Monday, December 23, 2024
Home » Σκάνδαλο Μονής Οσίου Αββακούμ: Εμπλοκή του Πατριάρχη ευνοούν οι δύο μοναχοί

Σκάνδαλο Μονής Οσίου Αββακούμ: Εμπλοκή του Πατριάρχη ευνοούν οι δύο μοναχοί

0 comments

Σκάνδαλο Μονής Οσίου Αββακούμ: Εμπλοκή του Πατριάρχη ευνοούν οι δύο μοναχοί

Τη μετάκληση ιεραρχών από το Φανάρι προκειμένου να επιληφθούν της υπόθεσης των δύο υποκατηγορία μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ, ευνοεί ο δικηγόρος τους δρ Αναστάσιος Βαβούσκος, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα υπερπηδηθεί και το αδιέξοδο που, όπως υποστηρίζει, δημιουργήθηκε από τη διαδικασία που ακολούθησε η Ιερά Σύνοδος.

Βεβαίως, επιθυμία του είναι να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία και να απαλλαγούν οι πελάτες του για τυπικούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας από την ίδια την Ιερά Σύνοδο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει.

Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να κατέλθει στην Κύπρο για να υπερασπιστεί τους πελάτες του και αν αρνηθούν να του το επιτρέψουν υπό την ιδιότητα του νομικού συμβούλου, θα επιδιώξει να εμφανιστεί ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής, ως κληρικός που είναι.

Θεωρεί, πως οι πελάτες του πρέπει να κληθούν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής ως μάρτυρες αλλά αν παρ’ ελπίδα κληθούν να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι, τότε θεωρεί πως πρέπει να τους δοθεί όλη η δικογραφία και χρόνος 2-3 μηνών, ώστε να ετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, αφού διεξέλθουν με τους νομικούς τους συμβούλους όλο το μαρτυρικό υλικό.

Σχετικά με τα μετρητά που βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο και με δεδομένο ότι οι μοναχοί δεν έχουν περιουσία, υπεστήριξε, πως οι πελάτες του δεν είναι μόνο μοναχοί αλλά και κληρικοί και με την ιδιότητά τους αυτή, δικαιούνται να διαθέτουν, μετρητά, τραπεζικό λογαριασμό και γενικά περιουσία.

Στο μεταξύ, ως νομικός σύμβουλος των δύο, ετοιμάζει και νέους λόγους οι οποίοι θεωρεί ότι συνιστούν ακυρότητα της όλης διαδικασίας και οι οποίοι θα διαβιβαστούν στην ανακριτική επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε, ότι οι δύο μοναχοί δεν έχουν καταθέσει επειδή δεν έχουν κληθεί, αλλά θα το πράξουν σεβόμενοι τον θεσμό της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ασχέτως αν οι ενέργειες των οργάνων που την υπηρετούν δεν είναι οι σωστές.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ο ίδιος κρίνει ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε στραβά, απάντησε πως το ζήτημα δεν είναι πώς βλέπει ο ίδιος τα πράγματα αλλά το τι προβλέπει το καταστατικό, το οποίο προνοεί συγκεκριμένες διαδικασίες. Αναφερόμενος στον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος οδήγησε το θέμα των δύο μοναχών ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, υπέδειξε, πως «ο πανιερώτατος, εφόσον είχε σκέψεις και προβληματισμούς ως προς την οικονομική διαχείριση της μονής, έπρεπε να διατάξει έρευνα (κάτι το οποίο αποτελεί και δικαίωμά του) και να ελέγξει πώς έχει η κατάσταση. Και εφόσον διαπίστωνε από το πόρισμα ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτόν, θα επέβαλλε τις προβλεπόμενες από τον Καταστατικό Χάρτη, πνευματικές ποινές.

Ως προς τα θέματα ηθικής που ήγειρε ο Ταμασού Ησαΐας, ο κ. Βαβούσκος εξέφρασε τη θέση πως η πηγή της γνώσης του μητροπολίτη δεν έπρεπε να είναι το παράνομο αποδεικτικό μέσον δηλαδή το βίντεο, αλλά ίσως κάποιες μαρτυρίες αυτοπτών ή αυτήκοων μαρτύρων, οπόταν και πάλι κατά τον Καταστατικό Χάρτη, απ’ τη στιγμή που δεν είναι μόνο κληρικοί αλλά και μοναχοί, να τους καλέσει σύμφωνα με το καταστατικό, να τους ακούσει και ή να επιβάλει κάποιο επιτίμιο.

Σε παρατήρηση ότι η Ιερά Σύνοδος σε κάποιες περιπτώσεις δέχεται υπό προϋποθέσεις υλικό το οποίο εξασφαλίστηκε ακόμη και με παράνομο τρόπο, υπεστήριξε πως η εντύπωση αυτή είναι εσφαλμένη και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, παρασύρθηκε και ο Μακαριότατος ένεκα κακής συμβουλής».

Περαιτέρω, ανέφερε, πως ο Καταστατικός Χάρτης είναι σαφής και προνοεί ότι τα παράνομα αποδεικτικά μέσα δεν γίνονται δεκτά, με εξαίρεση την περίπτωση που από εκεί προκύπτει κάποιο κωλυτικό πρόβλημα για την ιεροσύνη και αυτός που τα κομίζει είναι αυτός που τα έλαβε, στην προκειμένη περίπτωση αυτός που τα κινηματογράφησε. Τα βίντεο είναι καταγεγραμμένα από κάμερες ασφαλείας του συστήματος, πρόσθεσε. Πέραν του ότι και ο ίδιος ο Καταστατικός Χάρτης λέει πως όποιος προσκομίσει παράνομο υλικό υποπίπτει σε πειθαρχικές, ποινικές και εκκλησιαστικές κυρώσεις.

«Η Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά αυτό-αποκλείστηκε»

Σε ερώτηση «τι μπορούν να πράξουν οι δύο μοναχοί αν η Σύνοδος επιμένει να αποφασίσει, έστω και αν ο ίδιος ως νομικός θεωρεί πως έχει δίκιο 100%» και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλο όργανο πέραν της Συνόδου να επιληφθεί το θέματος, ο κ. Βαβούσκος ανέφερε:

«Είναι υποχρεωμένοι (οι μοναχοί) αφού προωθήσουν τις απόψεις τους στην ανακριτική επιτροπή, θα κληθούν να δικαστούν από το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο. Ελπίζω», είπε, «πως ο Άγιος Κιτίου ο οποίος είναι σώφρων ιεράρχης θα οδηγήσει το Δικαστήριο σε σωστή απόφαση που δεν είναι άλλη από την απόρριψη των πάντων για τυπικούς, κατ’ αρχήν λόγους. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κληθεί η Ιερά Σύνοδος ως δευτεροβάθμιο όργανο να δικάσει αλλά στην περίπτωση αυτή υπάρχει το κώλυμα του αποκλεισμού, διότι όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, παραπέμποντας τις καταγγελίες ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, ήδη εξέφρασαν γνώμη περί της ενοχής γι’ αυτό και προώθησαν τις καταγγελίες προς εκδίκαση. Άρα τώρα, ούτε ανακριτές πρέπει να είναι ούτε και δικαστές. Θα πρέπει όλοι να κατεβάσουν τα μολύβια», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση πως κάποιος έπρεπε να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο κ. Βαβούσκος ανέφερε, ότι αν η Σύνοδος απευθυνόταν στην επιτροπή νομοκανονικών υποθέσεων που έχει, θα της απαντούσαν «ξέρετε, δεν είστε αρμόδιοι γι’ αυτό πρέπει να επιστρέψετε τον φάκελο στον οικείο μητροπολίτη και να του συστήσετε να πράξει αυτά που προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης. Και αν στην περίπτωση αυτή θεωρούσε πως πρόκειται για κάτι σοβαρό να το παραπέμψει την ανακριτική επιτροπή».

Στην επιμονή μας, πως δεν υπάρχει άλλο Σώμα το οποίο θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να βρεθεί διέξοδος, ανέφερε ότι «με τους χειρισμούς της η Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά αυτό-αποκλείστηκε οπόταν αυτό που απομένει είναι να αποταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπάρχει βεβαίως και η επιλογή να μετακληθούν αρχιερείς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως προβλέπουν και οι κανόνες και η ιστορική αναδρομή», είπε.

Αλλά, συνέχισε, δεν πρόκειται να παραδεχθούν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ότι διέπραξαν τέτοια σφάλματα τα οποία αναγκαστικά αποκλείουν τα μέλη της αλλά αυτό-εξαιρείται υποχρεωτικά με βάση τον Καταστατικό Χάρτη επειδή έχουν εκφράσει γνώμη.

Όταν ρωτήθηκε πόσοι ιεράρχες πρέπει να μετακληθούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χειριστούν εξ υπαρχής την υπόθεση, ο κ. Βαβούσκος ανέφερε ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις.

Αν, όμως ακολουθείτο η ενδεδειγμένη διαδικασία, δεν θα φτάναμε στο σημερινό σημείο και δεν θα εκτίθετο με δηλώσεις του ούτε ο Αρχιεπίσκοπος ούτε η Ιερά Σύνοδος, παρατήρησε ο νομικός σύμβουλος των δύο μοναχών.

Όταν τον ρωτήσαμε κατά πόσον θα κατέλθει στην Κύπρο προκειμένου να υπερασπιστεί τους πελάτες του και αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο, υπέδειξε, πως αν παρ’ ελπίδα η θέση είναι ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί ως δικηγόρος των δύο, μπορεί να το πράξει έχοντας κάποιο βαθμό ιεροσύνης, έστω και χαμηλό, πέραν της ιδιότητας του ως νομικός.

Είπε, επίσης, πως αν οι δύο μοναχοί κληθούν να καταθέσουν όχι ως μάρτυρες αλλά ως κατηγορούμενοι, θα πρέπει να τους δοθεί όλη η δικογραφία και να πάρουν 2-3 μήνες προθεσμία ώστε να μελετηθεί από τους ίδιους αλλά και από τους νομικούς τους συμβούλους το μαρτυρικό υλικό και να προετοιμαστούν προκειμένου να απαντήσουν.

Ανέφερε εξάλλου, πως θα καταθέσει και νέους λόγους ακυρότητας της διαδικασίας για επιβολή της νομιμότητας.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00