Στέλνει στη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα για σέρβερς ο Δαμιανού. «5-6 κέντρα δεν πληρούν τα πρότυπα»
Στέλνει στη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα για τους σέρβερς, ο Υφ. Καινοτομίας – Συνάντηση εμπλεκομένων την επόμενη βδομάδα για το eJustice – Συμφωνία με την Microsoft 8 εκ. ευρώ για το δημόσιο
Την απόφασή του για αποστολή στη ΝομικήΥπηρεσία του πορίσματος για τη διαρροή νερού στο κέντρο δεδομένων που φιλοξενείτο στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με τις επισημάνσεις του ανακοίνωση την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ΝικόδημοςΔαμιανού.
Advertisement
Επεσήμανε ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5-6 κέντρα που δεν πληρούν τα πρότυπα» και ότι ήδη έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες για εξεύρεση των κατάλληλων χώρων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υφυπουργείο, ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε και ενημερώθηκε για τους κινδύνους που αφορούν τα κέντρα δεδομένων του κράτους, τα οποία όπως είπε είναι περίπου 40 στον αριθμό. Εξήγησε ότι πρόκειται για τους χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές – εξυπηρετητές (servers) και άλλες δικτυακές συσκευές και συστήματα των κυβερνητικών τμημάτων.
Μιλώντας για τους κινδύνους που υφίστανται για τα κέντρα δεδομένων, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «οι κίνδυνοι αυτοί υφίστανται εδώ και χρόνια». Σημείωσε ότι επί του προκατόχου του, Φίλιππου Χατζηζαχαρία, εντοπίστηκαν, με αφορμή και το περιστατικό σοβαρής διαρροής νερού στο κέντρο δεδομένων που φιλοξενείτο στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι έγινε η μεταφορά των σέρβερς τον Νοέμβριο του 2023 και αυτή τη στιγμή φυλάσσονται σε συγκεκριμένο κτήριο, σε ασφαλή χώρο, όπου τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
«Επιθυμώ να δώσω τα εύσημα στον προκάτοχό μου για την άμεση και επιτυχή διαχείριση του ζητήματος, καθώς, ενώ τα προβλήματα προϋπήρχαν για πολλά χρόνια, δεν είχε παρθεί κάποια απόφαση για επίλυση του θέματος από προηγούμενες Κυβερνήσεις», είπε ο κ. Δαμιανού.
Μιλώντας για το περιστατικό που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου 2023 στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Δαμιανού είπε ότι είναι γνωστό ότι διατάχθηκε και ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα, την οποία ο ίδιος παρέλαβε με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Υπογράμμισε ότι ο ίδιος παρέλαβε και ανέγνωσε την έρευνα, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση» καταγράφονται και αναδεικνύονται η μεγάλη καθυστέρηση και οι χρονοβόρες διαδικασίες για λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη μεταφορά των συστημάτων πληροφορικής από τους ακατάλληλους χώρους στους οποίους βρίσκονται, σε κατάλληλα κέντρα δεδομένων.
Παράλληλα, όπως είπε, καταγράφεται το σημαντικό έλλειμα και η ανεπάρκεια κουλτούρας ανάθεσης ευθύνης, σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς παρακολούθησης των συστημάτων και των συνθηκών στα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες του τρόπου διοίκησης.
«Σύμφωνα με τη δική μου επαγγελματική εμπειρία, το θέμα αφορά κατ’ αρχήν τις υπηρεσίες πληροφορικής, που έχουν τον πρωταρχικό ρόλο και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων, ενώ σημαντικοί είναι και οι μηχανισμοί συνεργασίας με άλλες κρατικές υπηρεσίες, η οποία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του στόχου αυτού», είπε ο Υφυπουργός.
Επεσήμανε ότι παρότι αναδεικνύονται τα σοβαρά θέματα, «το αποτέλεσμα του πορίσματος δεν με ικανοποιεί» υποδεικνύοντας ότι «με βάση τα επαγγελματικά μου βιώματα στον ιδιωτικό τομέα, θα ανέμενα να δω τέτοια στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα απόδοσης ευθυνών. Στην παρούσα περίπτωση, αυτό δεν ισχύει», επεσήμανε.
Δήλωσε ότι θα αποστείλει το πόρισμα, μαζί με τις επισημάνσεις του, στη Νομική υπηρεσία για τη δική τους ανάγνωση και συμβουλή.
Πρόσθεσε ότι με δεδομένη την ύπαρξη και άλλων κέντρων δεδομένων που δεν πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα, λόγω χρόνιας αδυναμίας στη λήψη αποφάσεων, «επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την καταλληλότητα των χώρων φιλοξενίας των συστημάτων, ώστε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».
Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, έχοντας λάβει γνώση και αξιολογήσει τα δεδομένα και τους κινδύνους που υφίστανται εδώ και χρόνια, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη λήψη άμεσης δράσης για εξεύρεση αποτελεσματικής συνολικής λύσης στο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «οι σχετικές ενέργειες έχουν ξεκινήσει».
Συνάντηση εμπλεκομένων την επόμενη βδομάδα για το eJustice
Μιλώντας για το θέμα του eJustice ο Υφυπουργός Καινοτομίας είπε ότι έχει καθοριστεί το πλαίσιο ενεργειών και ελέγχων που θα ακολουθηθούν ώστε με τεκμηριωμένο τρόπο και ακολουθώντας τα πρότυπα που απαιτούν οι σύγχρονες πρακτικές ελέγχου έργων τεχνολογίας, να αξιολογηθούν οι αλλαγές που συναποφασίστηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι απαιτούνται για τη βελτίωση του συστήματος.
Δήλωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ) και το Ανώτατο Δικαστήριο η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες αλλαγές που η εταιρεία οφείλει να υλοποιήσει και ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις 12 Μαρτίου με όλους τους εμπλεκόμενους – ΠΔΣ, Ανώτατο Δικαστήριο, Ανάδοχο – για συντονισμό των αμέσως επόμενων ενεργειών.
Συμφωνία με την Microsoft 8 εκ. ευρώ για το δημόσιο
Παράλληλα, ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία-πλαίσιο (Enterprise Agreement), ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει συνάψει το Υφυπουργείο με την εταιρεία Microsoft, και η οποία αφορά στην προμήθεια αδειών λογισμικού Microsoft 365 για 10.000 χρήστες του δημοσίου τομέα.
Όπως εξήγησε, προνοούνται άδειες χρήσης για μία ευρεία σειρά σύγχρονων εργαλείων, όπως υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εργαλείων ασφαλούς συνεργασίας και διακίνησης εγγράφων, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, εργαλείων διαχείρισης έργων καθώς και εκπαιδεύσεων στελεχών.
«Πρόκειται για μία στρατηγική συμφωνία που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σειράς ενεργειών που προγραμματίζουμε για τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής», είπε ο κ. Δαμιανού.
“Ψηφιακός Πολίτης”
Ερωτηθείς για την πλατφόρμα «Ψηφιακός Πολίτης» και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή του, ο κ. Δαμιανού είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της πλατφόρμας που θα δώσει στον Κύπριο πολίτη, τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει σταδιακά να διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του με το κράτος ηλεκτρονικά.
Όπως εξήγησε, το αρχικό στάδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση και υπογραφή εγγράφων, την υποβολή αιτήσεων, μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή ή κινητής συσκευής. Ο κ. Δαμιανού ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η εν λόγω πλατφόρμα θα τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.
Μιλώντας για το θέμα της κυβερνοασφάλειας ο κ. Δαμιανού είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, λέγοντας ότι θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις προσωπικού.
Ο Υφυπουργός Καινοτομίας είπε ακόμη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός εντάσσεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να επιφέρει οριζόντιο αντίκτυπο επί του συνόλου των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, όπως αυτές έχουν αναδειχθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη, αλλά και στην παρουσίαση του ετήσιου κυβερνητικού προγράμματος που έχει προηγηθεί.
Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο έχει στο διάστημα του τελευταίου χρόνου παράξει έργο με ουσιαστικό αντίκτυπο, φέρνοντας ως παράδειγμα την ηλεκτρονική αίτηση για το ΕΕΕ, την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, την επέκταση του συστήματος Ιππόδαμος της Πολεοδομίας και τη νέα Πύλη TaxForAll.
Πηγή; ΚΥΠΕ