Home » Προσχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα made in USA – Ισραηλινό «ναι» αν απελευθερωθούν όμηροι

Προσχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα made in USA – Ισραηλινό «ναι» αν απελευθερωθούν όμηροι

0 comment

Προσχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα made in USA – Ισραηλινό «ναι» αν απελευθερωθούν όμηροι

Η εικόνα με την ανθρωπιστική βοήθεια -χιλιάδες έτοιμα γεύματα- που έπεσε από τα αμερικανικά C-130 στη Λωρίδα της Γάζας βάζει την πολεμική σύγκρουση σε μια διαφορετική φάση.

Καθώς πλησιάζουμε στον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, τα χρονικά περιθώρια για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα του θύλακα γίνονται όλο και πιο στενά. Αλλά την ίδια ώρα η διπλωματία βρίσκεται μερικά βήματα πιο κοντά σε μια παύση που θα μπορούσε να φέρει και απελευθέρωση πολλών -ή και όλων- από τους περίπου 130 ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμμετοχή ΥΠΕΣ στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – Στο…

Στις Βρυξέλλες ο Χαρτσιώτης για το Συμβούλιο Υπ. Δικαιοσύνης και…

ΠτΔ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο

Ακόμη και ο πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, ενώ υπόσχεται να γίνουν και άλλες ρίψεις προς τη Γάζα.

Το Σάββατο Αμερικανός αξιωματούχος συνέδεσε ρητά μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια με την κατάπαυση του πυρός και μαζί της την απελευθέρωση ομήρων.

Ο ίδιος είπε ότι οι Ισραηλινοί «αποδέχτηκαν τους όρους», οπότε, αν συμφωνήσει η Χαμάς, «μια εκεχειρία έξι εβδομάδων μπορεί να αρχίσει αμέσως».

Η συμφωνία είναι «πάνω στο τραπέζι», είπε ο ίδιος εκφράζοντας την ελπίδα για συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι.

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο όπου επαναλαμβάνονται την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Στην αρχή της εβδομάδας, πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς είχε αναφέρει πως προτείνει να απελευθερώνει έναν όμηρο την ημέρα επί 42 ημέρες με αντάλλαγμα 10 φυλακισμένους Παλαιστινίους για κάθε όμηρο.

Πηγή: Protothema.gr


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More