Friday, November 22, 2024
Home » Στέλιος Αριστείδου: Λαθρέμποροι από ασταθείς περιοχές στρατοπέδευσαν στην Κύπρο – Ρεκόρ κατασχέσεων ναρκωτικών

Στέλιος Αριστείδου: Λαθρέμποροι από ασταθείς περιοχές στρατοπέδευσαν στην Κύπρο – Ρεκόρ κατασχέσεων ναρκωτικών

0 comments

Στέλιος Αριστείδου: Λαθρέμποροι από ασταθείς περιοχές στρατοπέδευσαν στην Κύπρο – Ρεκόρ κατασχέσεων ναρκωτικών

Στη διαπίστωση ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και λόγω της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή μας, πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών ή και γενικότερα της εγκληματικότητας, έχουν εγκατασταθεί μόνιμα ή προσωρινά, στην Κύπρο, προβαίνει η ΥΚΑΝ.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο διοικητής της Υπηρεσίας Στέλιος Αριστείδου, αυξάνονται οιανησυχίες μέσα από τις υποθέσεις που διαλευκάνθηκαν, ότι άτομα έφυγαν από ασταθείς περιοχές και ήρθαν στη χώρα μας. Παράλληλα τονίζει ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών φαίνεται να καταγράφεται σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, στο συνολικό ποσοστό των προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν κατοχή, διακίνηση, χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο κ. Αριστείδου χαρακτήρισε τα ναρκωτικά ως μείζονα απειλή, κάνοντας λόγο για ρεκόρ κατασχέσεων τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση να παρουσιάζει ολοένα αυξητική τάση.

-Πού αποδίδετε την σταδιακή αύξηση των υποθέσεων αλλά και των ποσοτήτων ναρκωτικών που εντοπίζει τα τελευταία χρόνια η ΥΚΑΝ;

– Η παραβατικότητα και η χρήση παράνομων ουσιών αποτελούν συμπεριφορές συνδεδεμένες με την κοινωνική πραγματικότητα, τα στερεότυπα, το αξιακό σύστημα της κάθε κοινωνίας καθώς και τη σχέση και λειτουργία των σημαντικών κοινωνικών θεσμών. Επίσης, τα φαινόμενα αυτά αντανακλούν την κρίση που υπάρχει σε όλα τα πεδία των σημερινών κοινωνικών σχέσεων, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες που χάνουν τους στόχους και την προοπτική τους, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν σε εφήμερες διεξόδους. Χαρακτηρίζεται δε ως πολυπαραγοντικό λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αίτια δυνατό να είναι είτε κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά ή ακόμα και πολιτισμικά.

Η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων, πέραν του γεγονότος ότι εντοπίζεται αυξητική τάση του φαινομένου εισαγωγής, κατοχής, διακίνησης ναρκωτικών ανά το παγκόσμιο, οφείλεται κυρίως στις βέλτιστες πρακτικές που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και τις αποτελεσματικές μεθόδους που εφαρμόζει. Οι πρακτικές αυτές προκύπτουν κυρίως μέσα από την μελέτη του τρόπου δράσης των εγκληματικών στοιχείων, των τάσεων και μεθόδων που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, της ανάπτυξης των σχέσεων και συνεργασιών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και κοινών επιχειρήσεων – δράσεων με άλλες αντίστοιχες Υπηρεσίες – Διεθνής Οργανισμούς (EUROPOL, INTERPOL), του εξωτερικού. Επίσης οφείλεται, στη σωστή διαχείριση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των πληροφοριών, στη συνεργασία του κοινού και τέλος στην ευσυνειδησία, την επιμονή και τον επαγγελματισμό των μελών της στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα οποία καθήκοντα τους, οφείλω να ομολογήσω, παρουσιάζουν τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας.

-Υπάρχει τόση μεγάλη ζήτηση στην Κύπρο ώστε να απορροφήσει όλες αυτές τις ποσότητες που εισάγουν παράνομα οι λαθρέμποροι;

– Η κάνναβη, με βάση την τελευταία επιδημιολογική έρευνα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου – Τμήμα Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ), παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης στο γενικό πληθυσμό (περίπου 18% αναφέρει έστω και μια φορά χρήση στη ζωή του), παρουσιάζοντας διαχρονική αύξηση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ποσοστό της δοκιμής κάνναβης στο γενικό πληθυσμό (χρήση έστω και μια φορά σε όλη τη ζωή) δεν αντικατοπτρίζει το πρόβλημα της χρήσης στην Κύπρο, αφού πιστεύεται ότι η κατάχρηση ουσιών και συγκεκριμένα της κάνναβης βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά.

Επιπρόσθετα, στην έρευνα υποστηρίζεται ότι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι γνωρίζουν προσωπικά άτομα που κάνουν χρήση, 34% αναφέρει ότι έχει φίλους που κάνουν χρήση και 73% θεωρεί ότι είναι εύκολο να βρουν κάνναβη σε ένα 24ωρο, υποδηλώνοντας έτσι μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ως εκ τούτου, διαφαίνεται ότι η ζήτηση παράνομων ουσιών τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή κοινωνία παρουσιάζει μια αρκετά σημαντική αυξητική τάση. Άλλωστε, θα πρέπει να επισημανθεί εκ νέου ότι, τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, και ιδιαίτερα, το 2023, οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Σίγουρα μέσα από τη διερεύνηση των ποινικών υποθέσεων που έχουν προκύψει, διαφάνηκε ότι ένα ποσοστό από τις κατασχέσεις είχε προορισμό άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα όμως το οποίο δεν μας επηρεάζει ή εφησυχάζει. Η αυξανόμενη τάση που παρατηρείται στις κατασχέσεις ναρκωτικών, μας προβληματίζει, μας ανησυχεί ιδιαίτερα και μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να ενταθούν και να εντατικοποιηθούν οι δράσεις και ενέργειες μας.

-Ποια είναι η κατάσταση του προβλήματος με τα ναρκωτικά σήμερα και ποια στρατηγική ακολουθεί η Υπηρεσία, καθ’ ότι όπως είναι γνωστό, δεν ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση;

– Το φαινόμενο των ναρκωτικών αποτελεί μείζονα απειλή για την υγεία και ασφάλεια της κοινωνίας και χαρακτηρίζεται ως πολυδιάστατο, σύνθετο και δυναμικό, αφού αλλάζει συνεχώς χαρακτήρα, με νέες προκλήσεις. Η αγορά ναρκωτικών θεωρείται από τις πιο δυναμικές του οργανωμένου εγκλήματος, και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση του απαιτεί συντονισμένη συλλογική και συνολική προσέγγιση βασισμένη στους άξονες της πρόληψης, της καταστολής, της διεθνούς συνεργασίας, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των ουσιοεξαρτημένων.

Η Αστυνομία Κύπρου εφαρμόζει την πολιτική της πολιτείας που πηγάζει μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες (2021-2028), η οποία βασίζεται στις Διεθνείς Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά, στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική και σε κατευθυντήριες γραμμές άλλων διεθνών οργανισμών. Συνιστά δε το βασικό κείμενο πολιτικής για τις εξαρτήσεις και κατευθύνει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο ίδιο πλαίσιο, η Εθνική Στρατηγική αποτελείται από πέντε βασικούς τομείς παρέμβασης: (1) Πρόληψη, (2) Θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, (3) Μείωση της βλάβης, (4) Ρύθμιση και έλεγχος της προσφοράς και (5) Διεθνής Συνεργασία, και ενσωματώνει τέσσερα εγκάρσια εργαλεία: (1) Τεκμηρίωση, (2) αξιολόγηση, (3) έρευνα και (4) παρακολούθηση. Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής προϋποθέτει στενή συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, κρατικές και μη, αλλά και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Σφαιρικός στόχος της δράσης της Αστυνομίας σύμφωνα και με τις οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, είναι η αντιμετώπιση των ναρκωτικών τόσο στον τομέα της μείωσης της προσφοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όσο και στον τομέα της μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με την εθνική στρατηγική και τα σχέδια δράσης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής της, η ΥΚΑΝ, δραστηριοποιείται ενεργά γύρω από τέσσερις πυλώνες πολιτικής: (1) Μείωση της προσφοράς, (2) Μείωση της ζήτησης, (3) Διεθνής Συνεργασίας και (4) Συλλογή, διαχείριση και ανάλυση πληροφοριών για θέματα ναρκωτικών.

Παράλληλα όμως με όσα αναφέρονται πιο πάνω, το θέμα χρήσης ναρκωτικών θεωρείται και θέμα δημόσιας υγείας. Οι δραστηριότητες της Υπηρεσίας μέσα από το Γραφείο Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης το οποίο λειτουργεί στην ΥΚΑΝ, πρωτοτυπεί ως πλαίσιο έναντι άλλων αντίστοιχων Ευρωπαϊκών και μη υπηρεσιών, που απευθύνεται κυρίως σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και οργανωμένα σύνολα με παρουσιάσεις, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Επιπλέον, οι λειτουργοί κοινωνικής παρέμβασης της Υπηρεσίας παρέχουν συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και κινητοποίηση, με στόχο την παραπομπή σε θεραπευτικά προγράμματα, σε άτομα που είτε συλλαμβάνονται από την Υπηρεσία και ζητούν βοήθεια, είτε αποτείνονται οικειοθελώς για βοήθεια. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα πρόσωπα αυτά παραπέμπονται σε σχετικά προγράμματα αφού τύχουν αξιολόγησης και νοουμένου ότι υπάρχει και η δική τους συναίνεση. Στο υπό αναφορά πλαίσιο, η ΥΚΑΝ θέλοντας να συμβάλει στη στήριξη των ουσιοεξαρτημένων προσώπων, εφαρμόζει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας (το οποίο απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας 14-24 ετών) για παραπομπή νεαρών συλληφθέντων σε θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, στα πρόσωπα αυτά παρέχεται προδικαστικά το κίνητρο για ένταξη τους σε προγράμματα απεξάρτησης και κατ’ επέκταση θεραπείας, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, προσφέροντας τους τη δυνατότητα μη παρουσίασης τους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συνεπώς το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΥΚΑΝ, αποτελεί τον κυριότερο μηχανισμό παραπομπής νεαρών προσώπων σε θεραπευτικά προγράμματα.

Σαφείς οδηγίες για κινητοποίηση και εντατικοποίηση των προσπαθειών έχουν δοθεί και από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσον αφορά την καταπολέμηση του φαινομένου στον μέγιστο δυνατό βαθμό από την Αστυνομία – Υ.ΚΑ.Ν., λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το υπουργείο επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία στον τομέα των ναρκωτικών.

Μεγάλο το ποσοστό αλλοδαπών που εμπλέκονται σε διακίνηση

– Υπάρχει γενικά η αντίληψη στους πολίτες ότι η ΥΚΑΝ συλλαμβάνει τα λεγόμενα «μικρά» ψάρια και δεν καταφέρνει να συλλάβει τους λαθρέμπορους που κρύβονται πίσω από βαποράκια. Τι ισχύει;

– Η Υ.ΚΑ.Ν., ενεργώντας στα πλαίσια του νόμου και των εξουσιών που της παρέχονται, επιτελεί ένα δύσκολο έργο, έχοντας ως προτεραιότητα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών. Πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και καθημερινά τα μέλη μας, πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους, υπερβαίνουν τον εαυτό τους στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου γίνονται πολλά. Αυτό που μπορεί να λεχθεί μέσα από τα δεδομένα της ΥΚΑΝ για το 2023, είναι ότι από τις 1095 υποθέσεις που μας απασχόλησαν, οι 249 σχετίζονταν με αδικήματα που αφορούν την εισαγωγή, διακίνηση, προμήθεια, κατοχή με σκοπό την προμήθεια, την καλλιέργεια και άλλα συναφή αδικήματα, στις οποίες ενέχονται γύρω στα 300 περίπου πρόσωπα, τα οποία σαφώς και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιπτώσεις χρηστών αλλά προσώπων που η δράση τους αξιολογείται ως πάρα πολύ σοβαρή. Αυτό αποτυπώνεται και από το πάρα πολύ ψηλό ποσοστό προσώπων που εκτίουν πολύχρονες ποινές φυλάκισης και αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα.

-Παρόλο που η κάνναβη παραμένει η κύρια ουσία χρήσης, εντούτοις φαίνεται πως οι χρήστες στρέφονται και σε άλλα πιο καταστροφικά ναρκωτικά. Ποια η εικόνα όπως την ζείτε εσείς καθημερινά μέσα από τις περιπτώσεις που έρχονται στην αντίληψή σας;

– Το φαινόμενο των παρανόμων εξαρτήσεων χαρακτηρίζεται από μια έντονη κινητικότητα η οποία μεταβάλλεται και εξελίσσεται συνεχώς. Σήμερα υπάρχουν νέες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε, πράγμα το οποίο διαφαίνεται από τις ίδιες τις κατασχέσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η πολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή μας, ενισχύει τις ανησυχίες για προσωρινή ή και μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών ή και γενικότερα της εγκληματικότητας.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών φαίνεται να καταγράφεται σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα στο συνολικό ποσοστό των προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν κατοχή / διακίνηση / χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Χαρτογράφηση σχολείων και άλλων χώρων με βάση εμπλοκή νεαρών

-Πολύς θόρυβος γίνεται για την εμπλοκή ανηλίκων στα ναρκωτικά. Ποια είναι η κατάσταση, όπως την βιώνουν οι λειτουργοί της Υπηρεσίας και ποιος ο χειρισμός τους;

– Παράλληλα με το επιχειρησιακό κομμάτι της καταστολής και της στόχευσης των προμηθευτών που είναι ο απώτερος στόχος της Υπηρεσίας, στον τομέα της πρόληψης επιχειρείται μέσα από την εφαρμογή του Πρωτόκολλου Συνεργασίας για την παραπομπή νεαρών συλληφθέντων από την Αστυνομία Κύπρου – ΥΚΑΝ σε Θεραπευτικά Κέντρα του ΟΚΥπΥ, Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, και σε μη κρατικά θεραπευτικά Κέντρα, η διαχείριση του φαινομένου της εμπλοκής ανήλικων προσώπων στα ναρκωτικά.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, εντοπίζεται αύξηση στην εμπλοκή ανηλίκων τόσο στα ναρκωτικά όσο και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου αναπτύσσονται και βελτιώνονται οι συνεργασίες και δραστηριότητες μας με άλλους εμπλεκόμενους φορείς για τα βέλτιστα αποτελέσματα. Στόχος, ο μη στιγματισμός τους ως παραβάτες του νόμου, αλλά ως πρόσωπα που χρήζουν βοήθειας και θεραπείας. Η ΥΚΑΝ σε μια προσπάθεια παρακολούθησης της όλης κατάστασης, έχει προχωρήσει σε χαρτογράφηση όλων των σχολείων αλλά και χώρων όπου συχνάζουν ανήλικοι βάσει των ποινικών υποθέσεων που έχουν καταγραφεί ή και των πληροφοριών που φτάνουν στην Υπηρεσία. Επιπρόσθετα, έχει προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων μέτρων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο καθορισμός αποτελεσματικών και στοχευμένων δράσεων.

-Ποια η εικόνα του προβλήματος στα σχολεία και ποια η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

– Η YKAN επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο μαθητικό πληθυσμό και στον χειρισμό των ανήλικων παραβατών έχοντας υπόψη τον κοινό στόχο των δυο αρμόδιων υπουργείων, για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα, που παρέχονται στους ανήλικους που πηγάζουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις, την εθνική νομοθεσία, και τις αστυνομικές διατάξεις και δίνει προτεραιότητα στις υποθέσεις που αφορούν σε ανήλικους και νεαρούς παραβάτες.

Υλοποιείται το Πρωτοκόλλο Συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση παράνομων ουσιών εξάρτησης στο σχολείο μεταξύ του Υ.Δ.&Δ.Τ. Αστυνομίας Κύπρου – Υ.ΚΑ.Ν., του ΥΠΑΝ και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, για διαχείριση θεμάτων που αφορούν ουσίες εξάρτησης στα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί ως «Σημείο Επαφής – Σύνδεσμος», μέλος της ΥΚΑΝ για διευκόλυνση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας της παραβατικότητας σε προληπτικό και αποτρεπτικό επίπεδο. Επίσης έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες έχω περιγράψει και αναλύσει προηγουμένως.

-Πρόσφατα, από μελέτες σε λύματα διαφόρων περιοχών της Κύπρου, διαφάνηκε ότι εκτός από την αυξημένη χρήση κάνναβης, αύξηση παρουσιάζει και η χρήση αμφεταμίνης. Πού αποδίδεται;

– Η χρήση αμφεταμίνης / μεταμφεταμίνης παρουσιάζει και στην Κύπρο μια αυξητική τάση, χαμηλότερη μεν από τις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταγράφεται σχετικά το φαινόμενο της αυξητικής τάσης, αλλά παρόλα αυτά είναι υπαρκτή και καταγεγραμμένη. Αποτυπώνεται μέσα από την έρευνα στα λύματα αλλά και τις κατασχέσεις /συλλήψεις της ΥΚΑΝ όπου τα τελευταία 3 χρόνια ανήλθαν περίπου στα 16 κιλά και 896γρ.

Όσον αφορά την αιτιολόγηση της αυξητικής τάσης θα επικαλεστώ τις κατά καιρούς εκθέσεις από Διεθνής Οργανισμούς όπως είναι η EUROPOL, όπου η αμφεταμίνη περιγράφεται ως το δημοφιλέστερο διεγερτικό ναρκωτικό μετά την κοκαΐνη. Η ευκολία παραγωγής της, η χαμηλότερη τιμή πώλησης, η τάση για προώθηση νέων συνθετικών ναρκωτικών, το φαινόμενο της μετανάστευσης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση σημαντικού αριθμού προσώπων διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και κουλτούρας, είναι μερικοί από τους κυριότερους σημαντικούς παράγοντες.

88 ανήλικοι 14 ετών σε θεραπεία

– Πρόσφατα λέχθηκε στην βουλή ότι οι γονείς δεν δίνουν την συγκατάθεση τους ώστε τα παιδιά τους να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Που οφείλεται αυτό;

– Με κάθε επιφύλαξη, μερικοί λόγοι ή/και παράγοντες που πιθανόν να επηρεάζουν ή να συντρέχουν για την μη συγκατάθεση των γονιών με στόχο την παραπομπή ανηλίκων σε θεραπευτικά προγράμματα, πιστεύεται ότι αποτελεί το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπου ο ένας εκ των δύο γονέων παρουσιάζει άρνηση για συγκατάθεση. Η μη ύπαρξη ξεκάθαρου θεραπευτικού αιτήματος από τον ανήλικο ή/και μαθητή και η απουσία συνεργασίας του ιδίου με τον Σύμβουλο της σχολικής μονάδας ή των λειτουργών κοινωνικής παρέμβασης, αποτελεί επίσης σημαντικό λόγο. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου γονείς αποφασίζουν αρχικά και δηλώνουν την πρόθεση τους να επικοινωνήσουν από μόνοι τους με το θεραπευτικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια αποφυγής όπως οι ίδιοι πιστεύουν του κοινωνικού στιγματισμού των παιδιών τους, αφού ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία, προσπάθεια την οποία στο τέλος εγκαταλείπουν λόγω άλλων εξωγενή παραγόντων.

– Πόσα νεαρά άτομα βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας αποστέλλονται κάθε χρόνο σε προγράμματα θεραπείας τον χρόνο;

Παραπομπές νεαρών παραβατών σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και τον χειρισμό ανήλικων παραβατών σύμφωνα με το Νόμο Ν.55(1)/21 για αδικήματα ναρκωτικών από τους λειτουργούς κοινωνικής παρέμβασης της ΥΚΑΝ σε θεραπευτικά Κέντρα κατά τα έτη 2021 – 2023:

Το 2021 παραπέμφθηκαν σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας 109 νεαρά άτομα από τα οποία τα 21 ήταν ανήλικοι, ενώ 50 άτομα προέρχονταν από το οικογενειακό υποστηρικτικό τους περιβάλλον. Το 2022 παραπέμφθηκαν σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας 138 νεαρά άτομα από τα οποία τα 41 ήταν ανήλικοι και από τις δυο ομάδες στόχου 69 άτομα, από το οικογενειακό υποστηρικτικό τους περιβάλλον. Το 2023 παραπέμφθηκαν σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας 138 νεαρά άτομα από τα οποία τα 26 ήταν ανήλικοι και από τις δυο ομάδες στόχου 54 άτομα από το οικογενειακό υποστηρικτικό τους περιβάλλον.

Οικονομικόςπνεύμοναςοργανωμένουεγκλήματος

-Είναι γνωστό ότι στα ναρκωτικά έχει εμπλακεί και ο υπόκοσμος με το οργανωμένο έγκλημα. Τι συμβαίνει ακριβώς στην Κύπρο μέσα και από την πληροφόρηση που έχει η ΥΚΑΝ;

– Το εμπόριο ναρκωτικών είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές του οργανωμένου εγκλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα και κατά συνέπεια και η Κύπρος. Αποτελεί τον κυριότερο οικονομικό πνεύμονα του οργανωμένου εγκλήματος. Το φαινόμενο αυτό φυσικά και δεν μπορεί να μην υφίσταται και στα κυπριακά δεδομένα. Το οργανωμένο έγκλημα και οι εγκληματικές ομάδες, δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο, αναπτύσσοντας ολοένα τα εγκληματικά τους δίκτυα με τη σύσταση ιεραρχικών δομών, τη χρήση πλέον πιο εξελιγμένων μεθόδων λειτουργίας, αλλά και χρήση νέων τεχνολογιών, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δράση τους σε σοβαρές εγκληματικές ενέργειες.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More