Πότε θα θεωρείται επείγον ένα παραπεμπτικό του ΓεΣΥ. Τι αλλάζει από αύριο
Με επείγον παραπεμπτικά και παραπεμπτικά ρουτίνας από αύριο το ΓεΣΥ – Στόχος η μείωση στις λίστες αναμονής – Ποιες οι δύο παραμέτροι για έκδοση επείγοντως παραπεμπτικού
Της Γεωργίας Μιχαήλ
Σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στις λίστες αναμονής οΟργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωράει σε αλλαγές στην έκδοση παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς.
Advertisement
Από την 1η ημέρα λοιπόν του Φεβρουαρίου θα υπάρχουν δύο κατηγορίες παραπεμπτικών, τα επείγοντα και τα ρουτίνας.
Μιλώντας στηCyprus Times η προϊστάμενη Τμήματος Διαχείρισης πληροφορικής ΟΑΥ Δρ. Αντωνία Χατζηχάννα, ανέφερε ότι επί του παρόντος, θα είναι δύο βασικοί παραμέτροι βάση των οποίων οι ιατροί θα χαρακτηρίζουν ένα παραπεμπτικό ως επείγον.
- Τα συμπτώματα του ασθενή να είναι σοβαρά και συνεχή έτσι ώστε άμεσα να πρέπει να εξεταστεί από τον ειδικό ιατρό. Όχι όμως ατύχημα ή οξύ επείγον περιστατικό που μπορεί ο ασθενής να επισκεφθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
- Να υπάρχει υποψία για μία σοβαρή νόσο.
Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι ειδικοί ιατροί θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού τα επείγοντασε εύλογο χρονικό διάστημα σε ασθενείς με επείγον περιστατικό. Ως εκ τούτου αναμένεται οι ειδικοί ιατροί να δεσμεύουν κάποιες από τις ώρες τους ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα επείγοντα ραντεβού χωρίς να ακυρώνουν τα ήδη προγραμματισμένα τους.
Εξέφρσε την ευχή οι γιατροί που βγάζουν παραπεμπτικό θα βασιστούν στις δύο παραμέτρους. «Θα υπάρξει παρακολούθηση αλλά και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των προσωπικών ιατρών αλλά και των ειδικών, δηλαδή τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, σταδιακά θα αναπτύξουμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για το πότε εκδίδουμε επείγον παραπεμπτικό για ορθοπεδική ή για γιαστρεντερολογία. Σιγά- σιγά θα γίνουν πιο συγκεκριμένα. Προς το παρόν θέλουμε να παρακολουθήσουμε πώς θα λειτουργήσει σε πρώτο στάδιο, να συνδιαβουλευτούμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη και μετέπειτα θα γίνουν πιο εμπεριστατωμένες και συγκεκριμένες οι οδηγίες. Ενδεχομένως και για κάθε ειδικότητα».