Thursday, August 1, 2024
Home » Π. Λοΐζου: Η αυξημένη προσφορά ακινήτων φέρνει μείωση των τιμών

Π. Λοΐζου: Η αυξημένη προσφορά ακινήτων φέρνει μείωση των τιμών

0 comment

Π. Λοΐζου: Η αυξημένη προσφορά ακινήτων φέρνει μείωση των τιμών

Η σταδιακή μείωση της ζήτησης διαμερισμάτων και κατοικιών με τιμές άνω του €0,5 εκατ. έχει επιταχυνθεί από τον Οκτώβριο, λόγω και του πολέμου στο Ισραήλ, είπε στο philenews podcast ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου, ο οποίος αναμένει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παρουσιαστεί κάποια περαιτέρω μείωση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης.

Όπως εξηγεί, ο όγκος συναλλαγών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ζήτηση για τα πιο ακριβά διαμερίσματα μειώνεται, λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, του ψηλού κόστους δανεισμού – που απασχολεί περισσότερο τους Κύπριους αγοραστές παρά τους ξένους – και της ικανοποίησης της ζήτησης που υπήρξε από Ρώσους, Λευκορώσους και Ουκρανούς, κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι παράγοντες αυτοί συντείνουν στη μείωση της ζήτησης στην κτηματαγορά, όπως σημειώνει, η οποία άρχισε από τα πιο ακριβά ακίνητα και θα συνεχιστεί και στα ακίνητα χαμηλότερης αξίας.

Σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί πέραν του 30% στη Λεμεσό κατά τα τρία τελευταία χρόνια – ακολουθεί η Λάρνακα και η Πάφος.

Παρά το ότι η τάση για τα ακριβότερα ακίνητα είναι καθοδική (5-10%), εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 8,8% και των σπιτιών κατά 3%.

Στη Λεμεσό η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων έφτασε στο 19% και στα σπίτια στο 8,5%, σε αντίθεση με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στην οποία οι τιμές παρέμειναν σταθερές.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 2-5% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, καταγράφηκαν και μειώσεις και συγκεκριμένα για σπίτια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και σε δεύτερο βαθμό στην επαρχία Λάρνακας.

Η ζήτηση μειώθηκε κατά τους τελευταίους έξι μήνες ενώ η προσφορά θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, όταν και θα ολοκληρωθούν νέες υποδομές, είπε ο κ. Λοΐζου. Για το λόγο αυτό αναμένεται κάποια περαιτέρω μείωση των τιμών και των ενοικίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More