν από καλλιεργητές και παραγωγοί προϊόντων, είναι το ξεχωριστό εκείνο κομμάτι του πληθυσμού που φροντίζει την Ευρωπαϊκή γη και αποτελεί τον θεματοφύλακα των φυσικών πόρων, του αέρα, του νερού, της χλωρίδας, της πανίδας και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Είναι οι άνθρωποι που έχουν ως βασικό τους στόχο και σκοπό την αειφορία, την υγιεινή διατροφή των πολιτών και την ανάδειξη προϊόντων ψηλής θρεπτικής αξίας με επίκεντρο την Μεσογειακή Διατροφή.
Ο Πανευρωπαϊκός Αγροτικός ξεσηκωμός, το ότι βγήκαν οι αγρότες μας με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, δεν αποτελεί καπρίτσιο μιας μερίδας του κόσμου αλλά ούτε και είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι η μορφή αντίδρασης, το ξέσπασμα μιας αδικημένης τάξης που ενώ βρίσκεται σε απόγνωση, την ίδια ώρα καλείται να επωμισθεί και το βάρος ασύμμετρων Ευρωπαϊκών πολιτικών οι οποίες τους οδηγούν αναπόφευκτα σε οικονομική δυσπραγία και διάλυση. Με αυτή τους την αντίδραση θέλουν οι αγρότες μας να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση το ξεκάθαρο μήνυμα πως, χωρίς την Αγροτιά που φροντίζει για την διατροφική επάρκεια 510 και πλέον εκατομμύριων πολιτών, η Ευρώπη θα πεινάσει.
Δυστυχώς, οι νέες κατευθύνσεις της Κ.Γ.Π. είναι μονόπλευρες, ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό, επιδεινώνουν τα επίπεδα τιμών για τα αγροτικά προϊόντα λόγω της επίθεσης που αυτά δέχονται, ιδιαίτερα με την συνέχιση του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.
Σε τελική ανάλυση λοιπόν, το κόστος παραμένει στον γεωργό και τον κτηνοτρόφο, με αποτέλεσμα πολλές γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Οι τιμές για τις πρώτες ύλες, την ενέργεια και το πετρέλαιο και τον Γεωργικό εξοπλισμό, έχουν διπλασιαστεί εάν όχι τριπλασιαστεί με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες. Συνάμα εισάγονται σε εξευτελιστικές τιμές προϊόντα από τρίτες χώρες, με όλα τα σχετικά αρνητικά επακόλουθα, όχι μόνο για την Αγροτιά, αλλά γενικά για την οικονομία της ΕΕ.
Άλλες πολιτικές, όπως η συνεχής άνοδος των επιτοκίων και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καταστάσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, το μεταναστευτικό για της χώρες πρώτης γραμμής, περιπλέκουν και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του Αγροτικού κόσμου.
Η αλόγιστη, σχεδόν μονομερής εκ μέρους της Ε.Ε και απότομη στροφή προς την Πράσινη Ανάπτυξη και ενώ είναι πολύ καλά γνωστό πως η συμβολή της Ευρώπης στην παραγωγή ατμοσφαιρικών ρύπων δεν αποτελεί παρά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής περιβαλλοντικών ρύπων είναι επίσης παράγοντες που οδήγησαν τον αγροτικό κόσμο στους δρόμους. Ήταν μια προσπάθεια για την Πράσινη Μετάβαση που ήταν σχεδόν εξ αρχής καταδικασμένη να αποτύχει αφού όλοι γνώριζαν πως ο Αγροτικός κόσμος δεν ήταν έτοιμος να την αποδεχτεί.
Εξοχότατη Πρόεδρε,
Δεν είμαστε αντίθετοι στην όποια προσπάθεια για βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Πιστεύουμε όμως πως αυτή θα πρέπει να προωθηθεί με σωστό σχεδιασμό, με κατάλληλή χρηματοδότηση και σε χρόνους στους οποίους οι αποδέκτες, είτε αγρότες είτε άλλοι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν και αφού προετοιμαστούν ανάλογα. Θεωρούμε αδιανόητο να καλείται ο Ευρωπαίος Αγρότης να υποστεί το κόστος μιας μεταρρύθμισης η οποία απαιτεί κεφάλαια και επενδύσεις σε υποδομές και επιμόρφωση και την ίδια ώρα να γίνεται μάρτυρας τεράστιων χρηματοδοτήσεων για αμυντικά προγράμματα, εξοπλισμούς και διοχέτευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για υποστήριξη αμφισβητούμενων καταστάσεων.
Το Αγροτικό Κίνημα της Κύπρου κα Πρόεδρε σας είχε εισηγηθεί, ύστερα από την κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε έξω από τους θεσμούς της ΕΕ στην Λευκωσία, με σχετικό υπόμνημα στις 19/6/2023 να αναβληθούν αυτές οι νέες πολιτικές της Κ.Γ.Π.
Συγκεκριμένα σας είχαμε επισημάνει ότι:
• Η «Πράσινη Μετάβαση» οδηγούσε σε μαρασμό των αγροτικών επιχειρήσεων
• «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.
• Ο κανονισμός για τη «Φυτοπροστασίας» εάν εφαρμοστεί ως έχει στην Κύπρο, στην ουσία θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα στην Γεωργία, Κτηνοτροφία δεδομένου ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για τον Κύπριο Αγρότη.
• Η «Πράσινη Φορολογία» θα ήταν αβάστακτη για τον αγρότη.
Σας είχαμε επισημάνει ότι ο στόχος του 2030 που θέσατε για την Πράσινη ανάπτυξη, στην ουσία θα ήταν απίθανο να μπορέσει να υλοποιηθεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Αγροτικό Κίνημα της Κύπρου ενώνει τη φωνή του με όλους τους Αγρότες της Ευρώπης και ζητά να αναβληθούν οι Αντιαγροτικές πολιτικές, που στην ουσία στοχεύουν και όλους τους καταναλωτές και να προβεί η Ε. Επιτροπή σε καλύτερους σχεδιασμούς και με πιο ήπια χρονοδιαγράμματα.
Σας καλούμε σ΄ ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα, έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια των 510 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, κυρίως για την Ασφάλεια της Διατροφής τους αλλά και για μια απλουστευμένη και εφαρμόσιμη Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η Αγροτιά είναι ξεκάθαρα υπέρ μίας Πράσινης Ανάπτυξης η οποία δεν θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των αγροτών, τουναντίον θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε να συμβάλλει στην αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών και να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή παράδοση για την ασφάλεια των τροφίμων.
Έχουμε σημειώσει τις αντιδράσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ορισμένων Κρατών Μελών για ανάκληση κάποιων αποφάσεων που έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των Αγροτών. Αν και προς την σωστή κατεύθυνση, δεν τις κρίνουμε ικανοποιητικές. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και με πιο αποφασιστικό τρόπο. Αυτό που απαιτούν οι Αγρότες μας είναι πραγματική οικονομική στήριξη και μέτρα που να στοχεύουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και πραγματική βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τους.
Προσβλέποντας στη θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Με εκτίμηση,
Οι Αγροτικές Οργανώσεις
Χρίστος Παπαπέτρου – Γ.Γ. ΠΕΚ
Πανίκος Χάμπας – Γ.Γ. ΕΚΑ
Τάσος Γιαπάνης – Γ.Γ. ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Τάκης Χριστοδούλου – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Λάμπρος Αχιλλέως – Γ.Γ. ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ
Κοινοποίηση : ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ