Thursday, November 21, 2024
Home » Ρίχνουν.. «μαύρο» στο Black Friday οι Κύπριοι;

Ρίχνουν.. «μαύρο» στο Black Friday οι Κύπριοι;

0 comments

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εξηγεί τι ορίζεται ως αρχική τιμή στα προϊόντα και περιγράφει τι ισχύει για τις επιστροφές – Διαδικτυακές αγορές vs Καταστήματα

Μειωμένη κινητικότητα παρουσιάζουν τα εμπορικά καταστήματα, εν μέσω του Black Friday, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, διαπιστώνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο Επιθεωρητής της Υπηρεσίας, Γιώργος Μαυρογιάννης ανέφερε πως αυτό φαίνεται και από τα παράπονα που φθάνουν κοντά τους, αφού για πρώτη φορά, ο αριθμός κινείται σε μονοψήφια επίπεδα.

Ειδικότερα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έλαβε κάτω από πέντε παράπονα, κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο, τα οποία αφορούσαν κυρίως την αναφερόμενη ως αρχική τιμή μεμονωμένων προϊόντων.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για περιπτώσεις που καταναλωτές θεωρούν πως η τιμή που αναγράφεται ως αρχική δεν είναι η πραγματική, ενώ τόνισε πως τα παράπονα αυτά θα διερευνηθούν. Διευκρίνισε δε, πως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προβαίνει αυτεπάγγελτα σε ελέγχους, ενώ εδώ και ένα μήνα παρακολουθεί τις τιμές χιλιάδων προϊόντων, αξιολογώντας το πώς διακυμαίνονται και το κατά πόσο οι αναφερόμενες ως αρχικές τιμές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε πως η απουσία παραπόνων ενδέχεται να οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης των επιχειρήσεων που προηγήθηκε τον τελευταίο χρόνο,  αλλά και στην πιθανότητα ο Κύπριος καταναλωτής να έχει χάσει πλέον το ενδιαφέρον του για τον θεσμό.

“Οι επιχειρήσεις πλέον έχουν μάθει ακριβώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και πως πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες προωθητικές ενέργειες”, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως ίσως να είναι ένας συνδυασμός των δύο που θα διαφανεί τις επόμενες μέρες.

Τι ορίζεται ως αρχική τιμή 

Ο κ. Μαυρογιάννης περιέγραψε πως ως αρχική τιμή ενός προϊόντος ορίζεται η χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες.

Όπως είπε, εάν 2-3 μέρες πριν από το Black Friday η τιμή είχε αυξηθεί, δεν μπορεί να οριστεί ως αρχική στην εκπτωτική περίοδο. Για παράδειγμα, εάν καθόλη τη διάρκεια του μήνα η τιμή πώλησης του προϊόντος ήταν 80 ευρώ και δύο μέρες πριν από το Black Friday η τιμή ανέβηκε στα 100 ευρώ, τότε δεν μπορεί να αναγράφεται πως το προϊόν πωλείται εν μέσω Black Friday από τα 100 ευρώ στα 60 ευρώ, υπογράμμισε.

Πιο ενημερωμένοι οι καταναλωτές

Επιπρόσθετα, ο Επιθεωρητής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε πως οι καταναλωτές πλέον είναι ενημερωμένοι, γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τα διεκδικούν.

Κάλεσε επίσης, το κοινό εάν υποπτεύεται πως κάτι δεν πάει καλά να το κοινοποιεί στην Υπηρεσία, επικοινωνώντας στο 1429.

Τι συμβουλεύει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, είναι η διενέργεια έρευνας αγοράς. Όπως επεσήμανε, ο ανταγωνισμός που υπάρχει επιτρέπει στους καταναλωτές να προβαίνουν σε ενδελεχή έρευνα αγοράς και να εντοπίζουν τις καλύτερες τιμές σε σχέση με το προϊόν που τους ενδιαφέρει.

Εντούτοις, εναπόκειται στον κάθε καταναλωτή να αποφασίσει αν κάτι του ταιριάζει και αν η τιμή είναι ελκυστική, με βάση τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες του.

Τι ισχύει για τις επιστροφές – Διαδίκτυο vs Καταστήματα

Αναφερόμενος στη δυνατότητα επιστροφής προϊόντων, ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε πως η πολιτική επιστροφών όταν αγοράζουμε εντός καταστήματος διαφέρει από τις περιπτώσεις διαδικτυακών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, όταν αγοράζουμε διαδικτυακά έχουμε 14 ημέρες από την ημέρα που παραλάβαμε το προϊόν, εφόσον δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει, να υπαναχωρήσουμε από τη σύμβαση, να επιστρέψουμε το προϊόν και να λάβουμε πίσω όλα μας τα χρήματα, εκτός από τις περιπτώσεις που τίθενται ζητήματα υγιεινής.

Ωστόσο, όταν η αγορά πραγματοποιηθεί εντός φυσικού καταστήματος, η πολιτική επιστροφών ορίζεται από το κατάστημα, αφού δεν ορίζεται νομοθετικά. Το κάθε κατάστημα έχει δικαίωμα να καθορίσει εάν δέχεται ή όχι επιστροφές και σε ποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα έχει τη δυνατότητα να πει πως δέχεται επιστροφές, χωρίς, ωστόσο, να επιστρέφει χρήματα, αλλά να δίνει κάποιου είδους κουπόνι.

Μοναδική προϋπόθεση, επεσήμανε ο κ. Μαυρογιάννης, είναι αυτή η πολιτική να είναι αναρτημένη στο ταμείο και να μπορεί να τη δει ο καταναλωτής πριν να φύγει από το κατάστημα.

Δηλαδή, θα πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο, ούτως ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι δικαιούται σε περίπτωση που θέλει να επιστρέψει το προϊόν.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως σε ό,τι αφορά τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να βεβαιώνονται εάν σελίδα από την οποία θα αγοράσουν ένα προϊόν έχει στοιχεία επικοινωνίας, ή έστω μία φυσική διεύθυνση. Επίσης, μπορούν να ελέγχουν εκ των προτέρων στο διαδίκτυο εάν υπάρχουν στοιχεία για την αξιοπιστία της εταιρείας, προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά.

Πηγή: economytoday.sigmalive.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More