Home » Παρασκευή οι πρώτες αποζημιώσεις σε πληγέντες από τις πυρκαγιές

Παρασκευή οι πρώτες αποζημιώσεις σε πληγέντες από τις πυρκαγιές

0 comment

Παρασκευή οι πρώτες αποζημιώσεις σε πληγέντες από τις πυρκαγιές

Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα αποζημιωθούν οι πρώτοι πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε πως πρόθεση είναι για όσες δηλώσεις ζημιάς ολοκληρώνεται η εκτίμηση, να καταβάλλεται αμέσως η αποζημίωση σε επαγγελματίες ή μη καλλιεργητές.

Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθεί η καταβολή αρχικής οικονομικής ενίσχυσης, ως ενίσχυση ήσσονος σημασίας, σε ποσοστό μέχρι 30% του ύψους της συνολικής επιλέξιμης ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου από την πυρκαγιά στις 31/5/2024 έχουν επηρεαστεί αγρότες, που δραστηριοποιούνται στον Άγιο Σύλα του Δήμου Ύψωνα και οι οποίοι καλλιεργούν σιτηρά, διάσπαρτες χαρουπιές, καθώς και ένας κτηνοτρόφος με αιγοπρόβατα. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 13 δηλώσεις ζημιάς.

Από την πυρκαγιά σε περιοχές της Επαρχίας Πάφου στις 11/6/2024 έχουν επηρεαστεί αγρότες που δραστηριοποιούνται στις κοινότητες Πολέμι, Ψάθι, Άγιος Δημητριανός, Δρινιά, Χούλου, Λεμώνα και Κούρδακα της Επαρχίας Πάφου και επηρεάστηκαν 2.500 δεκάρια σιτηρά, 200 δεκάρια αμπέλια, 400 δεκάρια ελιές, 20 δεκάρια χαρουπιές, 80 δεκάρια φυλλοβόλα, 1.000 δέντρα αμυγδαλιές, μελισσοσμήνη, αρδευτικά συστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 200 δηλώσεις για ζημιές και έχουν γίνει ατομικές εκτιμήσεις σε 200 τεμάχια.

Ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε ότι «λόγω του μεγάλου αριθμού τεμαχίων και εκτάσεων καθώς και των δύσβατων περιοχών που αυτά βρίσκονται, έχουμε συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Κύπρου προκειμένου να λάβουμε δορυφορικές εικόνες και να γίνει αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Για την πυρκαγιά στις 15/6/2024 στην Κοινότητα Φαρμακά ζημιές φαίνεται να έχουν υποστεί περίπου 40 αγρότες (εκ των οποίων οι 10 είναι επαγγελματίες) και επηρεάστηκαν σιτηρά, χαρουπιές και αιγοπρόβατα. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 7 δηλώσεις για ζημιές.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise