Home » Πλήρης ακαταστασία με τα φάρμακα στο ΓεΣΥ – Φαρμακοποιοί ζητούν αποζημίωση πριν εκτελέσουν συνταγές

Πλήρης ακαταστασία με τα φάρμακα στο ΓεΣΥ – Φαρμακοποιοί ζητούν αποζημίωση πριν εκτελέσουν συνταγές

0 comment

Πλήρης ακαταστασία με τα φάρμακα στο ΓεΣΥ – Φαρμακοποιοί ζητούν αποζημίωση πριν εκτελέσουν συνταγές

Φαρμακοποιοί ζητούν αποζημιώσεις για φάρμακα τα οποία ουδέποτε παρέδωσαν στους δικαιούχους, οίκοι ευγηρίας ή άλλα ιδρύματα εκτελούν συνταγές και παραλαμβάνουν αποθέματα φαρμάκων τα οποία περιλαμβάνονται σε συνταγές τροφίμων τους οι οποίοι, είτε απεβίωσαν είτε δεν φιλοξενούνται πλέον στις δικές τους δομές, φαρμακοποιοί καταχωρούν αιτήματα για αποζημίωση πριν την εκτέλεση συνταγών.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μετά από διερεύνηση διαφόρων καταγγελιών που έφθαναν κοντά του, είτε από δικαιούχους, είτε από φαρμακοποιούς και σχετικά, όπως πληροφορούμαστε ενημέρωσε και τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΟΑΥ δεν θα προβεί σε επιβολή προστίμων ή άλλων ποινών στους φαρμακοποιούς οι οποίοι φαίνεται να υπέπεσαν σε συγκεκριμένα παραπτώματα, ωστόσο εξέδωσε αυστηρή εγκύκλιο την οποία απέστειλε προχθές σε όλους τους φαρμακοποιούς του ΓεΣΥ. Στην εγκύκλιο μάλιστα υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς και το ενδεχόμενο επιβολής ποινών.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο γίνεται εκ νέου σύσταση σε γιατρούς και φαρμακοποιούς να ελέγχουν τις συνταγές φαρμάκων πριν αυτές εκτελεστούν αφού παρά το γεγονός ότι και πριν από ένα χρόνο ο ΟΑΥ είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους γιατρούς του Συστήματος να ελέγξουν τις επαναλαμβανόμενες συνταγές που έχουν εκδώσει σε ασθενείς τους και να αφαιρέσουν από αυτές τις περιπτώσεις φαρμάκων που περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία, ώστε ο δικαιούχος να παίρνει μόνο το σκεύασμα που χρειάζεται και να μην παρατηρείται σπατάλη, το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται.

Ο ΟΑΥ αναφέρεται αναλυτικά σε συγκεκριμένες πρακτικές οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, ακολουθούνται από κάποιους φαρμακοποιός και τονίζει την ανάγκη για συμμόρφωση όλων στους σχετικούς κανονισμούς του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αναλυτικά ο ΟΑΥ, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν:

– Περιπτώσεις κατά τις οποίες τα φαρμακεία υποβάλλουν απαίτηση για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνει μια συνταγή χωρίς όμως να τα έχουν προμηθεύσει στον δικαιούχο. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου εκτελέστηκαν συνταγές για φαρμακευτικά ή ιατροτεχνολογικά προϊόντα για ποσότητες προϊόντων που τελικά δεν χορηγήθηκαν στους δικαιούχους είτε λόγω έλλειψης τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε για άλλο σκοπό. Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η πρακτική αυτή απαγορεύεται και υπενθυμίζεται ότι «στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα μερικής εκτέλεσης της συνταγής με την ποσότητα και το φαρμακευτικό προϊόν που πραγματικά χορηγείται».

– Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες φαρμακοποιοί υποβάλλουν απαίτηση στο σύστημα πληροφορικής για χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων προτού αυτά να χορηγηθούν στους δικαιούχους, συνήθως κατά την παραγγελία τους από τους αντιπροσώπους ή/και κατά την παραλαβή των προϊόντων από το φαρμακείο.

– Έχει διαπιστωθεί ότι φαρμακεία προμηθεύουν συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα σε δικαιούχους του ΓεΣΥ χωρίς να υπάρχει συνταγή στο σύστημα πληροφορικής και προβαίνουν σε εκτέλεση για απαίτηση αποζημίωσης της σε κατοπινό στάδιο και αφού αυτή εκδοθεί από τον γιατρό. (Αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται, σε πολλές περιπτώσεις, για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς αφού οι γιατροί, αρκετά συχνά, καθυστερούν να εκδώσουν τις συνταγές για τα φάρμακα που οι διακιούχοι χρειάζονται ωστόσο η χορήγηση φαρμάκων πριν την έκδοση συνταγής ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών)

– Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις φαρμακεία που συνεργάζονται με γηροκομεία ή/και άλλα ιδρύματα τα οποία εξουσιοδοτούνται από τους ενοίκους ή οικείους αυτών για παραλαβή των φαρμακευτικων ή/και ιατροτεχνολογικών προϊόντων τους να υιοθετούν λανθασμένες πρακτικές εκτέλεσης συνταγών με αποτέλεσμα τη σπατάλη φαρμακευτικών ή και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Όπως επισημαίνει ο ΟΑΥ ο φαρμακοποιός οφείλει να καταγράφει τα ακριβή δεδομένα και στοιχεία ταυτοποίησης των δικαιούχων καθώς και τα στοιχεία των εξουσιοδοτημένων προσώπων που παρέλαβαν φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και το κατά πόσον οι δικαιούχοι έχουν μετακινηθεί εκτός των συγκεκριμένων δομών ή απεβίωσαν. Έλεγχος πρέπει να γίνεται και στις προηγούμενες συνταγές που είχαν εκτελεστεί ώστε να διαπιστώνεται το κατά πόσον τα αποθέματα που δυνατόν να διαθέτουν τα γηροκομεία/ασθενείς να είναι ικανοποιητικά και να μην χρειάζεται προμήθεια με νέα ποσότητα.

– Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εκτέλεσης συνταγών σε λάθος δικαιούχους λόγω μη τήρησης της ορθής διαδικασίας ταυτοποίησης τους. «Υπενθυμίζεται ότι το φαρμακείο κατά την εκτέλεση της συνταγής στο σύστημα πληροφορικής, πρέπει να ακολουθεί τα βήματα ταυτοποίησης του δικαιούχου με ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος ο αριθμός συνταγής στο έντυπο που προσκομίζει ο δικαιούχος ή/ο εκπρόσωπος αυτού να αφορά άλλο δικαιούχο και να χορηγηθεί λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή ή/και να καταχωρηθούν στο ιστορικό άλλου δικαιούχου λανθασμένα στοιχεία ή/και τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν παράνομα».

– Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα φαρμακεία προμηθεύουν φάρμακα επαναλαμβανόμενων συνταγών πριν την ημερομηνία που επιτρέπεται η εκτέλεση της συγκεκριμένης επανάληψης της συνταγής και υποβάλουν μεταγενέστερα την απαίτηση τους για αποζημίωση στον ΟΑΥ. (Η πρακτική αυτή ενδεχομένως να προκαλεί προβλήματα στα αποθέματα φαρμάκων και άλλοι ασθενείς, των οποίων η συνταγή φθάνει στην ημερομηνία που πρέπει να επαναληφθεί, να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα σκευάσματα που χρειάζονται). Ο ΟΑΥ στην εγκύκλιο του διευκρινίζει ότι «δεν επιτρέπεται η εκ των προτέρων χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων επαναλαμβανόμενης συνταγής όταν η επανάληψη της συνταγής δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ και η μεταγενέστερη υποβολή απαίτησης εκτέλεσης της όταν αυτή τεθεί σε ισχύ».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «ο κάθε φαρμακοποιός του ΓεΣΥ οφείλει να ακολουθεί όλες τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας και να αποφεύγει πρακτικές ή ενέργειες κατά την εξυπηρέτηση δικαιούχων που είναι σε αντίθεση με αυτή».

Σημειώνεται ότι ο «Οργανισμός στα πλαίσια των εξουσιών που του παρέχει ο περί ΓεΣΥ Νόμος, δύναται να προβαίνει σε ελέγχους με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει αναγκαίο και αποτελεσματικό». Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας, προειδοποιεί ο ΟΑΥ, «θα εφαρμόζονται διοικητικά πρόστιμα ή και άλλα μέτρα».

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση ο ΟΑΥ

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι «ο ΟΑΥ ενημέρωσε σχετικά με τα ευρήματα του, κατά τη διάρκεια συνάντησης, την ηγεσία του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου».

«Τους υποδείξαμε τα διάφορα προβλήματα που εντοπίζονται αλλά και τις πρακτικές, που διαπιστώσαμε ότι φαίνεται να ακολουθούνται από κάποιους φαρμακοποιούς. Θεωρήσαμε ότι πριν προχωρήσουμε στην επιβολή προστίμων ή άλλων ποινών θα ήταν ορθό τερο να αποστείλουμε την εγκύκλιο καλώντας τους φαρμακοποιούς να συμμορφωθούν. Ως εκ τούτου, ως Οργανισμός θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και εάν κάποια φαινόμενα συνεχιστούν τότε σίγουρα και θα προχωρήσουμε και στην επιβολή ποινών, όπου και εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More