Home » Σε κομβικό σημείο η πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας

Σε κομβικό σημείο η πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας

0 comment

Σε κομβικό σημείο η πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας

Η πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας με βασικό κατηγορούμενο τον 41χρονο Αζέρο Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος χρησιμοποιώντας πολλαπλές ταυτότητες φερόταν να στρατολογούσε και για μήνες να διοργάνωνε εγκληματική ενέργεια σε βάρος Ισραηλινών στη Λευκωσία, εισέρχεται σε κομβικό σημείο.

Την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές, κατηγορούσα Αρχή και συνήγοροι υπεράσπισης των τριών προσώπων που περιλαμβάνονται στο μακροσκελές κατηγορητήριο, έκαναν τις τελικές τους αγορεύσεις στο πλαίσιο διαδικασίας «δίκης εντός δίκης». Το τριμελές δικαστικό σώμα, αφού πρώτα άκουσε τις δύο πλευρέςεπεφύλαξε την απόφασή του για τις 5 Ιουλίου.

Η ετυμηγορία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί το αντικείμενό της έχει να κάνει με σημαντικό μέρος του μαρτυρικού υλικού (περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας), αλλά και γιατί όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι θα αποτελέσει προηγούμενο. Πέραν τούτου, όπως γίνεται αντιληπτό, μετά την έκδοση απόφασης θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει η υπόθεση με τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της ένστασης που οδήγησε και το Κακουργιοδικείο να καταλήξει πως πρέπει να ξεκαθαριστεί με ενδιάμεση απόφασή του, είναι η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών κατηγορούμενων για παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία. Αυτό το ζήτημα ηγέρθη αμέσως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (φθινόπωρο 2023) και την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας.

Το αντικείμενο

Η βασική θέση που προβλήθηκε και επί της οποίας αγόρευσαν την περασμένη Πέμπτη οι δικηγόροι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίοείχε πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα κατηγορούμενων η Αστυνομία (ΤΑΕ Αρχηγείου). Υποστήριξαν ότιδεν έγινε στο πλαίσιο της νομοθεσίας και κατ’ επέκταση έχει επιμολυνθεί και η υπόλοιπη μαρτυρία που εξασφαλίστηκε από τους ανακριτές της αστυνομικής Δύναμης. Θεωρούν ότιαποκτήθηκε πρόσβαση στα δεδομένα πριν εξασφαλιστεί διάταγμα για άρση απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Η θέση αυτή αντικρούστηκε σθεναρά από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής. Αντιτάχθηκε από πλευράς της ότι οι όποιες διαδικασίες έγιναν μετά την εκτέλεση του εντάλματος έρευνας και της δέσμευσης τηλεφωνικών συσκευών,ήταν καθ’ όλα νόμιμες και αποσκοπούσαν στο να διαφυλαχθούν τα δεδομένα. Επεξηγήθηκε ότι υπήρξε ανάλυση μόνο οπτικού υλικού (βίντεο και φωτογραφίες), χωρίς να τύχουν επεξεργασίας τα δεδομένα ιδιωτικής επικοινωνίας. Σύμφωνα πάντα με τη θέση της κατηγορούσας Αρχής, όταν εκδόθηκε σχετικό διάταγμα (7/10/21) τότε και μόνο έγινε ανάλυση του περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας (διάλογοι κ.τ.λ.).

Ουκρανός ειδικός

Κατά την ενδιάμεση διαδικασία εξετάστηκαν και αντεξετάστηκαν εμπειρογνώμονες. Για λογαριασμό της κατηγορούσας Αρχής κλήθηκε ο ειδικός της Αστυνομίας, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου παρουσίασαν Ουκρανό πραγματογνώμονα.

Στις 11 Οκτωβρίου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε αποφασίσει και διατάξει να γίνει δίκη εντός δίκης στις 11 του περασμένου Οκτωβρίου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν εγείρει την ένστασή τους με αφορμή την κατάθεση τεκμηρίων από πλευράς κατηγορούσας Αρχής. Υπέβαλαν γραπτώς αγορεύσεις, αναλύοντας τις νομικές τους θέσεις περί παραβίασης νομοθετικών και συνταγματικών διατάξεων σε σχέση με τους πελάτες τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ασάντοφ, βάσει των πληροφοριών του «Φ» (η διαδικασία είναι κεκλεισμένων των θυρών για λόγους εθνικής ασφάλειας), στην γραπτή τους αγόρευση είχαν υποστηρίξει ότι η κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε προσωπικά δεδομένα και περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων, ηγέρθη θέμα με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα κατηγορούμενων και πιο συγκεκριμένα ότι έτυχαν επεξεργασίας στοιχεία που αφορούν την πολιτιστική και κοινωνική του ταυτότητα. Είχαν επικαλεστεί, εθνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

Τον Ασάντοφ εκπροσωπούν οι Κωστής Ευσταθίου, Ευστάθιος Ευσταθίου και Γιώργος Καλογερίδης, ενώ τον δεύτερο κατηγορούμενο, 30χρονο Μουζαφάρ Αμπάς, ο Πάνος Παφίτης. Ο τρίτος κατηγορούμενος, 29 ετών, έχει ως συνήγορο υπεράσπισης την Κασσάνδρα Κουππαρή.

Η υπόθεση τρομοκρατίας προέκυψε μετά τη σύλληψη του Ασάντοφ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Καταχωρίσθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2021 με έξι συνολικά κατηγορούμενους, ενώ η ακρόαση της άρχισε στις 6 Ιουλίου του 2023. Δύο κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν σε πρώιμο στάδιο, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή, ενώ τρίτο πρόσωπο, 22χρονος Κύπριος φοιτητής Πανεπιστημίου με καταγωγή από τον Λίβανο, καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και έχει μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας. Περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022 όταν συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σύλληψη του Αζέρου, ο τελευταίος, μέσω του δικηγόρου του Ευστάθιου Κ. Ευσταθίου, είχε παραδεχθεί μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας και κατοχής οπλισμού. Ο Αζέρος αρνείται τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα αδικήματα τρομοκρατίας, συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Προηγήθηκε ικανοποίηση αιτήματος του Ευσταθίου για πρόσβαση στις βαλλιστικές εξετάσεις (20/5/2022) του πιστολιού που είχε στην κατοχή του ο πελάτης του όταν συνελήφθη.

Πήρε 40.000 δολάρια για να διαπράξει τρομοκρατία

Η υπόθεση προέκυψε με τη σύλληψη του Ασάντοφ στις 27/9/2021 στο χώρο στάθμευσης του κολυμβητηρίου Λευκωσίας και απασχόλησε διεθνώς λόγω των γεωπολιτικών διαστάσεων/προεκτάσεων που είχε. Στις δικαστικές διαδικασίες που έγιναν μετά τη σύλληψή του ήρθαν στην Κύπρο δημοσιογράφοι ισραηλινών ΜΜΕ, αλλά και δημοσιογραφική ομάδα του Iran International που εδρεύει στο Λονδίνο.Χαρακτηριστικό του πώς προσεγγίστηκε το θέμα είναι και η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 22χρονου φοιτητή αραβικής καταγωγής. Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο τον Μάρτιο του 2022 σημείωνε –μεταξύ άλλων– ότι ο 2ος κατηγορούμενος για την υπόθεση, ο Μουζαφάρ Αμπάς που διέμενε κι εργαζόταν στην Πάφο, γνώρισε περί το 2019, τον 22χρονο σε χώρο προσευχής στη Λευκωσία. Προστίθεται, μάλιστα, ότι ο Αμπάς εξέφραζε απόψεις εναντίον Ισραηλινών και Αμερικάνων κι ότι υποστήριζε θέσεις του Ιράν περί εκδίκησης σε βάρος των δύο εθνών. Άλλωστε, για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο και εκπρόσωποι του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, λίγο μετά τη σύλληψη του 39χρονου Ορχάν Ασάντοφ στον Άγιο Ανδρέα της Λευκωσίας. Φωτογράφιζαν το Ιράν, το οποίο σύμφωνα και με αναφορές σε κρατικό κανάλι του Ισραήλ, ήθελε να κάνει αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της ισλαμικής χώρας.

Πληροφορίες που είχαμε εξασφαλίσει ανέφεραν ότι ο Ασάντοφ παρουσιάζεται να είχε ως στόχο Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο και άλλα τέσσερα οικεία του πρόσωπα. Πρωταρχικός στόχος ήταν επιχειρηματίας με καταγωγή από το Ισραήλ (αναφέρθηκε το όνομα του Τέντι Σάγκι, αλλά είχε διαψευστεί) και ο οποίος τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Την επίμαχη περίοδο διέμενε μόνιμα στο νησί μας, απ’ όπου και διηύθυνε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Στη λίστα των πέντε ατόμων περιλαμβανόταν και πρόσωπο το οποίο φερόταν να ήταν αξιωματούχος στις εταιρείες του μεγιστάνα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομο το οποίο εκτελούσε χρέη οικονομικού διευθυντή (Chief Financial Officer) στον εταιρικό Όμιλο του εν λόγω επιχειρηματία και συνεπακόλουθα αποτελούσε συνεργάτη-κλειδί.

Από τις πληροφορίες μας και τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, προκύπτει ότι η Αστυνομία με βάση τα στοιχεία της θεωρεί ότι ο Ασάντοφ για μήνες βρισκόταν στην Κύπρο και προσπαθούσε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τρομοκρατικό κτύπημα. Είναι ενδεικτικό ότι από τις περίπου 50 κατηγορίες που περιλήφθηκαν αρχικά στο κατηγορητήριο, οι τουλάχιστον 40 αφορούν τον Ασάντοφ. Μεταξύ άλλων, από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι οι Αρχές θεωρούν πως ο Ασάντοφ ενήργησε σαν πράκτορας. Φέρεται να χρησιμοποίησε τέσσερα πλαστά ρωσικά διαβατήρια και ισάριθμες πλαστές άδειες οδήγησης, να είχε πιστόλι στην κατοχή του και να διατηρούσε σχέσεις με αντισιωνιστικές οργανώσεις. Μια από τις κατηγορίες ανέφερε πως ο Ασάντοφ μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 40.000 δολαρίων Αμερικής στην Κύπρο από κάποιο πρόσωπο ονόματι Μοχάμεντ για να διαπράξει τρομοκρατία.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More