Sunday, November 10, 2024
Home » Στατιστικά Interpol: 10 oργανωμένες εγκληματικές ομάδες λειτουργούν στην Κύπρο

Στατιστικά Interpol: 10 oργανωμένες εγκληματικές ομάδες λειτουργούν στην Κύπρο

0 comments

Στατιστικά Interpol: 10 oργανωμένες εγκληματικές ομάδες λειτουργούν στην Κύπρο

«Η Κύπρος είναι το σπίτι περισσότερων από 10 οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Αναμειγνύονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών, στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, σε εκβιασμούς, σε παράνομο στοιχηματισμό και σε χειραγώγηση αγώνων».

Αυτή είναι μια αναφορά για την Κυπριακή Δημοκρατία στο τελικό κείμενο παγκόσμιας έρευνας, που διενεργείται την τελευταία τετραετία στη βάση στοιχείων της Interpol και ανάλυσής τους από εμπειρογνώμονες. Συντείνει τα μέγιστα, στο δημοσιογραφικό μας εγχείρημα για σκιαγράφηση του εγκλήματος στην Κύπρο, μετά και από τα ακραία φαινόμενα εγκληματικότητας που παρατηρούνται.

Η απόπειρα φόνου που έγινε την περασμένη Τρίτη (23/4) υπό το φως της μέρας σε κεντρικό δρόμο στην Ανθούπολη, δεν είναι το αποκορύφωμα, αλλά είναι ένα κομμάτι του παζλ, το οποίο συντίθεται κι από άλλες σοβαρές εγκληματικές ενέργειες κατά τους τελευταίους μήνες.

Εμπρησμοί, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και εκτέλεση δολοφονικών σχεδίων συνθέτουν μια εικόνα τους τελευταίους μήνες, η οποία φανερώνει ότι έστω κι αν δεν συγκαταλεγόμαστε στις χώρες όπου οι δείκτες εγκληματικότητας κτυπούν κόκκινο, είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

Εγκληματικές ενέργειες έγιναν πολύ πρόσφατα σε χρονικές στιγμές που διακινούνται πολίτες (μια δολοφονία και δυο απόπειρες φόνων με πυροβολισμούς), δηλαδή με το φως της ημέρας και αυτόπτες μάρτυρες, ενώ κακοποιά στοιχεία πλέον έχουν στραφεί κατά λειτουργών δικαιοσύνης. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι πρόσφατες επιθέσεις κατά δημόσιων κατήγορων, που καθημερινά χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως τέθηκε στο στόχαστρο εγκληματικής ενέργειας αξιωματούχος της Δημοκρατίας, με εντολή που δόθηκε μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ρευστή κατάσταση, νέες ομάδες

Όλες οι πιο πάνω ενέργειες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες αποδίδονται στην πάγια τακτική του υποκόσμου, δηλαδή στη μεθοδολογία ατόμων που καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες για προώθηση των συμφερόντων τους, αλλά και μια νέα κατάσταση πραγμάτων των τελευταίων πέντε μηνών.

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο σημείο, άνθρωποι καλά ενημερωμένοι, οι οποίοι έχουν γνώση των δεδομένων για το οργανωμένο έγκλημα της Κύπρου, αναφέρονται σε μια ρευστή κατάσταση στην παρούσα φάση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της νύχτας. Μιλούν, δηλαδή, για μια περίοδο μεγάλων και συνεχών αλλαγών.

Από τα τέλη του περασμένου χρόνου διαμορφώθηκαν κάποια δεδομένα, τα οποία αποτέλεσαν το έναυσμα για να αλλάξει η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων και να παρατηρείται μια γενικότερη αναδιαμόρφωση του τοπίου. Αλλαγές σε κορυφαίες θέσεις της πυραμίδας, νέες συνεργασίες μεταξύ ατόμων του οργανωμένου εγκλήματος, μεταπήδηση από το ένα στρατόπεδο στο άλλο… Έτσι, πρώην συνεργάτες, είναι πλέον αντίπαλοι και αντιθέτως. Στο κεντρικό σημείο του κάδρου, τα οικονομικά συμφέροντα από παράνομες δραστηριότητες.

Άτομα με εμπειρογνωμοσύνη σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα θεωρούν αναμενόμενο να υπάρχουν ξεκαθαρίσματα. Τα οποία στην προκειμένη, όπως σχολιάζεται εντόνως, γίνονται ακόμα και υπό το φως της ημέρας, έστω κι αν τίθενται σε κίνδυνο πολίτες ή πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις τους.

«Ήταν ένα καζάνι που έβραζε κι αναμενόταν απλώς η αρχική έκρηξη, που δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί από άλλες» σχολίασε στον «Φ» πρόσωπο με γνώση γεγονότων και καταστάσεων. Το ίδιο πρόσωπο μας παράπεμψε και στην περίοδο του καλοκαιριού, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με οικονομικά συμφέροντα από παράνομες δραστηριότητες.

Η μορφή του εγκλήματος

Ποια είναι, όμως, η γενικότερη εικόνα του εγκλήματος στην Κύπρο; Απαντήσεις δίδονται μέσα από τον Παγκόσμιο Δείκτη Εγκληματικότητας. Καταρτίζεται κάθε δυο έτη από εμπειρογνώμονες. Στο εγχείρημα, τα αποτελέσματα του οποίου είδαμε για πρώτη φορά το 2021 με την δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης, συμμετέχει ο χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση οργανισμός ENACT, ο οποίος υποστηρίζεται από την Interpol και συνεργάζεται με την παγκόσμια πρωτοβουλία κατά του διακρατικού εγκλήματος.

Η τελευταία, η οποία αναφέρεται πολύ συχνά και ως «παγκόσμια πρωτοβουλία», είναι διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που έχει το αρχηγείο της στη Γενεύη. Αποτελείται από ένα δίκτυο επαγγελματιών επιβολής του νόμου, διακυβέρνησης και ανάπτυξης, οι οποίοι έχουν ως αποστολή την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών και απαντήσεων για το οργανωμένο έγκλημα (διδάκτορες, καθηγητές κλπ). Τον Ιούλιο του 2020, το δίκτυο μετρούσε 500 εμπειρογνώμονες. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις ΗΠΑ (Υπουργείο Εξωτερικών). Οικονομική συμβολή έχει και η Νορβηγία.

Στη δεύτερη έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη Εγκληματικότητας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα (11/2023), η ανάλυση για την Κύπρο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πέραν από την αναφορά για τον διψήφιο αριθμό ομάδων που δρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κύρια τους ενασχόληση (διακίνηση ναρκωτικών, στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, σε εκβιασμούς, σε παράνομο στοιχηματισμό και σε χειραγώγηση αγώνων), παρέχονται πολλές άλλες λεπτομέρειες.

«Η εκβιαστική δραστηριότητα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες είναι ευρέως διαδεδομένη σε μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες, όχι μόνο στις παράκτιες περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη μορφή εγκλήματος σχετίζεται με το μεταναστευτικό. Αναφέρεται ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου βρίσκεται σε έξαρση η «αντικανονική» (σ.σ. ακριβής όρος που χρησιμοποιείται) μετανάστευση και τα σχετικά αδικήματα από διακινητές ανθρώπινων ψυχών. Αυτός ο τύπος εγκλήματος είναι Νο1 για την Κύπρο και ακολουθείται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των στελεχών εγκληματικών ομάδων, σημειώνεται: «Οι ξένοι εγκληματικοί παράγοντες είναι πρωταγωνιστές στην Κύπρο και η συμμετοχή τους στις εγκληματικές αγορές της χώρας παραμένει προβληματική. Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος από τον Καύκασο, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό σε εγκλήματα εναντίον της ιδιοκτησίας, καθώς και στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κυριαρχούν στην αγορά εμπορίας ναρκωτικών στα κατεχόμενα {…}

Σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αναζητούνται από την INTERPOL. Αυτοί οι ξένοι εγκληματικοί παράγοντες συνεργάζονται στενά με τους εγχώριους εγκληματίες. Οι εγκληματικές δικτυακές δομές έχουν μεγάλη επιρροή στη χώρα και έχουν μερίδιο στην αγορά εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και στο παράνομο τζόγο, τη διακίνηση γυναικών και τα εγκλήματα εναντίον της ιδιοκτησίας. Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο τοπικός ιδιωτικός τομέας έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος, συνήθως με δωροδοκίες σε αξιωματούχους (όπως από εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις προμηθειών) ή με την εξαπάτηση της κυβέρνησης».

Το εμπόριο κοκαΐνης

Στην έκθεση παρατίθενται σημαντικά στοιχεία για το πώς η κατάσταση στα κατεχόμενα ευνοεί ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανάλυσης για την εγκληματικότητα, αφιερώνεται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, που μαζί με το μεταναστευτικό και την εμπορία προσώπων είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο νησί μας, όπως διαπιστώνεται από τους ειδικούς. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για το εμπόριο κοκαΐνης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά εμπορικά δίκτυα στην Κύπρο».

Παρουσιάζουμε αυτούσιες αναφορές:

>> «Το εμπόριο ηρωίνης στην Κύπρο είναι περιορισμένο και κυρίως προορίζεται για την εγχώρια αγορά, με ελάχιστες μόνο μικρές κατασχέσεις να αναφέρονται. Το μεγαλύτερο μέρος της εισαγόμενης ηρωίνης διακινείται από το Αφγανιστάν μέσω θαλάσσιων διαδρομών, εκμεταλλευόμενη την αστάθεια στα κατεχόμενα. Ωστόσο, ο ρόλος της Τουρκίας ως διέλευσης και η αυξανόμενη κατανάλωση στις γειτονικές χώρες είναι ανησυχητικοί παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν την αγορά ηρωίνης στην Κύπρο, ειδικά στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Το εμπόριο κοκαΐνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά εμπορικά δίκτυα στην Κύπρο».

>> Από Λατινική Αμερική και Κάτω Χώρες: «Καθοδηγούμενη από διεθνείς πελάτες, η κοκαΐνη εισέρχεται κυρίως στη χώρα με επιβατικές πτήσεις ή αερομεταφορές από τη Λατινική Αμερική, το Βέλγιο ή τις Κάτω Χώρες. Παρόλο που η τοπική χρήση κοκαΐνης είναι χαμηλή, τα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου. Οι εγκληματικοί φορείς που εμπλέκονται στο εμπόριο είναι κυρίως καλά εδραιωμένες κυπριακές ομάδες, αλλά συνεργάζονται και με άλλες εθνικότητες».

>> «Λαμβάνουν δωροδοκίες»: «Το εμπόριο κοκαΐνης στην Κύπρο περιλαμβάνει τη χρήση νόμιμων καναλιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι είτε άμεσα εμπλεκόμενοι είτε λαμβάνουν δωροδοκίες για να επιτρέπουν στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες να λειτουργούν κάτω από το ραντάρ. Χρησιμοποιούν συχνά μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με οικονομικά προβλήματα, οι οποίοι αμείβονται για να λαμβάνουν και να μεταφέρουν πακέτα κοκαΐνης. Η χρήση κάνναβης από τους Κύπριους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της COVID-19, μια τάση που συνεχίστηκε στη μεταπανδημική περίοδο. Είναι εύκολα προσβάσιμη και δημοφιλής τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και των τουριστών. Λόγω της υψηλής ζήτησης, η περισσότερη κάνναβη στην Κύπρο εισάγεται από την Ευρώπη μέσω δικτύων Κυπρίων πολιτών. Η Λεμεσός είναι ο κύριος λιμένας εισόδου της κάνναβης στην Κύπρο, η οποία συχνά κρύβεται σε εμπορευματοκιβώτια στα πλοία. Η τοπική καλλιέργεια γίνεται κυρίως σε ορεινές περιοχές και κοντά σε ξένες στρατιωτικές βάσεις, όπου η παρουσία της Αστυνομίας είναι περιορισμένη».

Ενέργειες και πολιτικήΑστυνομίας γιααντιμετώπιση τουοργανωμένου εγκλήματος

  • Στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα για τις ενέργειες των διωκτικών Αρχών

Από τις αρχές Ιανουαρίου (8/1/2024), οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, η εγκληματικότητα ήταν ένα από τα προβλήματα με το οποίο μοιραία θα ερχόταν για τα καλά αντιμέτωπος. Είχαν προηγηθεί γεγονότα που υποδήλωναν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη δράση εγκληματικών ομάδων, ενώ υπήρξαν και πλήγματα σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης. Ο λόγος για τη σοβαρή βομβιστική επίθεση σε οικία δημόσιας κατηγόρου τον Δεκέμβριο (πριν αναλάβει ο νέος υπουργός) και εμπρησμό περιουσίας συναδέλφου της τελευταίας στις 16 Ιανουαρίου. Υπήρξαν άμεσες ενέργειες από πλευράς του, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως πολιτικός προϊστάμενος. Άλλωστε, κι ο ίδιος σε δηλώσεις του αναγνώρισε το πρόβλημα και μίλησε για μέτρα που λαμβάνονται από την Αστυνομία. Εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Χαρτσιώτης, σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως το υπουργείο του οποίου προΐσταται ασκεί εποπτεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το επιχειρησιακό κομμάτι ανήκει στην Αστυνομία.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Χαρτσιώτη, οι ενέργειες στις οποίες προέβη η ηγεσία της Αστυνομίας, με βάση γεγονότα, επίσημες τοποθετήσεις, πληροφορίες και δημοσιεύματά μας, είναι οι ακόλουθες:

>> Από τις 23 Ιανουαρίου λήφθηκαν ειδικά μέτρα για πρόληψη και πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Δεν δημοσιοποιήθηκαν.

>> Στιςαρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμά μας, δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετέχουν σε εντάλματα έρευνας πώς να ενεργούν όταν δεσμεύουν κινητά τηλέφωνα υπόπτων. Το θέμα σχετιζόταν με τις μεθόδους υπόπτων που αποσκοπούσαν στην παρεμπόδιση της Αστυνομίας να εξάγει δεδομένα από τα κινητά τους και να κάνει δικανικά αντίγραφα.

>> Όπως είχε αποκαλύψει και πάλι ο «Φ», περί τα μέσα Φεβρουαρίου υπήρξαν ρητές εντολές από τον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ώστε μέλη της Αστυνομίας να αυξήσουν μέτρα επιτήρησης και ελέγχων κατά τις μεταγωγές κρατουμένων των Φυλακών από και προς τα Δικαστήρια. Είχε παρατηρηθεί ότι κρατούμενοι κατάφερναν να μεταφέρουν στο σωφρονιστικό ίδρυμα ναρκωτικά και απαγορευμένα αντικείμενα, όπως τηλεφωνικές συσκευές. Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτημα σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΙΓΜΑ λίγες μέρες αργότερα είχε διευκρινίσει ότι αυτές οι οδηγίες δόθηκαν μετά από δικές του συστάσεις.

>> Στις 20 Μαρτίου δόθηκαν οδηγίες από το γραφείο επιχειρήσεων του αρχηγείου Αστυνομίας για πρόληψη και πάταξη του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος. Συγκεκριμένα, καταρτίστηκε πλάνο για αύξηση μηχανοκίνητων περιπόλων σε παγκύπρια βάση. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», πρόκειται για δίμηνη επιχείρηση που άρχισε από τις 22/3 και προνοεί τη συμμετοχή περίπου 90 περιπόλων και 190 μελών της Αστυνομίας με στόχο να καλύπτονται 36 γεωγραφικοί τομείς παγκυπρίως καθημερινά, από το βράδυ μέχρι και το πρωί της επομένης.

>> Η Αστυνομία παρουσιάζεται πλέον ιδιαίτερα φειδωλή σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για εγκληματικές ενέργειες. Για κάποια γεγονότα δεν έδιδε ενημέρωση, ενώ για άλλα ενημέρωνε ετεροχρονισμένα. Ο κ. Χαρτσιώτης, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε (20/4) από τη δημοσιογράφο του «Φ», Ιωάννα Μάντζιηπα, απάντησε πως κάποια γεγονότα «ιεραρχούνται ως σοβαρά για την εσωτερική τάξη και ασφάλεια, δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω».

>> Στα μέσα Απριλίου η Αστυνομία είχε ενεργό ρόλο σε εν εξελίξει επιχείρηση για το μεταναστευτικό, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Εγκληματικότητας είναι το πιο σοβαρό έγκλημα στην Κύπρο. Συμμετείχε με σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας σε διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα στα ανοιχτά του Λιβάνου, για αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Πέντε βάρκες με εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες, που είχαν ως προορισμό την Κύπρο, απετράπησαν και κατέπλευσαν με ασφάλεια (όπως αναφέρθηκε επίσημα) στον Λίβανο. Η επιχείρηση συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, χωρίς να καταγραφεί άλλο περιστατικό μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι αράδες.

>> Σύμφωνα με στοιχεία που μας διαβίβασε η Αστυνομία μετά από αίτημά μας για τις ανάγκες του παρόντος ρεπορτάζ και τον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, από την αρχή του 2024 μέχρι και τις 16/4 η αστυνομική Δύναμη εξέτασε 37 υποθέσεις και συνέλαβε 44 πρόσωπα ως ύποπτα για διακίνηση. Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2024 εξέτασε 120 υποθέσεις παράνομης εργοδότησης, στις οποίες ενέχονταν 119 εργοδότες και 155 εργοδοτούμενοι.

>> Σε ό,τι αφορά υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, η Αστυνομία –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- εντός Μαρτίου προέβη σε 20 συλλήψεις για 12 διαφορετικές υποθέσεις εμπρησμών κτηρίων ή οχημάτων σε παγκύπρια βάση. Από την αρχή του Απριλίου μέχρι και τις 25 του μήνα, υπήρξαν 6 συλλήψεις για 12 υποθέσεις. Ανάμεσά σ΄ αυτές τις περιπτώσεις εντός του τρέχοντος μήνα, περιλαμβάνεται και η σύλληψη για απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας πρόκειται για την υπόθεση που αφορά το νυκτερινό κέντρο Nava στην Ελεύθερη Αμμόχωστο.

>> Η τοποθέτηση νέων προσώπων (23/4) στις θέσεις των επικεφαλής στην Υπηρεσία Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΥΔΑΠ) και στο Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας, αντίστοιχα, αποδίδονται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για πρόληψη και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Συνάντηση Χαρτσιώτηγια σύστημα απενεργοποίησης

  • Εντοπισμός κινητού σε κελί κρατούμενου που απασχολεί για σοβαρές υποθέσεις

Το πρόβλημα με τις Κεντρικές Φυλακές και της τεκμηριωμένης –μέσω δικαστικών αποφάσεων- διοργάνωσης εγκλημάτων μέσα από κελιά συνεχίζει να απασχολεί έντονα. Το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων αποτέλεσε σημείο τριβής ακόμη και μεταξύ της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου και της τότε διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννας Αριστοτέλους.

Η τελευταία έθετε θέμα συνταγματικών δικαιωμάτων περίοικων σε περίπτωση πλήρους αξιοποίησης του λογισμικού, για γεωγραφικό εντοπισμό συσκευών εντός Φυλακών. Πλέον υπάρχει εκκρεμοδικία μεταξύ της Πολιτείας και της εταιρείας που είχε αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Παρ΄ όλα αυτά γίνονται προσπάθειες για να λυθεί το ζήτημα. Πληροφορίες μας, μάλιστα, αναφέρουν ότι την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη και εκπροσώπους άλλων αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να επισπευθούν οι διαδικασίες για τον νέο διαγωνισμό με στόχο την λειτουργία αξιόπιστου συστήματος. Με βάση τα δεδομένα, εκτιμάται ότι η εγκατάσταση θα υλοποιηθεί σε 12 μήνες.

Πάντως, είναι δεδομένο ότι πλέον η διεύθυνση των Φυλακών έχει καλή συνεργασία με την Αστυνομία ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Κι αυτό γιατί τη διεύθυνση ανέλαβαν αξιωματικοί της Αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι αρχικά αντικατέστησε την κ. Αριστοτέλους ο Ιωάννης Καπνουλλάς (Ιανουάριος 2023), τον οποίο διαδέχθηκε στις 10/2/2024 ο Αστυνόμος Α’, Χαράλαμπος Φιλιππίδης. Πλέον τα εντάλματα έρευνας σε κελιά κρατουμένων εκτελούνται άμεσα. Τους τελευταίους μήνες τέσσερα μέλη του προσωπικού των Φυλακών τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Την περασμένη Τετάρτη κινήθηκε διαδικασία εναντίον γυναίκας δεσμοφύλακα, η οποία είναι ύποπτη για μεταφορά κινητού στις Φυλακές. Εξάλλου, την περασμένη Τρίτη είχε εντοπιστεί τηλεφωνική συσκευή σε κελί προσώπου το οποίο απασχόλησε τις Αρχές για σοβαρές υποθέσεις.

Η ΕΞΑΡΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η έξαρση του εγκλήματος τους πρώτους μήνες του 2024 αποδίδεται μέσα από αριθμητικά δεδομένα τα οποία καταγράφονται στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Ο ΑΝΤ1 στις 26/3 μετέδωσε ότι καταγράφηκαν 47 εμπρησμοί σε 86 μέρες κάνοντας λόγο για έναν εμπρησμό κάθε δυο 24ωρα. Στο ίδιο ρεπορτάζ είπε ότι ο αντίστοιχος αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων για το ίδιο χρονικό σημείο είναι 11.

Η ιστοσελίδα reporter σε αναλυτικό δημοσίευμά της στις 12 Απριλίου κατέληξε πως «σε 101 μέρες σημειώθηκαν 55 εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις». Στο ρεπορτάζ σημειωνόταν ότι «κάθε 44 ώρες, σημειώνονται είτε ένας εμπρησμός, είτε μία έκρηξη βόμβας, αριθμός εξαιρετικά υψηλός για τα δεδομένα».

Ο πρόεδρος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, στο ΡΙΚ μετά από ένα 10ήμερο έκανε λόγο για 84 εγκληματικές ενέργειες από την αρχή του έτους, συνυπολογίζοντας τα εγκλήματα που ακολούθησαν, αλλά και προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο εμπρησμός σε συνεργείο οχημάτων στο Καϊμακλί ισοδυναμεί με 17 ξεχωριστές υποθέσεις (καταστράφηκαν ισάριθμα οχήματα).

Επίσημα η Αστυνομία δεν έχει τοποθετηθεί για τα νούμερα αυτά, ενώ δεν είχε εκδώσει δελτία Τύπου για τις περισσότερες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2023

Στις 30/10/2023 δολοφονήθηκε στη Γερμασόγεια ο 55χρονος Θανάσης Καλογερόπουλος. Του έστησαν ενέδρα δυο πρόσωπα το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας, πυροβολώντας τον με πιστόλι και αυτόματο στρατιωτικό τυφέκιο, αντίστοιχα. Για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονίας κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα.

Στις 31/10/2023 ο 45χρονος Αλέξης Μαυρομιχάλης δολοφονήθηκε με έναν πυροβολισμό ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι διαμερίσματος στην οδό Βερενίκης στην Ακρόπολη.

Στις 15/1/2024, νωρίς το απόγευμα, έγινε απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά. Άγνωστό πρόσωπο άνοιξε πυρ κατά 49χρονου κι ενώ βρισκόταν στο όχημα με τα δυο του παιδιά.

Νωρίς το μεσημέρι της 23ης Απριλίου στην Ανθούπολη, άτομο που ήταν συνεπιβάτης σε σκούτερ πυροβόλησε τρεις φορές κατά του Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι»), ο οποίος οδηγούσε τη μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More