Monday, November 25, 2024
Home » Σπάει στα δύο η επένδυση – Plan B για νέο επενδυτή σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

Σπάει στα δύο η επένδυση – Plan B για νέο επενδυτή σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

0 comments

Σπάει στα δύο η επένδυση – Plan B για νέο επενδυτή σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

Μια νέα, μεταβατική, εποχή ξεκίνησε από τα μεσάνυκτα της 27ης Μαΐου για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας η διαχείριση των οποίων επέστρεψε έπειτα από 26 μήνες στο κράτος, μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings και το ναυάγιο της επένδυσης του €1,2 δισ. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλούνται πλέον να επιδείξουν ψηλά αντανακλαστικά προκειμένου να μην επηρεαστούν οι κομβικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι δύο πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αρχή Λιμένων, που ανέλαβε το λιμάνι.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, κυρίως λόγω της συνεργασίας της Kition που βοήθησε στην ομαλή μετάβαση σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα. Αρχικά ανακτήθηκε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας ο έλεγχος της πύλης και η περίμετρος του λιμανιού, ενώ σταδιακά η Αρχή Λιμένων ελέγχει και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Όπως ανέφερε στον «Φ» o πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, Ζήνωνας Αποστόλου, η εταιρεία χειρίζεται κάποια εκκρεμή ζητήματα όπως είναι το Σχέδιο Αμάλθεια, με τον χρόνο πλήρους ανάκτησης του λιμανιού να καθορίζεται από την αναχώρηση αμερικάνικου πλοίου προς τη Γάζα.

Η Αρχή Λιμένων άρχισε ήδη ν’ αγοράζει υπηρεσίες για μηχανήματα από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ενίσχυσε το προσωπικό της στο λιμάνι με εργαζόμενους από τα κεντρικά γραφεία της Λευκωσίας, καθώς και το λιμάνι Λεμεσού. «Εκεί που θα δούμε πως χρειάζεται ενίσχυση θα έρθει κι άλλο προσωπικό από Λευκωσία και Λεμεσό. Όμως, υπήρχε ήδη προσωπικό της Αρχής στο λιμάνι, καθώς και διευθυντής», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Σ’ ό,τι αφορά στη μαρίνα το επικρατέστερο σενάριο είναι την τελική διαχείριση ν’ αναλάβει το Υφυπουργείο Τουρισμού, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και οι φορείς της Λάρνακας, ξεκαθαρίζουν πως η επόμενη μέρα σε λιμάνι και μαρίνα δεν θα είναι η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά θα ενεργοποιηθεί το plan Β που αφορά στην εξεύρεση νέου επενδυτή. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο νέος επενδυτής θ’ αναλάβει και τα δύο έργα ή εάν τελικά θα γίνει διαχωρισμός τους έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια που λήφθηκε η απόφαση για ενιαία ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας. Στη Λάρνακα η άποψη του διαχωρισμού κερδίζει έδαφος και θα τεθεί, μάλιστα, ενώπιον του υπουργού Μεταφορών την Παρασκευή στη συνάντηση με την Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης.

«Θεωρούμε πως έχει ναυαγήσει η ενιαία ανάπτυξη», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, δρ Νάκης Αντωνίου, σημειώνοντας πως θα γίνουν εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη αλλά και η ταχύτερη λύση. «Το λιμάνι μπορεί να συνεχίσει ως έχει, επειδή ενδεχομένως τώρα δεν είναι εύκολο να βρεθεί επενδυτής. Για τη μαρίνα, όμως, είναι εύκολο και μπορούν να βρεθούν είτε ξένοι, είτε και Κύπριοι επενδυτές», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός πως δεν επηρεάστηκε η ομαλή λειτουργία του λιμανιού από την αλλαγή διαχείρισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Λάρνακας, ο οποίος ανέφερε πως η άποψη που επικρατεί είναι ο διαχωρισμός του έργου διότι έτσι θα καταστεί πιο ελκυστικό και βιώσιμο. «Η εισήγησή μου την Παρασκευή είναι πως πρέπει να γίνει μια επιτροπή, στην οποία να συμμετέχει το Υπουργείο, ο Δήμος, το ΕΒΕΛ και τεχνοκράτες και σε ένα μήνα να φέρουμε συγκεκριμένη εισήγηση για το πώς θα προχωρήσει το έργο».

Ο υπουργός Μεταφορών μιλώντας στον «Φ» άφησε ανοικτό το σενάριο διαχωρισμού των δύο έργων, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη που διενεργήθηκε και στην οποία βασίστηκε ηαπόφαση του 2005 για ενιαία ανάπτυξη. «Η συνάντηση της Παρασκευής θα γίνει για να τεθούν στο τραπέζι τυχόν νέες απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, που θα μας βοηθήσουν να ικανοποιήσουμε τυχόν νέες τους ανάγκες. Θεωρώ σωστό που γίνεται αυτή η συζήτηση από την τοπική κοινωνία και πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να κάνουμε ακόμη πιο σημαντική τη σύμβαση», σημείωσε.

Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Βαφεάδης και ως προς το ενδεχόμενο οι δικαστικές διαδικασίες που προανήγγειλε η Kition Ocean Holdings να μπλοκάρουν την προσπάθεια εξεύρεσης νέου επενδυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία θεωρώ σωστή, είναι πως από τη στιγμή που η σύμβαση τερματίστηκε το κράτος δύναται να προχωρήσει σε περαιτέρω σχεδιασμούς και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε».

Σ’ ό,τι αφορά στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ που επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιοστην Κυβέρνηση και τον δήμαρχο Λάρνακας, ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε με νόημα πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση για το τι πήγε στραβά στη σύμβαση από την υπογραφή της και έπειτα. «Πρέπει να δούμε τι ήταν αυτό που δημιούργησε τα προβλήματα σε αυτή τη σύμβαση, όχι με σκοπό να επιρριφθούν ευθύνες, αλλά για να καθορίσουμε ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε για να μην έχουμε ξανά αυτό το θέμα. Είναι εύκολο να λες φταίει ο ένας και φταίει ο άλλος. Εμένα αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι να πάρουμε το έργο μπροστά και αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε. Σ’ ό,τι αφορά τον Δήμο Λάρνακας πρέπει να πω πως έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βρει τρόπους για να υλοποιηθεί αυτή η σύμβαση. Ο δήμαρχος έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθούν λύσεις για να προχωρήσει το έργο και το γεγονός πως αναγκαστήκαμε να φτάσουμε στη λύση της σύμβασης δεν είναι εξ’ υπαιτιότητας του».

Η κατάρρευση της επένδυσης μαμούθ μπήκε εν τω μεταξύ για τα καλά στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας, με τον ΔΗΣΥ να επανέρχεται και να ζητά αμέσως σύγκλιση της Επιτροπής Μεταφορών για να μην αφήσει το θέμα «να πάει στις ελληνικές καλένδες» και το ΑΚΕΛ να συνεχίζει να θέτει ερωτήματα για τους «χειρισμούς της κυβέρνησης Συναγερμού-Αναστασιάδη» για τις μεγάλες επενδύσεις.

Ανησυχούν οι δεκάδες εργαζόμενοι σε λιμάνι και μαρίνα

Η άλλη σημαντική πτυχή του τερματισμού της συμφωνίας με την Kition αφορά στο εργασιακό μέλλον των περίπου 80 εργαζομένων της εταιρείας, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης. ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας πως στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας τη Δευτέρα δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι και θα εξευρεθεί η φόρμουλα για να συνεχίσουν την εργασία τους. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη όπου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην παρουσία των υπουργών Εργασίας και Μεταφορών, αλλά και των συντεχνιών.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης πάντως σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εργασίας είναι «ν’ ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προνοούνται σύμφωνα με τις εργατικές νομοθεσίες και εφαρμόζονται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις».

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως οι εργαζόμενοι που έχουν σχέση με το επιχειρησιακό κομμάτι του λιμανιού και της μαρίνας θα συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που προσέλαβε η εταιρεία για να στελεχώσουν τα γραφεία της.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More