Wednesday, July 31, 2024
Home » Π. Λοΐζου: Η αυξημένη προσφορά ακινήτων φέρνει μείωση των τιμών

Π. Λοΐζου: Η αυξημένη προσφορά ακινήτων φέρνει μείωση των τιμών

0 comment

Π. Λοΐζου: Η αυξημένη προσφορά ακινήτων φέρνει μείωση των τιμών

Η σταδιακή μείωση της ζήτησης διαμερισμάτων και κατοικιών με τιμές άνω του €0,5 εκατ. έχει επιταχυνθεί από τον Οκτώβριο, λόγω και του πολέμου στο Ισραήλ, είπε στο philenews podcast ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου, ο οποίος αναμένει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παρουσιαστεί κάποια περαιτέρω μείωση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης.

Όπως εξηγεί, ο όγκος συναλλαγών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ζήτηση για τα πιο ακριβά διαμερίσματα μειώνεται, λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, του ψηλού κόστους δανεισμού – που απασχολεί περισσότερο τους Κύπριους αγοραστές παρά τους ξένους – και της ικανοποίησης της ζήτησης που υπήρξε από Ρώσους, Λευκορώσους και Ουκρανούς, κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι παράγοντες αυτοί συντείνουν στη μείωση της ζήτησης στην κτηματαγορά, όπως σημειώνει, η οποία άρχισε από τα πιο ακριβά ακίνητα και θα συνεχιστεί και στα ακίνητα χαμηλότερης αξίας.

Σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί πέραν του 30% στη Λεμεσό κατά τα τρία τελευταία χρόνια – ακολουθεί η Λάρνακα και η Πάφος.

Παρά το ότι η τάση για τα ακριβότερα ακίνητα είναι καθοδική (5-10%), εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 8,8% και των σπιτιών κατά 3%.

Στη Λεμεσό η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων έφτασε στο 19% και στα σπίτια στο 8,5%, σε αντίθεση με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στην οποία οι τιμές παρέμειναν σταθερές.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 2-5% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, καταγράφηκαν και μειώσεις και συγκεκριμένα για σπίτια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και σε δεύτερο βαθμό στην επαρχία Λάρνακας.

Η ζήτηση μειώθηκε κατά τους τελευταίους έξι μήνες ενώ η προσφορά θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, όταν και θα ολοκληρωθούν νέες υποδομές, είπε ο κ. Λοΐζου. Για το λόγο αυτό αναμένεται κάποια περαιτέρω μείωση των τιμών και των ενοικίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More